• 18 Μαΐου 2024,

Αποζημίωση 120 ευρώ (!) για ζημιές σε επιχείρηση από τη φωτιά του 2016 στη Θάσο

 Αποζημίωση 120 ευρώ (!) για ζημιές σε επιχείρηση από τη φωτιά του 2016 στη Θάσο

Με ημερομηνία 23 Μάη 2018 υπογράφηκε από τους Υπουργούς Οικονομικών- Υποδομών και Μεταφορών- Οικονομίας και Ανάπτυξης Κ.Υ.Α. με την οποία καθορίζεται η αποζημίωση πληγέντων από την πυρκαγιά της 10ης Σεπτέμβρη 2016 σε περιοχές του Δήμου Θάσου. Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι από την απόφαση δημιουργείται δαπάνη μόνο 120 ευρώ σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού. Με λίγα λόγια η αποζημίωση αφορά μία μόνο επιχείρηση (στον Πρίνο;) και το ποσό είναι 120 ευρώ.

Το δημόσιο πληρώνει το 30% των ζημιών «….των επιχειρήσεων οι οποίες έχουν καταγραφεί από την αρμόδια Επιτροπή εντοπισμού, καταγραφής και αποτίμησης ζημιών της Περιφέρειας και αφορούν σε κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης, τα οποία κατεγράφησαν από την αρμόδια Επιτροπή ως ολοσχερώς κατεστραμμένα από την πυρκαγιά. Επιλέξιμες είναι μόνο οι δαπάνες όπως αυτές ορίζονται στο άρθ. 50 παρ. 4 του Καν. 651/2014. Η επιχορήγηση καταβάλλεται εντός τεσσάρων (4) ετών από την ημερομηνία εκδήλωσης της θεομηνίας».

Η καθυστέρηση στην έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης οφείλεται στη γραφειοκρατία που μεσολαβεί και η οποία εμπλέκει σειρά υπηρεσιών. Τόσο στην περιοχή μας όσο και στην Αθήνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόφαση που αναρτήθηκε περιλαμβάνει 20 σχετικά έγγραφα.

Διαβάστε επίσης