Άρεσε και πρέπει να καθιερωθεί η Εβδομάδα Αρχιτεκτονικής

 Άρεσε και πρέπει να καθιερωθεί η Εβδομάδα Αρχιτεκτονικής

Ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης στην (άδεια από νερό) πισίνα του ανοιχτού κολυμβητηρίου οι εκδηλώσεις της 4ης εβδομάδας Αρχιτεκτονικής. Οι διοργανωτές αρχιτέκτονες και μηχανικοί του ΤΕΕ ΑΜ και του συλλόγου των αρχιτεκτόνων ήταν κουρασμένοι κι ικανοποιημένοι ταυτόχρονα. Οι εκδηλώσεις άφησαν αποτύπωμα στην πόλη, κινητοποίησαν κόσμο (όχι μόνο των μηχανικών), άρεσαν και συζητήθηκαν. Θετικά σχολιάστηκε η ιστορική αναφορά στο παράλιο μέτωπο της Καβάλας και οι προτάσεις για τρία σημεία παραλιακά. Την περιοχή μπροστά από το Πάρκο, το κεντρικό λιμάνι, τον φάρο του ΝΟΚ. Καινοτομία υπήρξε και στις πολιτιστικές εκδηλώσεις της ίδιας εβδομάδας με κορυφαία στιγμή την εκδήλωση στο παλιό κολυμβητήριο.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν 100 και πλέον συμπολίτες. Αρκετοί από περιέργεια καθώς το ανοιχτό κολυμβητήριο είναι εκτός λειτουργίας αρκετό καιρό. Οι αρχιτέκτονες φώτισαν την είσοδο του, ουσιαστικά προσκάλεσαν στην εκδήλωση χορού και τους διερχόμενους. Τα κατάφεραν. Ο κόσμος επανήλθε σε έναν χώρο που πρέπει να αξιοποιηθεί. Όχι ως κολυμβητήριο αλλά ως σημείο Καλοκαιρινών εκδηλώσεων. Ο Δήμος Καβάλας πρέπει να εκμεταλλευτεί τις υποδομές του, το γεγονός ότι βρίσκεται σε ένα σημείο με πολύ κόσμο το Καλοκαίρι. Η αφορμή δόθηκε προχθές το βράδυ. Δυστυχώς δεν είδαμε μεταξύ των θεατών εκπρόσωπο του Δήμου Καβάλας. Αν παρά ταύτα κάποιος παρακολούθησε το γεγονός, σίγουρα πείσθηκε για το ότι ο χώρος πρέπει να ξαναγίνει λειτουργικός.

Οι αρχιτέκτονες προσκάλεσαν τον γνωστό χορευτή Γιάννη Καρούνη. Αυτός παρουσίασε ένα χορευτικό δρώμενο κοντά σε ένα σκηνικό που δημιουργήθηκε ειδικά για την εκδήλωση. Το θέαμα ήταν διαφορετικό, ωραίο κι εντυπωσιακό ενώ οι κινήσεις του Γ. Καρούνη συνοδεύονταν από τους ήχους βιολιού. Μουσικός ήταν κι αυτός ήταν μέσα στην πισίνα.

Κοντά στην κερκίδα οι θεατές είχαν την ευκαιρία να δουν έντυπο υλικό για την ιστορία του λιμανιού, υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και ως μάθημα τοπικής ιστορίας. Ήταν μια ακόμη ενέργεια των αρχιτεκτόνων, η οποία συμβάλει στο να θυμηθούν οι παλιότεροι Καβαλιώτες. Κυρίως να μάθουν την ιστορία του λιμανιού οι νεότεροι. Η εκδήλωση της Τετάρτης άρχισε με 30 και πλέον λεπτά καθυστέρηση, το κοινό έδειξε μια κάποια δυσφορία καθώς περίμενε ώρα. Το τελικό ωστόσο χειροκρότημα ήταν μια επιβράβευση του κ. Καρούνη και των συνεργατών του όπως επίσης αυτών που δούλεψαν πολύ για την Εβδομάδα της Αρχιτεκτονικής. Ο πρόεδρος του συλλόγου αρχιτεκτόνων μία ακόμη φορά ευχαρίστησε όσους βοήθησαν, όσους φορείς συνέδραμαν οικονομικά. Αναφέρθηκε και στον κ. Σαράντη Μιτζιρίκη και στο Μουσικό σχολείο. Κατά πληροφορίες ο σύλλογος θα χρειαστεί να πληρώσει κι αυτός αφού οι χορηγίες της τοπικής αυτοδιοίκησης, του ΟΛΚ κτλ δεν επαρκούν.

Ακούγοντας τον Γιάννη Νεστορίδη καταλάβαμε ότι μια Εβδομάδα Αρχιτεκτονικής έχει ιδιαίτερα μεγάλες απαιτήσεις. Άραγε θα καταφέρουν να την καθιερώσουν, να την πραγματοποιούν μία φορά κάθε χρόνο; Για να είμαστε ειλικρινείς, αυτό δεν είναι και τόσο σίγουρο. Ευχόμαστε οι αρχιτέκτονες να επανέλθουν του χρόνου τον Σεπτέμβρη, αφού μέχρι τότε θα έχουν ξεχάσει την κούραση- την εθελοντική δουλειά και τα έξοδα όσων έγιναν φέτος.

 

Διαβάστε επίσης