Απρόθυμοι οι μικροβιολόγοι του Ν. Καβάλας για τα τεστ PCR

 Απρόθυμοι οι μικροβιολόγοι του Ν. Καβάλας για τα τεστ PCR

Εντελώς απρόθυμοι να εμπλακούν στη διαδικασία των τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού PCR είναι οι ιδιώτες μικροβιολόγοι του Ν. Καβάλας.

Παρά τη συναίνεση του Ιατρικού Συλλόγου, η οποία εκφράστηκε με ανακοίνωση τις προηγούμενες μέρες, δεν φαίνεται ότι θα αναλάβουν τη συγκεκριμένη εργασία. Διαπιστώνεται ότι για τα τεστ PCR (τεστ που προσπαθεί να κάνει και το Νοσοκομείο Καβάλας) μόνο η δειγματοληψία θα γίνεται στην Καβάλα αφού στη συνέχεια τα τεστ θα πρέπει να αποστέλλονται σε ιδιωτικά εργαστήρια στην Αθήνα. Εκτός τούτου, αν ένα τεστ αποδειχθεί θετικό τότε το μικροβιολογικό εργαστήριο που πήρε το δείγμα κινδυνεύει με διακοπή λειτουργίας 14 ημερών!

Κατόπιν τούτου οι μικροβιολόγοι του Νομού αποφεύγουν το ρίσκο. Στην όλη συζήτηση που ξεκίνησε με την ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου, υπήρξε παρεξήγηση για το αν η διαδικασία θα μπορούσε να γίνει στο σύνολο της στην Καβάλα. Αποδείχθηκε ότι αυτό για πολλούς λόγους είναι αδύνατο.

Ενώ αρχικά υπήρξαν ενδιαφερόμενοι μικροβιολόγοι να προχωρήσουν άμεσα, κινούμενοι στο πλαίσιο της ανακοίνωσης του Ιατρικού Συλλόγου, στη συνέχεια όλα άλλαξαν. Ρόλο στην αλλαγή έπαιξε η σημαντική διευκρίνιση σύμφωνα με την οποία για τα τεστ PCR μόνο δείγμα θα λαμβάνονταν είτε στο εργαστήριο, είτε στο σπίτι του ασθενούς.

Με αυτήν την αφορμή και την περαιτέρω έρευνα, οι μικροβιολόγοι φέρονται να εγκατέλειψαν την ιδέα. Και κάπως έτσι ορισμένοι στρέφονται στα τεστ «προσδιορισμού αντισωμάτων».

Η κ. Δέσποινα Ιατρού που μίλησε στο ραδιόφωνο της Πρωινής επανέλαβε ότι η συναίνεση του Ιατρικού Συλλόγου δόθηκε προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στο Νοσοκομείο. Συμβούλευσε τους ενδιαφερόμενους πολίτες να ασχολούνται με το τεστ υπό την προϋπόθεση ότι τους συμβούλεψε σχετικά ο γιατρός τους (ή ο ΕΟΔΥ) κι αφού τα συμπτώματα επιμείνουν μετά το τρίτο με τέταρτο 24ωρο. «Αν γίνει από τις πρώτες ώρες μπορεί να είναι ψευδός αρνητική» κατέληξε.

Διαβάστε επίσης