Απολογισμός Cosmopolis 2020: «Ψυχαγωγία με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα»

 Απολογισμός Cosmopolis 2020: «Ψυχαγωγία με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα»

Στο ραδιόφωνο της Πρωινής μίλησε την Παρασκευή το πρωί ο πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης «Δημωφέλεια» Παναγιώτης Αγγελίδης.

Έκανε απολογισμό του φετινού φεστιβάλ Cosmopolis. Αναφέρθηκε σε οικονομικά στοιχεία της διοργάνωσης και βέβαια στο γεγονός ότι αυτό επηρεάστηκε από τα μέτρα πρόληψης του κορωνοϊού. Ο Παναγιώτης Αγγελίδης είναι ικανοποιημένος από την επιτυχία της διοργάνωσης, εξηγεί πώς πέτυχε και πώς εξελίχθηκε κάθε θεματική ενότητα του φεστιβάλ.

Η συνέντευξη

Ερ: Πως πήγε το φεστιβάλ Cosmopolis που τέλειωσε την περασμένη Κυριακή;

Απ: Ολοκληρώθηκαν οι τρεις θεματικές ενότητες του Cosmopolis, δηλαδή το Cosmopolis Home,  το Cosmopolis lights και το Cosmopolis world με εξαιρετική επιτυχία. Οσον αφορά το Cosmopolis Home το οποίο ξεκίνησε το  Cosmopolis στις αυλές και στα στενά της Παναγίας, οι κάτοικοι της μας υποδέχτηκαν με αστική ευγένεια και μοιράστηκαν μαζί μας την ιστορία του σπιτιού τους, της αυλής τους, της γειτονιάς τους, της παλιάς πόλης και όλοι μαζί συντροφιά με ήχους και μελωδίες έξοχων μουσικών, κυρίως νέων ανθρώπων, βιώσαμε την μέθεξη ωραίων  ανθρώπων και ωραίων μουσικών. Με το Cosmopolis Home το οποίο έχουμε σκοπό να αναπτύξουμε και σε άλλες γειτονιές της πόλης αργότερα, αποδείξαμε ότι ο πολιτισμός με τις ποικίλες δράσεις είναι ένα όχημα ψυχαγωγίας χαράς, συμμετοχής, εθελοντισμού μιας κοινωνίας και μιας πόλης που γνωρίζοντας το παρελθόν της  δημιουργεί και ανασυνθέτει με ποιοτικά χαρακτηριστικά το παρόν  και το μέλλον της.  Τελειώνοντας για το Cosmopolis Home να αναφέρω ότι για πρώτη φορά άνοιξε ένα εμβληματικό κτήριο το σπίτι του Στρατηγού και για αυτό να ευχαριστήσω δημόσια τον διοικητή της 20ης τεθωρακισμένης μεραρχίας Στρατηγό κ. Κατσαίτη και για τη φιλοξενία του και για τη άμεση αντιμετώπιση όλων των λεπτομερειών έτσι ώστε να απολαύσουμε μια όμορφη μουσική βραδιά.  Ακολούθησε το Cosmopolis lights  στην πλατεία Καπνεργάτη, κάτι μοναδικό στην πόλη μας.  Στο δημοτικό κτήριο της πλατείας του Καπνεργάτη παρουσιάσαμε τον πρώτο διεθνή διαγωνισμό projection mapping της χώρας μας με 23 συμμετοχές με καλλιτέχνες απ` όλο τον κόσμο, οι οποίοι παρουσίασαν τρισδιάστατα βίντεο με ήχος και φως και το τελευταίο βράδυ το κοινό ψήφισε τα καλύτερα. Η επιτυχία ήταν πολύ μεγάλη και θα καθιερωθεί ως ένα αναπόσπαστο και μοναδικά για τη χώρα μας διαγωνιστικό και αισθητικό καλλιτεχνικό κομμάτι του Cosmopolis. Τέλος το Cosmopolis  world σε σύνθεση εν αρμονίας με το  Cosmopolis lights 27 με 30 Αυγούστου στο Φάληρο με όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας είχαμε 4 κεντρικές  συναυλίες  και 4 εναλλακτικές στο χώρο του μπάσκετ με δωρεάν είσοδο.

Ερ: Υπάρχει πάντα ο ίδιος ο προβληματισμός για όλα τα φεστιβάλ. Μήπως λόγω των ειδικών συνθηκών έπρεπε να αποφύγουμε όλη την ταλαιπωρία, τη σκοτούρα και να πούμε ότι δεν γίνεται το καλοκαίρι του 2020, το Cosmopolis; Θα ήταν προτιμότερο;

Απ: Σε αυτή την πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση που μας ταλανίζει  μήνες τώρα και μάλλον  οφείλουμε να διαχειριστούμε την κοινωνικότητα μας για πολύ μεγάλο διάστημα ακόμα με πρωταρχικό βέβαια μέλημα τη δημόσια υγεία και την ατομική του καθενός, η ζωή όμως συνεχίζεται και οι οικονομικές, πολιτιστικές, κοινωνικές εκδηλώσεις δεν θα σταματήσουν. Δεν μπορεί η ανθρωπότητα να είναι σ` ένα συνεχές lockdown. Η λογική του σταματάω τα πάντα, δεν κάνω τίποτα, δεν οδηγεί πουθενά. Από την άλλη να συμπεριφέρομαι όπως πριν και να περιφρονώ τα προβλεπόμενα μέτρα προφανώς είναι ανεύθυνο και επικίνδυνο. Επιλέξαμε λοιπόν  σύμφωνα και με τη θέληση του Δημάρχου τη μέση λύση.  Δώσαμε στον κόσμο της Καβάλας την ευκαιρία για ψυχαγωγία, συμμετοχή σε ωραία μουσικά σχήματα, τηρώντας απαραίτητα και με πολύ μεγάλη αυστηρότητα όλα τα προβλεπόμενα μέτρα.

Ερ: Στην πρώτη συνέντευξη τύπου που είχατε παρουσιάσει τις σκέψεις κυρίως του καλλιτεχνικού διευθυντή και της νέας διοίκησης  ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑΣ και Δήμου Καβάλας είχατε κατά νου αλλαγές. Τώρα καταλαβαίνουμε ότι εκείνες οι αλλαγές δεν έγιναν όπως θα περιμένατε όπως τις προτείνατε λόγω του κορωνοϊού.  Τις αλλαγές πρώτα ο θεός θα τις περιμένουμε το καλοκαίρι του 2021 για το  Cosmopolis;

Απ:  Κοιτάξτε έχω πει και παλαιότερα ως νέα διοίκηση προσεγγίσαμε διαφορετικά το φεστιβάλ Cosmopolis. Προσελήφθη ένας καλλιτεχνικός διευθυντής με διεθνή εμπειρία σε διοργάνωση φεστιβάλ, με παραστάσεις και ακούσματα, με νέες ιδέες και με όραμα να γίνει ένα φεστιβάλ σύγχρονο, διαδραστικό το οποίο σύντομα να προσδώσει στα πολιτιστικά  δρώμενα της πόλη μας υπεραξία αναπτυξιακή. Προφανώς αν οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν, του χρόνου θα δούμε ένα πολύ διαφορετικό φεστιβάλ Cosmopolis και με τη συμμετοχή τοπικών καλλιτεχνών που πιστέψτε με είναι πολλοί και αξιόλογοι και δίνοντας βήμα και ευκαιρία σε νέους ανθρώπους αλλά  και διατηρώντας παράλληλα τον διεθνή και  έθνικ έως ένα βαθμό χαρακτήρα του Cosmopolis, πράγμα που δεν θα μπορούσε να γίνει φέτος, δεν μπορούσαμε να φέρουμε ανθρώπους από το εξωτερικό για τους γνωστούς λόγους. Στόχος μας λοιπόν  είναι να δημιουργηθεί ένα φεστιβάλ αναφοράς όχι μόνο στην πόλη μας  αλλά και περιμετρικά  που θα αποτελεί και με τη χρονική και γεωγραφική επιμήκυνση η οποία έχει αλλάξει το φεστιβάλ, να αποτελεί πόλο έλξης και τουριστικής προβολής και προσέλευσης στην  πόλης μας. Οφείλουμε τον πολιτισμό να τον δούμε και ως όχημα οικονομικής ανάπτυξης της πόλης μας.

Ερ: Κάντε μας και ένα οικονομικό απολογισμό; Πως πήγαν τα οικονομικά; Πόσο στοίχισε το φεστιβάλ;

Πως αντιδράτε στην δριμεία κριτική που δεχτήκατε από την αντιπολίτευση;  

Απ: Πρώτα απ` όλα να πω ότι ο απολογισμός θα γίνει όταν ουσιαστικά και τυπικά ολοκληρωθεί το Cosmopolis.  Αυτό θα γίνει εφόσον το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες το Νοέμβριο.  Προφανώς μέχρι στιγμής το φεστιβάλ κόστισε λιγότερο του προϋπολογισμού του λόγω των πολλών ακυρωθέντων δράσεων. Παρόλα αυτά να επισημάνω δυο πράγματα, πρώτον ακόμη και σε καιρό κορωνοϊού εν μέσω φόβου και ανασφάλειας των πολιτών, οι χορηγίες ήταν διπλάσιες σε σχέση με πέρσι με το μεγάλο Cosmopolis το οποίο έγινε. Όσον αφορά το πώς χρησιμοποιήθηκαν τα χρήματα, οι συμφωνίες κλείστηκαν από έναν άνθρωπο που γνωρίζει τη δουλειά και ξέρει να διαπραγματεύεται με όρους αγοράς. Η κριτική ήταν δριμεία στα πάντα, από ανθρώπους οι οποίοι μας κατηγόρησαν πριν ακόμη το δουν και μας κατηγορούν ακόμη ενώ κανένας από αυτούς δεν  ήρθε στις εκδηλώσεις. Να  κάνει την κριτική του βλέποντας κάποια πράγματα και λέγοντας ότι αυτό δεν μου άρεσε και οτιδήποτε άλλο.  Δεν ήρθε στις εκδηλώσεις κανείς από αυτούς που μας κάνουν κριτική. Εν πάση περιπτώσει να πω και κάτι άλλο, το πώς  πήγαν τα χρήματα, επειδή ακούστηκε το όνομα γνωστού μας συμπολίτη του οποίου η συμβολή και η προσφορά στα μουσικά πράγματα της πόλης, πανελλαδικά και διεθνώς είναι πολύ σημαντική και όχι μόνο, ο συγκεκριμένος άνθρωπος πρόσφερε και προσφέρει τα μέγιστα με την επαγγελματική του και την επιστημονική του ιδιότητα στην ιστορία και στον πολιτισμό της πόλης. Να πω λοιπόν ότι η συναυλία των «Χειμερινών Κολυμβητών» κόστισε 3.000 που σημαίνει ότι το πολυμελές συγκρότημα πήρε καθαρά 1.500 ευρώ. Τα μοιράστηκαν όλοι, όταν κάποιοι πριν λίγα χρόνια κάνανε συναυλία η οποία κόστισε 12.000 ευρώ φέρνοντας νεαρό Καβαλιώτη τραγουδιστή με τον οποίον φυσικά δεν έχω τίποτα και μου είναι πολύ συμπαθής. Αυτά για την ιστορία και να ξέρετε για τι ποσά μιλάμε. 

 

Διαβάστε επίσης