Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+, του 6ου Γυμνασίου Καβάλας, επτά εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε επιμορφωτικές δράσεις στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας, την περίοδο 4-9 Αυγούστου 2025.
Η κινητικότητα πραγματοποιήθηκε με στόχο την επαγγελματική ανάπτυξη των συμμετεχόντων, την ενίσχυση των παιδαγωγικών, γλωσσικών και ψηφιακών δεξιοτήτων τους και την προώθηση της ευρωπαϊκής διάστασης στην εκπαίδευση. Οι εκπαιδευτικοί κατανεμήθηκαν σε τρία διαφορετικά σεμινάρια, ανάλογα με τις ανάγκες και το γνωστικό τους αντικείμενο.
- English for Beginners
Ένας εκπαιδευτικός παρακολούθησε το σεμινάριο English for Beginners, το οποίο εστίασε στην ανάπτυξη βασικών γλωσσικών δεξιοτήτων με έμφαση στη βελτίωση της προφορικής επικοινωνίας και της κατανόησης. Η παρακολούθηση του σεμιναρίου ενισχύει τη δυνατότητα συμμετοχής σε διεθνείς συνεργασίες, τη χρήση ξενόγλωσσων πηγών και τη διευκόλυνση της επικοινωνίας με εταίρους από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμβάλλοντας στη διεθνοποίηση της σχολικής μονάδας.
- AI-Powered Content Creation for Educators
Δύο εκπαιδευτικοί συμμετείχαν στο σεμινάριο AI-Powered Content Creation for Educators, το οποίο επικεντρώθηκε στη χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης για την ανάπτυξη καινοτόμου εκπαιδευτικού υλικού. Οι συμμετέχοντες επιμορφώθηκαν στη δημιουργία διαδραστικών παρουσιάσεων, βίντεο και γραφικών, καθώς και στην εφαρμογή στρατηγικών παιχνιδοποίησης για την ενίσχυση της μαθητικής εμπλοκής. Επίσης, εκπαιδεύτηκαν στη χρήση εργαλείων αυτοματοποίησης που συμβάλλουν στη μείωση του διοικητικού και διδακτικού φόρτου, βελτιώνοντας την αποδοτικότητα στην καθημερινή εκπαιδευτική πρακτική.
- Universal Design for Learning (UDL)
Τέσσερις εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν το σεμινάριο Universal Design for Learning, με κύριο στόχο την κατανόηση και εφαρμογή των αρχών καθολικού σχεδιασμού στη μαθησιακή διαδικασία. Στο πλαίσιο του σεμιναρίου αναπτύχθηκαν στρατηγικές διαφοροποιημένης διδασκαλίας, μεθοδολογίες για την ενίσχυση της ένταξης και της ισότιμης συμμετοχής όλων των μαθητών, καθώς και πρακτικές που προάγουν την προσβασιμότητα στο εκπαιδευτικό περιεχόμενο. Η εφαρμογή αυτών των γνώσεων στη σχολική μονάδα θα συμβάλει στη δημιουργία ενός πιο συμπεριληπτικού μαθησιακού περιβάλλοντος, προσαρμοσμένου στις ανάγκες κάθε μαθητή.
Συνολικός Αντίκτυπος και Ευρωπαϊκή Διάσταση
Η κινητικότητα ενισχύθηκε με πολιτιστικές δραστηριότητες και επαφή με την τοπική κοινωνία, προσφέροντας ευκαιρίες για διαπολιτισμική ανταλλαγή και αλληλεπίδραση. Οι εμπειρίες αυτές υποστήριξαν την καλλιέργεια της ευρωπαϊκής ταυτότητας και ανέδειξαν την αξία της πολιτιστικής ποικιλομορφίας ως εργαλείου εκπαιδευτικού εμπλουτισμού.
Ο αντίκτυπος της κινητικότητας αναμένεται να είναι πολλαπλός: ενίσχυση ψηφιακών και γλωσσικών δεξιοτήτων, προώθηση καινοτόμων παιδαγωγικών πρακτικών, ανάπτυξη συμπεριληπτικών μεθόδων διδασκαλίας και ενδυνάμωση της ικανότητας του σχολείου να συμμετέχει ενεργά σε διεθνείς συνεργασίες.
Η διάχυση των αποτελεσμάτων θα πραγματοποιηθεί μέσω επιμορφωτικών συναντήσεων εντός του συλλόγου διδασκόντων, αξιοποίησης του νέου υλικού στη διδακτική πράξη και κοινοποίησης καλών πρακτικών στην τοπική και εκπαιδευτική κοινότητα.
Η παιδαγωγική ομάδα Erasmus


