Άριστο κλίμα στη συνάντηση του Επιμελητηρίου

 Άριστο κλίμα στη συνάντηση του Επιμελητηρίου

Οι τρεις κυβερνητικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας έλυσαν εύκολα στο Επιμελητήριο την παρεξήγηση που είχε δημιουργηθεί προ ημερών, στην εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας του φορέα από την οποία απουσίαζαν. Ήταν φανερό πως είχαν προηγηθεί άλλες επαφές, ουσιαστικές αν και ανεπίσημες, με τον πρόεδρο Μάρκο Δέμπα και τους συνεργάτες του.

Κατόπιν τούτου, η συνάντηση των τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με τον πρόεδρο και τα μέλη της διοικητικής επιτροπής του Επιμελητηρίου, εξελίχθηκε το μεσημέρι σε άριστο κλίμα. Πριν την έναρξη της, οι δημοσιογράφοι απομόνωσαν τους τρεις βουλευτές στους οποίους έθεσαν ζητήματα σχετικά με το συλλαλητήριο της Κυριακής στη Θεσσαλονίκη, σχετικά με την ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Εμμανουηλίδης, Παπαφιλίππου και Μορφίδης επανέλαβαν ήδη γνωστές απόψεις που ταυτίζονται πλήρως με τους κυβερνητικούς χειρισμούς του θέματος. Αμέσως μετά οι τρεις βουλευτές μπήκαν στο γραφείο του προέδρου Μάρκου Δέμπα και η συζήτηση ήταν διαφορετική.

Ο κ. Δέμπας έθεσε υπόψη τους ζητήματα δύο κατηγοριών. Γενικότερα θέματα που σχετίζονται με την οικονομική πολιτική η οποία ασκείται στη χώρα και ειδικότερα θέματα της περιφερειακής ενότητας Καβάλας. Προκειμένου να διευκολύει ακόμη περισσότερο τη συζήτηση ο κ. Δέμπας είπε στους βουλευτές: «Υπάρχει σταθεροποίηση της οικονομίας το 2017 και πρέπει να το παραδεχθούμε. Από την άλλη πλευρά όμως υπάρχουν και πολλά προβλήματα, με κυριότερο εκείνο της υπερφορολόγησης».

Ο κ. Δέμπας είχε μπροστά του σημειώσεις τις οποίες συμβουλεύονταν, απευθυνόμενος προς τους τρεις βουλευτές οι οποίοι τον άκουγαν προσεκτικά για θέματα όπως τα εξής:

* Οφειλές από το 2010 της επιδότησης του κόστους εργασίας 12% προς καβαλιώτικες επιχειρήσεις. Ήδη αρκετές έχουν καταφύγει στα δικαστήρια και το αρμόδιο υπουργείο οφείλει να ασχοληθεί με την αποπληρωμή του χρέους. Υπάρχουν μελέτες που εκπονήθηκαν από τα Επιμελητήρια προκειμένου να ακολουθήσει και προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Προτείνουμε συμψηφισμό εργοδοτικών εισφορών και φόρων με την απαίτηση σε βάθος πενταετίας, δήλωσε ο πρόεδρος.

* Μείωση του ΦΠΑ στο 12% για το νησί της Θάσου, όπως ίσχυε πριν από δύο χρόνια προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα κυρίως στον τουρισμό.

Αναπτυξιακά κίνητρα ως αντιστάθμισμα της κατάργησης του 12% όπως έχει υποσχεθεί ο υπουργός κ. Σταθάκης.

* Ρύθμιση των εγγυημένων από τα ελληνικό δημόσιο δανείων, όπου επιχειρήσεις οδηγούνται καθημερινά στα δικαστήρια χωρίς την παρουσία του ελληνικού δημοσίου ως εγγυητή. Ήδη υφίστανται 35.000 αγωγές από τις τράπεζες κατά του ελληνικού δημοσίου.

* Ακτοπλοϊκή σύνδεση Καβάλας – Πρίνου – αύξηση των δρομολογίων.

* Ζήτημα της πολεοδομίας του δήμου Καβάλας και της τρομακτικής καθυστέρησης στην έκδοση αδειών, με αποτέλεσμα να αργούν σημαντικές επενδύσεις κινδυνεύοντας ακόμη και με απένταξη από τα προγράμματα ΕΣΠΑ.

* Σιδηροδρομική σύνδεση του νέου λιμανιού με τους Τοξότες, νέα χάραξη της Σιδηροδρομικής Εγνατίας Θεσσαλονίκης – Καβάλας.

* Κάθετοι άξονες.

* Σύνδεση με τον αγωγό φυσικού αερίου κυρίως στη βιομηχανική περιοχή.

* Καταγραφή κι αξιοποίηση εκτάσεων του δημοσίου και προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την αξιοποίησή τους.

* Ιχθυόσκαλα Καβάλας.

Διαβάστε επίσης