• 4 Μαΐου 2024,

Βιβλιοκριτική του Λάμπρου Τουφεξή για το βιβλίο του αρχιμανδρίτη Θωμά Ανδρέου

 Βιβλιοκριτική του Λάμπρου Τουφεξή για το βιβλίο του αρχιμανδρίτη Θωμά Ανδρέου

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ

Αρχιμανδρίτου π. Θωμά Ανδρέου, Προϊσταμένου του Ι. Ναού Παναγίας Φανερωμένης Ν. Ηρακλείτσας

«ΣΩΦΡΟΝΙΟΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ

Ο ΑΠΟ ΒΕΡΡΟΙΑΣ  ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗΣ Ο ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΝΟΣ ΛΟΓΙΟΥ ΙΕΡΑΡΧΗ»

Του Λάμπρου Τουφεξή

Οφείλω χάριτες στον π. ΘΩΜΑ ΑΝΔΡΕΟΥ για την ευγενική αφιέρωση του βιβλίου του «ΣΩΦΡΟΝΙΟΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ Ο ΑΠΟ ΒΕΡΡΟΙΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗΣ Ο ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΝΟΣ ΛΟΓΙΟΥ ΙΕΡΑΡΧΗ». Πρόκειται για τον πνευματικό μου πατέρα, για τον οποίο έχω δημοσιεύσει παλιότερα τέσσερα (4) άρθρα. Αλλά η σε βάθος πραγματεία του π. Θωμά Ανδρέου είναι ασυγκρίτως πληρέστερη από κάθε πλευρά. Στις 266 σελίδες του βιβλίου του, ξετυλίγεται η ζωή, η αρχοντική καταγωγή, οι σπουδές στη Νομική Σχολή Αθηνών (πήρε το πτυχίο με άριστα) και στην Γερμανία – όπου διακρίθηκε επί οκταετία και απέκτησε δύο πτυχία (Παιδαγωγικής και Φιλοσοφίας).

Αξίζει τον κόπο να διαβάσει κανείς τον βίο και την συμπεριφορά του τόσο αδικημένου μακαριστού Ιεράρχου Σωφρονίου, του σπανίου Ανθρώπου Ελληνολάτρη. Ο συγγραφεύς του βιβλίου π. Θωμάς Ανδρέου κατόρθωσε να διεισδύσει στα δυσπρόσιτα Αρχεία της Ιεράς Συνόδου και με το συγγραφικό ταλέντο που ομολογουμένως διαθέτει, – (χάρη στην μεσολάβηση του Ιεράρχου μας κ. Χρυσοστόμου προς τον Αρχιεπίσκοπο κ.Ιερώνυμο)- να αναλύσει με πλήρη επάρκεια τις καταθέσεις των «μαρτύρων» και την διάθεση των αδελφών του, που τελικά τον καταδίκασαν τον Ασκητή και πλέον μορφωμένον Ιεράρχη σε έ κ π τ ω σ η – υπολείπεται η ΚΑΘΑΙΡΕΣΗ !

Αποδεικνύεται από την εργασία του π. Θωμά Ανδρέου ότι ο μακαριστός Ιεράρχης, ο αδέκαστος, ο σοφός ΣΩΦΡΟΝΙΟΣ ήταν ΑΘΩΟΣ.

Είχε απόλυτο δίκαιο, ο πρώην Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Τρίτος, που ανέθεσε στον π. Θωμά Ανδρέου την Διδακτορική Διατριβή περί Σωφρονίου. Ο πατήρ Θωμάς Ανδρέου ανεκηρύχθη Διδάκτωρ της Θεολογικής του Α.Π.Θ.[Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας], με βαθμόν ΑΡΙΣΤΑ και δικαίωσε τον τόσο αδικημένο Ιεράρχη, τον πνευματικό πατέρα Σωφρόνιο.

Δεν μπορώ να αποφύγω τον πειρασμό να αναφέρω ότι, γνωστός καβαλιώτης θεολόγος μου είπε πει επί λέξει: «Θα έλθω κάποια μέρα να μου δώσεις στοιχεία» και του απάντησα: «Όποτε θέλεις, ευχαρίστως». Αν τον είδατε Σεις τον είδα κι εγώ…….διότι, μόλις αντελήφθη ότι μυρίζει «μπαρούτι» η υπόθεση, εγκατέλειψε το θέμα.

Ο π. Θωμάς Ανδρέου το τόλμησε, και επέτυχε. Χίλιες φορές εύγε του.

Διαβάστε επίσης