• 29 Μαρτίου 2024,

Απουσίες μαθητών για γρίπη και για …κοπάνα

 Απουσίες μαθητών για γρίπη και για …κοπάνα

Κείμενο του συμπολίτη γιατρού Μιχάλη Σωτηρόπουλου


Εδώ και μερικά χρόνια δεν δικαιολογούνται οι απουσίες των μαθητών για λόγους υγείας παρά μόνο εάν υπάρχει εισαγωγή σε νοσοκομείο. Οι μαθητές μπορούν να έχουν 114 μόνο απουσίες και αυτές είναι, για όλο το σχολικό έτος.

Το 2020 για πρώτη φορά υπήρξε εγκύκλιος από το ΥΠΘ, η οποία επαναλήφθηκε και φέτος, σύμφωνα με την οποία μπορούν να δικαιολογηθούν άλλες 5 ημέρες για γρίπη για το διάστημα από Νοέμβριο έως Μάρτιο (οι απουσίες καταχωρούνται αλλά δεν προσμετρούνται).

Παρ όλα αυτά έρχονται στα ιδιωτικά ιατρεία σωρηδόν μαθητές με σημειώματα από τους εκπαιδευτικούς με ημερομηνίες για τις οποίες ζητούν χαρτί από γιατρό για να δικαιολογηθούν απουσίες που έγιναν συνήθως λόγω κοπάνας!

Αν ο λόγος δεν είναι σοβαρός, όπως για παράδειγμα οι μαθητές όντως νόσησαν ή δίνουν πανελλήνιες και θέλουν να κάτσουν να διαβάσουν για μια εβδομάδα χωρίς σχολικές υποχρεώσεις, θεωρώ όλες τις άλλες περιπτώσεις απαράδεκτες.

Αν θέλουν οι εκπαιδευτικοί να δικαιολογήσουν τις απουσίες κάποιων ζωηρών μαθητών ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΙΣ ΔΙΑΓΡΑΨΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ! Το να τους στέλνουν στα ιδιωτικά ιατρεία και να μας φέρνουν στην δύσκολη θέση να γράφουμε σαχλαμάρες, να υπογράφουμε ότι έχουν 2-3 φορές τον χρόνο γρίπη ή οτιδήποτε άλλο αυτό δεν δείχνει σοβαρότητα του σχολείου.

Υπάρχουν μαθητές που έχουν ξεπεράσει προ πολλού τις 20 ημέρες απουσιών και κινδυνεύουν να μείνουν στην ίδια τάξη και ουσιαστικά βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό του ιατρού για να δικαιολογήσει απουσίες! Κανονικά η εκπαιδευτική κοινότητα και οι γονείς έπρεπε να παρέμβουν πιο νωρίς και να μην αφήσουν τις απουσίες να φτάσουν σε τέτοιο νούμερο.

(Όσον αφορά τα κρούσματα COVID-19 οι απουσίες τους δικαιολογούνται από τους γονείς οι οποίοι πρέπει να επισκέπτονται την ηλεκτρονική πλατφόρμα (gov.gr ), και αφού αυθεντικοποιηθούν με τη χρήση των κωδικών taxisnet, εκδίδουν τη βεβαίωση θετικού διαγνωστικού ελέγχου και ακολούθως, υποβάλουν σχετική υπεύθυνη επιδεικνύοντας ταυτόχρονα στον/στη Διευθυντή/ντρια την αντίστοιχη βεβαίωση θετικού ελέγχου)

Διαβάστε επίσης