Χωρίς κόσμο η επιμνημόσυνη δέηση

 Χωρίς κόσμο η επιμνημόσυνη δέηση

Η δεύτερη εκδήλωση για τα φετινά Ελευθέρια, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το πρωί στην παραλία, στην προτομή του Ναυάρχου Κωνσταντίνου Κανάρη. Τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες του πολεμικού ναυτικού, κατατέθηκαν 4 στεφάνια. Αμέσως μετά, η σύντομη εκδήλωση που έγινε χωρίς καθόλου κόσμο, μόνο με την παρουσία αρχών κι εκπροσώπων φορέων, η δήμαρχος Δ. Τσανάκα αποχαιρέτησε τον πλοίαρχο και τους αξιωματικούς που ήρθαν στην Καβάλα, από την Αθήνα για την έκθεση με τα κειμήλια του Θωρηκτού Αβέρωφ.

Ο Δήμος Καβάλας πρόσφερε την καλύτερη φιλοξενία στους αξιωματικούς, υλοποίησε και πρόγραμμα γνωριμίας τους με την περιοχή, υπήρξε δημιουργία μιας πολύ καλής σχέσης, μιας συνεργασίας που όλα δείχνουν ότι θα συνεχισθεί.

Η εκδήλωση την Κυριακή το πρωί είχε ελάχιστο κόσμο κι αυτό οφείλεται στην υπερβολικά υψηλή ζέστη και στο περιεχόμενό της. Παρόλα αυτά ο Θ. Μαρκόπουλος σημείωσε ότι η επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες του πολεμικού ναυτικού, σωστά εντάχθηκε στο πρόγραμμα των Ελευθερίων, όπως είπε πρέπει να παγιωθεί για να θυμόμαστε τη θυσία όλων αυτών που ελευθέρωσαν την Καβάλα.

Ο διοργανωτής της εκδήλωσης – ο Δήμος Καβάλας – φρόντισε ώστε να υπάρχουν τέντες για να προφυλάσσουν από τη ζέστη και τον ήλιο τους παριστάμενους κι επειδή η προτομή του ναύαρχου Κ. Κανάρη βρίσκεται κοντά στα τραπεζοκαθίσματα καφετεριών την ώρα της ανάκρουσης του εθνικού ύμνου, οι θαμώνες τους των καταστημάτων σηκώθηκαν όρθιοι, συμμετέχοντας με αυτόν τον έμμεσο τρόπο στην εκδήλωση.

Τα Ελευθέρια συνεχίζονται σήμερα, με την καλοκαιρινή συναυλία του Δημοτικού Ωδείου, που αρχίζει στις 9.00 το βράδυ, στην παραλία Καβάλας.

Την Τετάρτη είναι προγραμματισμένες περισσότερες εκδηλώσεις, από το απόγευμα με την εκδήλωση του «Κλήδονα» στη συνοικία της Παναγίας, παράσταση με χορό και τραγούδι στο Ακόντισμα, αλλά και την  σημαντικότερη ως τώρα εκδήλωση, την βράβευση της καβαλιώτισσας αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη. Παρουσίαση από την ίδια των σημαντικών ανασκαφικών ευρημάτων στο λόφο Καστά της Αμφίπολης.

Η εκδήλωση βράβευσης της Κ. Περιστέρη αρχίζει την Τετάρτη στις 8.30 το απόγευμα και γίνεται στο Φρούριο.

 

Διαβάστε επίσης