• 2 Μαΐου 2024,

Απλή αναλογική και συνεργασίες

 Απλή αναλογική και συνεργασίες

Στις 29-8-2019 ορκίστηκαν οι νέοι κοινοτικοί και δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Καβάλας.

Τα νέα συμβούλια προέκυψαν για πρώτη φορά με την εφαρμογή του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής.

Η απλή αναλογική είναι ένα σαφώς δικαιότερο εκλογικό σύστημα καθώς αποτυπώνεται καλύτερα η βούληση των πολιτών στο σώμα που προκύπτει από την εφαρμογή της. Ένα άλλο σημαντικότατο πλεονέκτημα της εφαρμογής της απλής αναλογικής είναι ότι δημιουργεί τις συνθήκες εκείνες μέσα στις οποίες πραγματικά μπορεί να ευδοκιμήσει ο διάλογος. Μέχρι σήμερα κατά κανόνα παρακολουθούσαμε συμβούλια-παραστάσεις στο τέλος των οποίων η πλειοψηφία υπερψήφιζε τις δικές τις προτάσεις και η μειοψηφία καταψήφιζε τις προτάσεις τις πλειοψηφίας.

Πλέον, καθώς δεν υπάρχει πλειοψηφία και μειοψηφία στα συμβούλια η εφαρμογή πολιτικών και η επίλυση των τοπικών θεμάτων είναι ευθύνη όλων ανεξαιρέτως των συμβούλων, κανείς πλέον δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω είτε από κάποια πλειοψηφία είτε πίσω από κάποια μειοψηφία. Η απλή αναλογική επιβάλει πλέον τη συνεργασία όλων για να μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα. Συνεργασία όμως που πρέπει να γίνεται δημόσια και ξεκάθαρα χωρίς ίχνος υποψίας συναλλαγής και ανταλλαγής.

Μια τέτοια συνεργασία μπορεί να προκύψει μόνο μέσα στα συμβούλια και μόνο μέσω προγραμματικών συγκλίσεων που θα είναι κάθε φορά αποτέλεσμα πραγματικού διαλόγου. Άλλωστε, η πλειοψηφία ορίζεται κατά τόπο, χρόνο και θέμα.
Οι συνθήκες για την ουσιαστική αναβάθμιση των συμβουλίων υπάρχουν.

Αυτό που μένει είναι όλοι οι εκλεγμένοι να αξιοποιήσουν το νέο αυτό πλαίσιο και να εργαστούν με επιμονή και υπομονή για την ανάπτυξη του Δήμου μας.

Τους εύχομαι δύναμη για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα νέα τους καθήκοντα.

Ιωσήφ Κωταϊδης (υποψήφιος στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές με την παράταξη Τόπος της Ζωής μας του Μάκη Παπαδόπουλου)

Διαβάστε επίσης