• 25 Απριλίου 2024,

Αισιόδοξος παρά την υποχρηματοδότηση ο πρόεδρος της Δημωφέλειας

 Αισιόδοξος παρά την υποχρηματοδότηση ο πρόεδρος της Δημωφέλειας

Φαίνεται να δημιουργείται μία παράδοση σε τοπικό επίπεδο σχετικά με τα οικονομικά δεδομένα της δημοτικής επιχείρησης «Δημωφέλεια».

Μία παράδοση που προκαλεί την ίδια συζήτηση κάθε χρόνο αυτήν την εποχή. Η οικονομική στήριξη της δημοτικής επιχείρησης από το Δήμο Καβάλας στα χρόνια του Θόδωρου Μουριάδη – δεύτερη χρονιά φέτος-  μειώνεται σε μεγάλο βαθμό και έτσι πολλά πράγματα εξετάζονται από την αρχή.

Όλοι θυμούνται τη συζήτηση που είχε γίνει πέρσι. Η ίδια επαναλαμβάνεται και φέτος. Ο Δήμος Καβάλας, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του προέδρου της δημοτικής επιχείρησης, δίνει σε αυτήν για το νέο έτος 400.000 ευρώ μόνο. Όταν προηγούμενα χρόνια, ειδικά στη θητεία της κ. Τσανάκα, η χρηματοδότηση ίδιας μορφής ξεπερνούσε κατά πολύ το 1 εκατομμύριο ευρώ.

Ο πρόεδρος Τάκης Αγγελίδης αισιοδοξεί ότι στην πορεία του νέου έτους τα δεδομένα θα αλλάξουν και η «Δημωφέλεια» θα ενισχυθεί περαιτέρω του ποσού των 400.000 ευρώ. Κάτι που ως ένα βαθμό έγινε το 2020.

Το πρωί της περασμένης Παρασκευής ο κ. Αγγελίδης μίλησε στο ραδιόφωνο της Πρωινής και για αυτά τα θέματα. Εξήγησε ότι σε πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου αποφασίστηκε η υλοποίηση προγράμματος που είναι χρηματοδοτούμενο 100%. Πρόγραμμα έργων στο Φρούριο για την αξιοποίηση τριών επιπλέον χώρων του. Στόχος να προσελκυθούν ακόμη περισσότεροι επισκέπτες σε αυτό. Προχωρά ταυτόχρονα ο διαγωνισμός για το μάρκετινγκ.

Η δημοτική επιχείρηση χρησιμοποιεί για τις δαπάνες του 2020 ποσό 600.000 ευρώ από το αποθεματικό της λόγω της υποχρηματοδότησης της από τον Δήμο.

Στο σημείο αυτό ο κ. Αγγελίδης είπε στην Πρωινή: «Η πανδημία επηρέασε τη «Δημωφέλεια» προκαλώντας της σημαντική στέρηση εσόδων. Φέρνω ως παράδειγμα τα ενοίκια από τα καταστήματα στη Δημοτική αγορά. Από 613.000 ευρώ όλο το 2019 ήμασταν στις 500.000 ευρώ 31 Οκτωβρίου του 2020.

Στο Φρούριο από 140.000 ευρώ έσοδα το 2019 έχουμε μόλις 28.000 ευρώ και στο Πηλοθεραπευτήριο από 190.000 ευρώ το 2019, μόνο 96.000 ευρώ. Στο τέλος η υστέρηση εσόδων ήταν σημαντικότερη από την αποφυγή εξόδων. Σας θυμίζω άλλωστε ότι αρκετές εκδηλώσεις έγιναν το 2020 και ως παράδειγμα χρησιμοποιώ το Cosmopolis. Για αυτό προϋπολογίσαμε 260.000 ευρώ αλλά ξοδέψαμε περίπου 150.000 ευρώ».

Ο Τάκης Αγγελίδης εξηγεί ότι πριν το τέλος του 2020, σε συνεδρίαση του διοικητικού Συμβουλίου της δημοτικής επιχείρησης, θα παρουσιαστεί ο προϋπολογισμός του 2021 και ένα πρώτο πρόγραμμα δράσης. Υπενθυμίζει ότι θα υπάρξει υποχρηματοδότηση της δημοτικής επιχείρησης από το Δήμο Καβάλας και το 2021.

«Υπάρχει από μέρους μου μία ελπίδα να πάρουμε περισσότερα χρήματα από το Δήμο Καβάλας. Υπήρξε σχετική πίεση μου προς το Δήμαρχο που ακόμη δεν απέδωσε. Το γεγονός με στεναχωρεί αλλά είμαι σίγουρος ότι στην πορεία του 2021 θα χρηματοδοτηθούμε περισσότερο».

Στο τέλος της συνέντευξης του ο Παναγιώτης Αγγελίδης αναφέρθηκε και στη λειτουργία της δημοτικής καπναποθήκης. Ένα μεγάλο πολιτιστικό κέντρο της πόλης, όπως το χαρακτήρισε. Αυτό θα ολοκληρωθεί τόνισε ως την προσεχή Άνοιξη.

Διαβάστε επίσης