Απόφαση ανανέωσης των περιβαλλοντικών όρων της ΒΙΠΕ

 Απόφαση ανανέωσης των περιβαλλοντικών όρων της ΒΙΠΕ

Υπεγράφη χθες στο Υπουργείο Περιβάλλοντος η ανανέωση των περιβαλλοντικών όρων για τη Βιομηχανική Περιοχή Καβάλας. Η προηγούμενη απόφαση είχε υπογραφεί το 2006. Η πρόσφατη ανανέωση που υπεγράφη στο Υπουργείο περιλαμβάνει και τα έργα αναβάθμισης των υποδομών της ΒΙΠΕ Καβάλας.

Με την ευκαιρία και διαβάζοντας προσεκτικά το κείμενο της απόφασης μαθαίνουμε νέα και ιστορικού ενδιαφέροντος για τη Βιομηχανική Περιοχή αλλά και στοιχεία για τη σημερινή της κατάσταση. Θυμίζουμε ότι και η ΒΙΠΕ Καβάλας έχει ιδιωτικοποιηθεί. Για την απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος λήφθηκαν υπόψη 58 προηγούμενες αποφάσεις και νόμοι του κράτους.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, στη ΒΙΠΕ υπάρχουν 66 επιχειρήσεις εκ των οποίων ενεργές είναι οι 45. Οι 9 είναι κλειστές και οι 12 ημιτελείς. Η ΒΙΠΕ Καβάλας δημιουργήθηκε το 1977 από το κράτος σε απόσταση 22 χιλιομέτρων ανατολικά της πόλης. Διαθέτει 2.080 στρέμματα τα οποία είναι λειτουργικά στη μεγάλη τους πλειοψηφία (τα 2.034) αφού ένα τμήμα της ΒΙΠΕ απαλλοτριώθηκε λόγω της Εγνατίας Οδού.

Στην απόφαση υιοθετούνται προηγούμενα συμπεράσματα για το περιορισμένο επενδυτικό ενδιαφέρον, αναφέρεται ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για τα έργα υποδομής της Β’ φάσης όπως για παράδειγμα η περιμετρική περίφραξη των οικοπέδων, η κατασκευή και λειτουργία μονάδας καθαρισμού των αποβλήτων και η επέκταση του ηλεκτροφωτισμού των οδών.

Το νέο πάντως που παρουσιάζει η Βιομηχανική Περιοχή, πέρα από την απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, έχει σχέση με την ανάπτυξη σε οικόπεδά της φωτοβολταϊκών συστημάτων, τόσο στο νότιο τμήμα της όσο και στο βόρειο.

Διαβάστε επίσης