• 4 Μαΐου 2024,

Από το Εσκί Καπού στη Γαλλία!

 Από το Εσκί Καπού στη Γαλλία!

Στο περιθώριο των εκδηλώσεων των Ελευθεριών που συνεχίστηκαν την περασμένη Κυριακή, τόσο η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα, όσο κι ο αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος, ρωτήθηκαν από τους δημοσιογράφους για το προσφυγικό πρόβλημα, σε σχέση με την κυβερνητική απόφαση η οποία ωστόσο δεν άρχισε ακόμα να προετοιμάζεται, μεταφοράς των προσφύγων από το Εσκί Καπού στο στρατόπεδο «Ασημακοπουλου». Η κα Τσανάκα μετέφερε στους δημοσιογράφους την πληροφορία που είχε από τους γιατρούς του κόσμου, ειδικότερα από την κα Άννα Γιοβανιού, σύμφωνα με την οποία η ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ φρόντισε πρόσφατα για την μετεγκατάσταση 27 προσφύγων. Οι πρόσφυγες αυτοί μετακινήθηκαν ήδη από τον καταυλισμό του Εσκί Καπού, σε περιοχή της Γαλλίας. Η κα Τσανάκα είπε ότι έτσι οι πρόσφυγες στο Εσκί Καπού, λιγόστεψαν κατά 27, συνέχισε όμως την κριτική της, προς την κυβέρνηση, επειδή ερήμην της τοπικής κοινωνίας, αποφάσισε οι πρόσφυγες που απέμειναν στο Εσκί Καπού, περίπου 250 με 270, να μετακινηθούν στο στρατόπεδο «Ασημακοπουλου». «Αποφάσισαν χωρίς την τοπική κοινωνία, ουσιαστικά την περιφρόνησαν», είπε η δήμαρχος, συμπλήρωσε δε ότι από τη στιγμή που έμαθε την απόφαση της κυβέρνησης, να μεταφερθούν οι πρόσφυγες στο στρατόπεδο «Ασημακοπουλου», έστειλε επιστολή με την οποία δηλώνει τη διαφωνία της στον κ. Βίτσα. Στην επιστολή πρόσθεσε και την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου κι αναζήτησε τον κ. Βίτσα στο τηλέφωνο. Όπως είπε μετά από προσπάθειες μιας εβδομάδας δε βρήκε στο τηλέφωνο τον κ. Βίτσα, που απουσίαζε στο εξωτερικό, ούτε και η επιστολή της έτυχε οποιασδήποτε απάντησης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Θ. Μαρκόπουλος. Εξέφρασε μία ακόμη φορά τη λύπη του που η τοπική αυτοδιοίκηση και η περιφέρεια ειδικότερα, δεν συμμετέχει στις αποφάσεις που παίρνει η κυβέρνηση για τους πρόσφυγες. Είναι λάθος επιλογή που θα θίξει την Καβάλα, είπε ο κ. Μαρκόπουλος, για τη μεταφορά των προσφύγων στο στρατόπεδο «Ασημακοπουλου».

Θυμίζουμε ότι όταν ανακοινώθηκε η συγκεκριμένη απόφαση, περιγράφηκε κι ένα χρονοδιάγραμμα, το οποίο με τα πρώτα στοιχεία δεν τηρείται. Ενώ δεν έχει αρχίσει η προετοιμασία του κτηρίου ή των κτηρίων, που υποτίθεται ότι αρχές Ιουλίου θα υποδεχθούν και θα φιλοξενήσουν τους πρόσφυγες που σήμερα βρίσκονται στα αντίσκηνα, στην περιοχή του Εσκί Καπού.

 

Διαβάστε επίσης