Απόλυτα σίγουρος για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού ο γιατρός Αλέξης Πολίτης

 Απόλυτα σίγουρος για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού ο γιατρός Αλέξης Πολίτης

Η συνέντευξη του Αλέξη Πολίτη στην Πρωινή είναι μια αισιόδοξη ως προς το πρόβλημα του κορωνοϊού συνέντευξη. Είναι μια ώθηση προς τα εμπρός, μια τόνωση της ελπίδας. Αν και αρχικά δηλώνει το συμπέρασμα του για την δεύτερη καραντίνα (που έως τώρα δεν είχε τα αποτελέσματα που θα θέλαμε), στο δεύτερο μέρος των δηλώσεων του στηρίζει φανατικά τη διαδικασία του εμβολιασμού.

Η συνέντευξη

Ερ: Τι εικόνα έχετε σύμφωνα με τον αριθμών των κρουσμάτων πανελλαδικά και τοπικά;

Απ: Σαφέστατα πάμε καλύτερα. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο και τα νούμερα το καταδεικνύουν. Σίγουρα δεν πάμε τόσο καλά όσο θα θέλαμε.

Νομίζω ότι αυτός ο αριθμός μείωσης του ιικού  φορτίου σε πανελλήνιο επίπεδο, πόσο μάλιστα στη Βόρεια Ελλάδα που τα προβλήματα ήταν σοβαρά από τον κορωνοϊό, ήταν χαμηλός. Ήταν ένας ρυθμός ο οποίος αν μη τι άλλο ανέδειξε τις αδυναμίες του δεύτερου lockdown. Νομίζω ότι στο δεύτερο lockdown σίγουρα ήμασταν πιο χαλαροί.

Επειδή είχαμε την εμπειρία, τη γνώση της πρώτης καραντίνας, είχαμε και ξέραμε τους τρόπους πως θα καταστρατηγήσουμε ενδεχομένως κάποιους κανόνες αυτού. Εκτιμώ οπότε ότι για αυτό το λόγο δεν έπεσε το ιικό  φορτίο με την ταχύτητα που θα θέλαμε και θα έπρεπε.

Ερ: Το εφαρμόσαμε πιο ελαστικά;

Απ: Ξέραμε τα «παραθυράκια» στο δεύτερο lockdown. Με αποτέλεσμα να έχουμε αυτόν τον μειούμενο ρυθμό μεν αλλά πολύ αργό. Αργά και βασανιστικά έπεσαν τα κρούσματα και αργά και βασανιστικά εξακολουθούν να πέφτουν ακόμη . Δεν έχουμε φτάσει σε επιθυμητό σημείο, ωστόσο είμαστε σε  καλό δρόμο.

Ερ: Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας βλέπουμε ότι η κυβέρνηση αναγκάζεται να πάρει μέτρα σκληρότερα και σε άλλες να απειλεί με μέτρα σκληρότερα.

Απ: Ναι βέβαια. Είναι το μόνο που απομένει και το μόνο που μπορεί να κάνει μια κυβέρνηση έλλειψη εμβολίου , έλλειψη φαρμακευτικής αγωγής, έλλειψη των βασικότερων όπλων που έχουμε απέναντι  σε μια λοίμωξη. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι αυτό.  Να παίρνει μέτρα ανάλογα τα στοιχεία. Νομίζω ότι αυτή τη φορά η κυβέρνηση δεν θα κάνει τα λάθη του καλοκαιριού υπό την έννοια ότι ίσως αφήσανε τον κόσμο να χαλαρώσει περεταίρω.

Μέσα στο θέρος ίσως πιστέψαμε και εμείς σαν Έλληνες δεν νοσούμε, ότι ο κορωνοϊός δεν μας αγγίζει. Οπότε έγιναν συνολικά λάθη και από τον πληθυσμό αλλά και από αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις.  Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση είναι έτοιμη και το δείχνει αυτό. Δείχνει αντανακλαστικά και νομίζω ότι δεν θα αφήσει να γίνει το κακό.

Ερ: Σε τοπικό επίπεδο πως θα περιγράφατε την κατάσταση;

Απ: Είμαστε πολύ καλύτερα.  Αυτό μπορώ να σας το επιβεβαιώσω. Αυτό εισπράττουμε και εμείς καθημερινά στα ιατρεία μας και στο νοσοκομείο φυσικά όπου ενημερώνομαι καθημερινά από τη διοίκηση. Αυτός ο μαύρος Νοέμβρης, εκτιμώ ότι δεν θα επαναληφθεί.

Φυσικά απέχουμε παρασάγγες από το να βιώσουμε τέτοιες άθλιες και άσχημες καταστάσεις όπου καθημερινά θρηνούσαμε νεκρούς, καθημερινά αποχαιρετούσαμε δικούς μας ανθρώπους οι οποίοι έφευγαν από τον κορωνοϊό. Όλοι οι υγειονομικοί  στην Καβάλα πιστέψτε με ότι πέρασαν πολύ δύσκολες στιγμές. Σχεδόν 24ωρη εργασία, σχεδόν 24ωρη επαφή με τους ασθενείς και με τους συγγενείς αυτών.

Μιλάμε για έναν Νοέμβριο, μιλάμε για έναν μήνα ασύγκριτο σε πίεση, σε φόρτο εργασίας, σε άγχος. Όλα τα αρνητικά στοιχεία που δυστυχώς διέπουν τη δουλειά μας.

Ερ: Ακούμε ότι οι 900 περίπου εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, πρέπει να δηλώσουν μέχρι τη Δευτέρα, αν θα κάνουν η όχι το εμβόλιο. Μας λένε αυτοί που ξέρουν, να μην ξαφνιαστούμε αν ένας αριθμός εργαζομένων πει ότι δεν θέλει  να κάνει  το εμβόλιο.

Απ: Κοιτάξτε, νομίζω ότι θα πρυτανεύσει η λογική στο τέλος και οι υγειονομικοί εν πρώτοις αλλά και όλοι οι υπόλοιποι οι οποίοι πρέπει να το κάνουν,  εκτιμώ ότι θα το πράξουν. Ίσως να υπάρχει κάποιος σκεπτικισμός, ίσως αυτή η νέα τεχνολογία δημιουργεί σε κάποιους ερωτηματικά.

Ωστόσο αυτό που εγώ μπορώ να πω, γιατί έχω μελετήσει πολύ καλά το εμβόλιο, το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι μια τεχνολογία που δεν είχε δουλευτεί με αποτελεσματικότητα και με την επιτυχία αν θέλετε τα προηγούμενα χρόνια ωστόσο αυτή τη στιγμή όλη η παγκόσμια κοινότητα χρηματοδότησε αυτή την προσπάθεια.

Μιλάμε για μια νέα τεχνολογία η οποία σίγουρα είναι ασφαλής. Αυτό καταδεικνύουν οι μελέτες σε 80-85.000 ανθρώπους που έχουν δοκιμαστεί και δεν είχαμε παρενέργειες που αν μη τι άλλον θα μπορούσαν να φέρουν πρόβλημα ασφαλείας. Μπορώ να σας πω ότι είναι πολύ ασφαλή, σαφέστατα είναι αποτελεσματικά. Μιλάμε για αποτελεσματικότητα 90-95%, νούμερα που αν μη τι άλλο προκαλούν ίλλιγο.

Είναι νούμερα που δεν τα είχαμε.   Εγώ καλώ άπαντες και τους φίλους συναδέλφους και τους υγειονομικούς στο νοσοκομείο και όχι μόνο σε αυτό, να εμβολιαστούν. Αυτή η ονοματοδοσία του εμβολιασμού του πληθυσμού που ονομάστηκε «επιχείρηση ελευθερία», νομίζω ότι είναι  ότι πιο εύστοχο έχω ακούσει τους τελευταίους μήνες, τους μαύρους μήνες του 2020. Η «επιχείρηση ελευθερία» είναι μια επιχείρηση ελευθερίας από αυτή τη ζωή που κανείς δε θέλει να ζει.

Ο μόνος τρόπος να γίνει αυτό, είναι ο μαζικός εμβολιασμός και όταν μιλάμε για μαζικό εμβολιασμό σαφέστατα εννοούμε πάνω από 70-80% του πληθυσμού. Να υπάρχει μια  απάντηση σε πολύ μεγάλο επίπεδο.

Ερ: Σε σχέση με τον ιό της γρίπης αυτός ο ιός είναι  περίπου «συγγενής»; Το εμβόλιο της γρίπης τι αποτελεσματικότητα είχε; Φτάνει σε αυτό το ύψος του 90-95%;

Απ: Όχι έχει χαμηλότερη αποτελεσματικότητα. Πολύ σωστό το ερώτημα σας. Αυτή η αποτελεσματικότητα η οποία αρχικά ανακοινώθηκε, αρχικά μας ξάφνιασε όλους αλλά μετά βλέποντας και διαβάζοντας τα επιμέρους στοιχεία είναι όντως αληθής και είναι όντως αυτά τα νούμερα.

Το εμβόλιο της γρίπης έχει μια αποτελεσματικότητα γύρω στο 70% και ίσως λίγο παραπάνω.  Για το συγκεκριμένο εμβόλιο μιλάμε για αποτελεσματικότητα που αγγίζει το 95%. Το εμβόλιο της Οξφόρδης ήταν το πρώτο που ανακοίνωσε νούμερα περί του 70%.

Μετά ήρθαν τα δυο εμβόλια της Moderna και της  Pfizer, τα οποία πραγματικά έδωσαν τρομερές ελπίδες σε όλη την παγκόσμια κοινότητα. Όσον αφορά τους δυο ιούς, όχι δεν έχουν σχέση. Έχουν πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Για αυτό ο ένας προκαλεί αυτά τα οποία προκαλεί που είναι σε ένα πολύ ελεγχόμενο επίπεδο και ο άλλος προκάλεσε πανδημία με όλα τα τινά που βλέπουμε μπροστά μας. Δεν έχουν σχέση. Ο κορωνοϊός αποδείχθηκε ένας πολύ δυνατός αντίπαλος και μέρα με τη μέρα μας ξαφνιάζει και μας εντυπωσιάζει με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.

Ερ: Οπότε αφού κάνουμε το εμβόλιο της γρίπης που έχει λιγότερο αποτελεσματικότητα, δεν έχουμε κανένα λόγο να μην κάνουμε το εμβόλιο αυτό.

Απ: Έτσι ακριβώς. Πιστεύω ότι σε 10 χρόνια από τώρα το εμβόλιο του κορωνοϊού αν υποθέσουμε ότι θα υπάρχει κορωνοϊός στην κοινότητα, ίσως να είναι μια ρουτίνα όπως είναι αυτή τη στιγμή το εμβόλιο της γρίπης.

Θυμάστε ότι όταν ξεκινούσε και το εμβόλιο της γρίπης, υπήρχε πάλι σκεπτικισμός, επιφυλακτικότητα. Νομίζω ότι τώρα ξαναζούμε ακριβώς την ίδια κατάσταση. Όταν υπάρχει κάτι το καινούριο σαφώς τρομάζει, σαφώς προβληματίζει.

Διαβάστε επίσης