ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΟΥ 8ΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ (i2fest)

 ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ  ΤΟΥ 8ΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ (i2fest)

Το Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας ΑΜΘ, το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ ΑΜΘ, η Περιφέρεια ΑΜΘ και το Επιμελητήριο Καβάλας, διοργάνωσαν στο σύγχρονο Εκθεσιακό Κέντρο Καβάλας «Απόστολος Μαρδύρης», το όγδοο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής (www.i2fest.gr) από τη Παρασκευή 6 έως και Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017.

Το φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής διέθετε ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα δράσεων με στόχο να προσφέρει ερεθίσματα στους μαθητές των γυμνασίων και των λυκείων, να αναδείξει καινοτόμες πρακτικές από τον ελλαδικό χώρο, να προσφέρει τη δυνατότητα στους φοιτητές να παρουσιάσουν τις εργασίες τους και στους ανθρώπους της παραγωγής να δουν τις καινοτόμες προτάσεις τους  και όλα αυτά σε συνδυασμό με κάποιες πολιτιστικές δράσεις κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ.

Οι δράσεις του 8ου Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής που έγιναν στο παραπάνω πλαίσιο ήταν:

Την Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή 9, 10, 11, 12 και 13 Οκτωβρίου επισκέφτηκαν το Φεστιβάλ πάνω από 3.000 μαθητές από 36 σχολεία της Μακεδονίας. Οι μαθητές απόλυτα προγραμματισμένα και συντεταγμένα παρακολούθησαν ομιλίες με θέματα σχετικά με την εκπαιδευτική ρομποτική, τη συνεργατική μάθηση και τις νέες τεχνολογίες στο σχολείο.

Στη συνέχεια επισκέφτηκαν τα περίπτερα με 28 εκθέματα των φοιτητών από Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας και από 2 σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που αφορούσαν σε ρομποτικές κατασκευές, συστήματα βασισμένα σε υπολογιστή (ενσωματωμένα συστήματα) και εμπορικά πακέτα.

Και για φέτος το Φεστιβάλ διοργανώθηκε στον ίδιο εκθεσιακό χώρο ταυτόχρονα την εμπορική έκθεση KAVALAEXPO. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επισκεφτούν τα εκθέματα και οι 10 έως 15 χιλιάδες επισκέπτες της KAVALAEXPO.

Την Παρασκευή 13-10-2017 διεξήχθη ο διαγωνισμός line follower.

Το φεστιβάλ έκλεισε το Σάββατο 14-10-2017 με μια ημερίδα με θέμα «Σύγχρονες Τεχνολογίες και σχολικό περιβάλλον: Προκλήσεις για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς» και εισηγητές τους:

  1. Καθηγητή Τσινάκο Αύγουστο, Διευ/ντή AETMA – ΤΕΙ ΑΜΘ,
  2. Καθηγητή Δαγδιλέλη Βασίλειο, Πρόεδρο  του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού – Πανεπιστήμιο Μακεδονίας,
  3. Καθηγητή Σταμάτη Δημοσθένη, Πρόεδρο του Συμβουλίου Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης ΣΑΤΕ- ΑΤΕΙ Θεσ/κης.

Ακολούθησε η ομιλία με θέμα: «Απαραίτητες Δεξιότητες για την Ένταξη στην Αγορά Εργασίας» με ομιλητή τον Φάκα Θεράπωντα, Σύμβουλο Προσωπικής και Επαγγελματικής Ανάπτυξης

Την ημερίδα έκλεισε ο πρώην υπουργός κ. Φλωρίδης Γεώργιος με θέμα «Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση – Η Αναπτυξιακή Διάσταση Δράσεων όπως το Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής».

Ακολούθησε ο απολογισμός των εργασιών του Φεστιβάλ που έγινε από τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Καθηγητή Δ. Πογαρίδη και η απονομή των βραβείων στις εργασίες εκθέματα, όπως αυτή αποφασίστηκε με μυστική ψηφοφορία του σώματος αξιολόγησης των εργασιών που αποτελούνταν από τους 100 εθελοντές.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ, οι επισκέπτες μπορούσαν να περιηγηθούν στον εκθεσιακό χώρο, όπου οι φοιτητές είχαν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τις εργασίες τους. Το γεγονός που εντυπωσίασε, πέρα απ’ όλα τα άλλα, τους επισκέπτες ήταν η εξαιρετική του οργάνωση και οι 100 εθελοντές φοιτητές και εκπαιδευτικοί που με τη φιλοτιμία, την ευγένειά και την θέλησή τους για προσφορά αποτέλεσαν τον καταλύτη και συνέβαλαν καθοριστικά στην επιτυχία των στόχων του φεστιβάλ με το ελάχιστο δυνατό κόστος.

Στον εκθεσιακό χώρο παρουσιάστηκαν 38 επιστημονικά poster picoBEST με εργασίες των μεταπτυχιακών φοιτητών του ΤΕΙ ΑΜΘ και οι παρακάτω 28 εργασίες (εκθέματα).

 

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

  1. Ανάπτυξη Ασύρματων Δικτύων Αισθητήρων (ΑΔΑ) σε αγροτεμάχια, αποθήκες & γεωργικά μηχανήματα, ευφυής επεξεργασία δεδομένων και διάδοση τους με το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (ΙοΤ)
  2. Μετρήσεις με Ασύρματα Δίκτυα Αισθητήρων Ανοιχτού Χώρου σε εφαρμογές ασφαλείας
  3. Εναέριο μη επανδρωμένο όχημα (UAV) για παροχή υγειονομικών υπηρεσιών
  4. Αυτόνομη μηχανοτρονική πλατφόρμα διανομής φαρμάκων
  5. Μηχανοτρονικό Σύστημα Καθαρισμού Φωτοβολταϊκού Πάνελ

 

Πανεπιστήμιο Αιγαίου

  1. Ανθρωποειδές Ρομπότ El Greco

 

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

  1. Drawing Robot WIFI & Bluetooth (Σχεδίαση και υλοποίηση ενός οχήματος σχεδίασης)
  2. ECO-FRIENDLY-SMART-HOUSE (Σχεδίαση και ανάπτυξη, ενός Eco Friendly Smart House με δυνατότητα απομακρυσμένης παρακολούθησης )
  3. IoT Humanoid Robot (Τηλε-έλεγχος ενός ανθρωποειδούς ρομπότ με τη χρήση εφαρμογής adroid ανοιχτού κώδικα)
  4. ir_bridge_control (Σύστημα απομακρυσμένης διαχείρισης συσκευών IR)
  5. Lego-Sytsem-Guidance-For-Visual-Ιmpairment (Σχεδίαση και υλοποίηση ενός συστήματος καθοδήγησης τυφλών με την χρήση δομικών στοιχείων lego)
  6. Robot- 3D Tetris (Ρομπότ που εντοπίζει ταυτοποιεί και στοιβάζει tetracubes. Μία ρεαλιστική εκδοχή του παιχνιδιού tetris)

 

ΤΕΙ ΑΜΘ

  1. ARIATIS (Εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας για την ανάδειξη χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς)
  2. ARTutor (Διαδικτυακή εφαρμογή και εφαρμογή φορητών συσκευών για εκπαίδευση με χρήση επαυξημένης πραγματικότητας)
  3. Auto-P.U.F.F.S (Γραμμή Παραγωγής για το διαχωρισμό αντικειμένων με την βοήθεια Τεχνητής Όρασης)
  4. Scorbot ER Vplus Simulation (Ανάπτυξη Εφαρμογής Λογισμικού για την Προσομοίωση του Ρομποτικού Βραχίονα Scorbot – ER Vplus)
  5. mLearn (Διαδικτυακή εφαρμογή και εφαρμογή φορητών συσκευών για την διεξαγωγή εκπαιδευτικών εκδρομών)
  6. SmartFVR (Σχεδίαση και ανάπτυξη συσκευής αναγνώρισης ανθρώπων από τις φλέβες των δαχτύλων τους)
  7. Σχεδίαση πολυαισθητηρίου που επικοινωνεί με σχετική εφαρμογή στο Android μέσω Bluetooth
  8. Εφαρμογή Παραγγελιοληψίας για καφέ-εστιατόρια
  9. A.M.C.P. Autonomous and Manual Car Production (Αυτόματη πορεία και χειροκίνητη διαχείρηση ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου)

 

TEI Στερεάς Ελλάδας

  1. Εφαρμογές Εκπαιδευτικών Τεχνολογιών

 

TEI Θεσσαλίας

  1. Γάντι για καθοδήγηση τυφλών ELIDA

 

1ο ΕΠΑΛ Χρυσούπολης

  1. Αυτοματοποιημένο Θερμοκήπιο Υδροπονίας

 

Μουσικό Γυμνάσιο Καβάλας και ΚΤΕ ΑΜΘ

  1. Virtual Informer (Υλοποίηση ενός εικονικού πληροφοριοδότη σε μορφή ολογράμματος με διαδραστικές λειτουργίες)
  2. Έξυπνο σπίτι – Google Home (Υλοποίηση ενός έξυπνου σπιτιού του οποίου ο χειρισμός των λειτουργιών γίνεται μόνο με φωνή)

 

Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

(ΚΤΕ ΑΜΘ)

  1. Εκπαιδευτική Ρομποτική
  2. LitleGirlBits (Πρόγραμμα εκπαίδευσης κοριτσιών δημοτικού σχολείου)

 

Τα βραβεία στα εκθέματα του φεστιβάλ απονεμήθηκαν ως εξής:

 

Το Ειδικό Βραβείο του Κέντρου Τεχνολογικής Έρευνας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην αρτιότερη εργασία (έκθεμα) του φεστιβάλ με τίτλο «Ανθρωποειδές Ρομπότ El Greco» και δημιουργούς τους: Χαρτοματσίδη M, Φουρτούνη N, Κάτσιο Δ, Khandelwal S, Παπαμιχαλάκη Γ, Παρασκευά K, Σκούπρα Παύλο, Udadhyay J, Ζέρβα Γ και επιβλέπουσα την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος  Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου Δρ.Καβαλλιεράτου Εργίνα

1ο Βραβείο στην εργασία (έκθεμα) με τίτλο «Auto-P.U.F.F.S (Γραμμή Παραγωγής για το διαχωρισμό αντικειμένων με την βοήθεια Τεχνητής Όρασης)», δημιουργούς τους Σγουρό Χρήστο και Χατζηπέτρου Πέτρο και επιβλέποντα τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Δρ. Παχίδη Θεόδωρο.

2ο Βραβείο στην εργασία (έκθεμα) με τίτλο «Εναέριο μη επανδρωμένο όχημα (UAV) για παροχή υγειονομικών υπηρεσιών», δημιουργό τον Γερεμτζέ Χαράλαμπο, και επιβλέποντα τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και μηχανικών Η/Υ Δρ. Μουροούτσο Σπυρίδωνα.

3ο Βραβείο στην εργασία (έκθεμα) με τίτλο με τίτλο «Γάντι για καθοδήγηση τυφλών (ELIDA)» με δημιουργό την Τσάπο Αντονέλα και επιβλέποντα τον Καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Θεσσαλίας Δρ. Βλάχο Βασίλειο

Έπαινος στις εργασίες 1. Virtual Informer (Υλοποίηση ενός Εικονικού Πληροφοριοδότη σε Μορφή Ολογράμματος  με Διαδραστικές Λειτουργίες) και 2. Έξυπνο Σπίτι – Google Home (Υλοποίηση Ενός Έξυπνου Σπιτιού του Οποίου ο Χειρισμός των Λειτουργιών Γίνεται Μόνο με Φωνή), με δημιουργό τον Καλοπίση Δημήτριο και επιβλέπουσα, την κ. Ιωάννα Μπακάλη, Επιστημονική Συνεργάτη του ΚΤΕ ΑΜΘ.

Έπαινος στην εργασία «Ρομποτικό χέρι» με δημιουργό τον Εμρέ Χόμκο από το μειονοτικό σχολείο Ξάνθης

Έπαινος στην εργασία «Αυτοματοποιημένο Θερμοκήπιο Υδροπονίας» με δημιουργό το 1ο ΕΠΑΛ Χρυσούπολης.

Έπαινοι για τη σημαντική προσφορά τους στο Φεστιβάλ απονεμήθηκαν, με ομόφωνη απόφαση της Οργανωτικής Επιτροπής, στους παρακάτω τηλεοπτικούς σταθμούς:

  1. Εφημερίδα, ραδιόφωνο, τηλεόραση ΠΡΩΙΝΗ,
  2. CENTER TV,
  3. ENA CHANNEL TV,
  4. STAR Β. ΕΛΛΑΔΑΣ TV.

Η Δήμαρχος Καβάλας απένειμε στον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Καθηγητή Δ. Πογαρίδη, για τη δημιουργία και τη λειτουργία του φεστιβάλ όλα αυτά τα χρόνια, την «Επίσημη Γκραβούρα του Δήμου Καβάλας».

Την καρδιά του Φεστιβάλ αποτέλεσαν οι 140 και πλέον εθελοντές φοιτητές του ΤΕΙ Καβάλας και των συμμετεχόντων Ιδρυμάτων.

Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Καθηγητής Δ. Πογαρίδης, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την πολυετή προσφορά τους στο Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής, απένειμε έπαινο με τη μορφή βιβλίου με θέμα: «Ηθική Ηγεσία στην Εκπαίδευση» στους άμεσους συνεργάτες του Καραμπατζάκη Δημήτριο, Δρ. Ηλεκτρονικός Μηχανικός, Εκλεγμένο Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ ΑΜΘ, Λυτρίδη Χρήστο, Δρ. Μηχανικός Η/Υ, Επιστημονικό Συνεργάτη του ΤΕΙ ΑΜΘ, Βροχίδου Ελένη, Δρ. Ηλεκτρολόγο Μηχανικό και Μηχανικό Η/Υ, Επιστημονικό Συνεργάτη του ΤΕΙ ΑΜΘ, Μπακάλη Ιωάννα, Μηχανικό Πληροφορική, Επιστημονικό Συνεργάτη του ΚΤΕ ΑΜΘ.

 

Με την ευγενική υποστήριξη των:

  1. Δήμου Καβάλας και
  2. Δήμου Δράμας

Στην επιτυχία της προσπάθειας συμμετείχαν σημαντικά με την ευγενική χορηγία τους οι παρακάτω χορηγοί :

ΚΤΕΛ Καβάλας, Φούρνοι Φελαχίδη, ΝΕΟΓΑΛ, Νερό «ΔΙΟΝ» Μεντεσίδης Α.Ε., Ξενοδοχείο «Porto Palio», Κρεοπωλείο Παύλος, Καφές Ανανιάδη, Ψητοπωλείο «Θεόφιλος», Εκδόσεις ΔΙΣΙΓΜΑ, Το φιογκάκι «χειροποίητο φιογκάκι», Φροντιστήριο ΜΕ «Κύκλος», Μέταλλον «Unique Jewels», Champion Security με τη νυχτερινή φύλαξη του εκθεσιακού χώρου.

Επίσημος χορηγός επικοινωνίας: ΕΡΤ Α.Ε.

Σημαντική ήταν η προσφορά στην επικοινωνία των:

  1. Ραδιοφωνικοί σταθμοί: Πρωινή FM, Ράδιο Νεάπολις.
  2. Εφημερίδες: Έβδομη, Νέα Εγνατία, Πρωινή, Καθημερινός Τύπος, Ενήμερος, Καβάλα, Νεάπολις
  3. Τηλεοπτικοί σταθμοί: CENER TV, ENA CHANNEL.

 

Πριν από τη λήξη της ημερίδας κληρώθηκαν δώρα για τους εθελοντές φοιτητές μεταξύ των οποίων και 7 υποτροφίες (μείωση διδάκτρων από 10-100%) για μεταπτυχιακές σπουδές στο ΤΕΙ ΑΜΘ.

Ακολούθησε το γλέντι των εθελοντών.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Φεστιβάλ. www.i2fest.gr

 

Οικονομικά στοιχεία του Φεστιβάλ:

 

Ο Προϋπολογισμός 8ου Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής

ΤΕΙ Καβάλας3.000€
Περιφέρεια ΑΜΘ3.000
Δήμος Καβάλας500
Δήμος Δράμας750
Γενικό Σύνολο Δαπανών7.250
Το Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας ΑΜΘ συμμετείχε με την ανάληψη της διοργάνωσης του φεστιβάλ και την προσφορά εθελοντικής εργασίας τόσο από τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής όσο και από τους εθελοντές φοιτητές.
Το επιμελητήριο Καβάλας συμμετείχε με την προσφορά του εκθεσιακού κέντρου «Απόστολος Μαρδύρης».

Με εκτίμηση

                                                                                       

Καθηγητής Δημήτρης Πογαρίδης

Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής

Διαβάστε επίσης