• 17 Μαΐου 2024,

Άρης Βέρρος: Δασικοί χάρτες – ΕΤΑΔ – Δημοτικές Εκλογές 2019

 Άρης Βέρρος: Δασικοί χάρτες – ΕΤΑΔ – Δημοτικές Εκλογές 2019

Ραδιοφωνική συνέντευξη στην ΠΡΩΙΝΗ παραχώρησε ο επικεφαλής της δημοτικής ομάδας Συμπαράταξη Πολιτών Άρης Βέρρος, στη διάρκεια της οποίας ρωτήθηκε για την ανάρτηση των δασικών χαρτών, το «σήριαλ» μεταξύ δήμου και ΕΤΑΔ, αλλά και αναφορικά με τις προθέσεις του για μια ενδεχόμενη δημαρχιακή υποψηφιότητα στις δημοτικές εκλογές του 2019.

Ειδικότερα, σχετικά με την ανάρτηση των δασικών χαρτών και τα όποια λάθη σημειώνονται στο ύψωμα Βασιλάκη, ο επικεφαλής της Συμπαράταξης Πολιτών και κάτοικος της περιοχής Άρης Βέρρος σημείωσε: «Ορθώς έγινε η ανάρτηση των χαρτών. Αρκετές ιδιοκτησίες που διαθέτουν τίτλους αναφέρονται ως δασικές εκτάσεις, όχι λόγω λάθους αλλά βάσει νομοθεσίας. Η σχετική νομοθεσία περιλαμβάνει αρκετά παράδοξα ή ακόμη και άδικα. Όλα αυτά θα πρέπει να τακτοποιηθούν σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο προκειμένου να διευκρινιστεί επιτέλους ποιες εκτάσεις είναι δασικές και ποιες ιδιωτικές αλλά και να αποδοθεί δικαιοσύνη».

Ερωτώμενος να σχολιάσει την ενημερωτική εκδήλωση της διοίκησης του δήμου Καβάλας για το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης μέσω του οποίου θα κατασκευαστούν έργα κόστους 8,5 εκατομμυρίων ευρώ, ο δημοτικός σύμβουλος παρατήρησε: «Το θέμα είχε συζητηθεί σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου όταν η παράταξή μας κατέθεσε τις εντάσεις και τις προτάσεις της. Η Συμπαράταξη Πολιτών διαχρονικά υποστηρίζει πως τα έργα στο κέντρο της πόλης δε θα πρέπει να είναι αποσπασματικά αλλά και εντάσσονται σε ευρύτερο σχεδιασμό, άρα η διοίκηση οφείλει να διαθέτει ώριμες μελέτες προκειμένου να απορροφήσει ακόμη περισσότερα ευρωπαϊκά κονδύλια».

Νέο ραντεβού μεταξύ των βουλευτών της Καβάλας και του προέδρου της ΕΤΑΔ πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη όπου διευκρινίστηκε ότι το πρόστιμο του δήμου εις βάρος της ΕΤΑΔ μπορεί να διαγραφεί μόνο μέσω του Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων (ΣΥΠΟΘΑ) της περιφέρειας ΑΜΘ. Επ’ αυτού ο κ. Βέρρος δήλωσε: «Εάν η υπόθεση προχωρήσει στην επόμενη φάση τακτοποίησης αυθαίρετων κατασκευών, την οποία δρομολόγησε ο δήμος πληρώνοντας και ποσό 35.000 ευρώ, τότε η ΕΤΑΔ θα πρέπει να συνυπογράψει για την οριστική τακτοποίηση των αυθαιρεσιών. Έτσι, βάσει συμψηφισμού θα επιστραφεί και το μεγαλύτερο μέρος του συγκεκριμένου ποσού.

Πιστεύω ότι το πρόβλημα μπορεί να ξεπεραστεί, εφόσον μάλιστα είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης εκ μέρους της κεντρικής διοίκησης. Φυσικά, το θέμα αφορά και στο δήμο κυρίως μέσω των όσων διεκδικεί προς παραχώρηση. Πολλά από τα υπό διεκδίκηση ακίνητα συνδέονται με την ιστορία της πόλης και θα πρέπει να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς όφελος των δημοτών. Η κεντρική διοίκηση οφείλει να κατανοήσει ότι δε διεκδικούμε κάτι ξένο αλλά ζητούμε να μας επιστραφεί κάτι δικό μας, όπως για παράδειγμα τα στρατόπεδα».

Μπορεί να είναι νωρίς ακόμη για τις επόμενες δημοτικές εκλογές του 2019 ωστόσο ο Άρης Βέρρος ρωτήθηκε ραδιοφωνικά για τα μελλοντικά του σχέδια και μια επόμενη δημαρχιακή του υποψηφιότητα. Μας είπε ότι: «Εκείνο που υποχρεούται να πράξει η Συμπαράταξη Πολιτών είναι να προασπίσει τα συμφέροντα των δημοτών και να τιμήσει όχι μόνο όσους την εμπιστεύθηκαν με τη ψήφο τους αλλά όλη την τοπική κοινωνία. Η Συμπαράταξη Πολιτών δε δημιουργήθηκε το 2010 απλά για να συμμετέχει στις δημοτικές εκλογές αλλά θα πρέπει να έχει συνέχεια και συνέπεια, στοχεύοντας στο να είναι η επόμενη διοίκηση του δήμου Καβάλας. Η παράταξη έχει το δικό της κανονισμό λειτουργίας εντός του οποίου προβλέπεται ότι τον κατάλληλο χρόνο όλα τα μέλη συλλογικά θα αποφασίσουν για τον επικεφαλής και υποψήφιο δήμαρχο.

Βεβαίως, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με τους όρους διεξαγωγής των επόμενων δημοτικών εκλογών. Εκτιμώ ότι θα παραμείνει και το 2019 το ίδιο εκλογικό σύστημα, έστω κι αν εμείς αντιτασσόμαστε στο συγκεκριμένο δημαρχοκεντρικό σύστημα».

Διαβάστε επίσης