Άρθρο του Δημήτρη Λυμπεράκη

 Άρθρο του Δημήτρη Λυμπεράκη

«Ώδινεν όρος αλλά ο τοκετός.. ελλιποβαρής»

( Του Λυμπεράκη Δημήτρη, συμβούλου ΠΕ Καβάλας)

Συνεδριάζει σήμερα, για πρώτη φορά με τη νέα σύνθεσή του, το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ με μία σειρά θεμάτων και με κάποια άλλα, που δε πρόφτασαν να γίνουν θέματα και παρέμειναν επιστολές.

Συγκεκριμένα με επιστολές προς τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Χρήστο Παπαθεοδώρου η Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία ζήτησε:

  1. Να επικαιροποιηθούν προγενέστερες αποφάσεις του ΠΣ με τις οποίες εκφραζόταν η αντίθεση του ΠΣ στην ενδεχόμενη εγκατάσταση και δραστηριοποίηση εταιρειών απόληψης ορυκτού χρυσού σε περιοχές της Θράκης. Το θέμα ανακινήθηκε προσφάτως από τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, παρά τις εκφρασμένες μαζικές και κατ επανάληψη αντιρρήσεις της τοπικής κοινωνίας και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Θράκης. Η συζήτηση της κυβέρνησης με την Eldorado Gold για «αναθεώρηση της σύμβασης παραχώρησης» συνιστά «άδειασμα» των αυτοδιοικητικών φορέων, που η ίδια προεκλογικώς στήριξε και οι οποίοι έχουν ταχθεί κατηγορηματικά κατά της επένδυσης
  2. Να συγκληθεί το Περιφερειακό Συμβούλιο στη Σαμοθράκη για να συζητηθούν, με τη συμμετοχή των τοπικών φορέων και πολιτών, τα πολύ σοβαρά ζητήματα που αφορούν τους κατοίκους του νησιού. Ακόμη και σήμερα δεν έχει αποκατασταθεί η ομαλότητα στη συγκοινωνία με την Αλεξανδρούπολη, με το ζήτημα της τροφοδοσίας του νησιού (λόγω της απόσυρσης του Ε/Γ-Ο/Γ ΑΡΤΕΜΙΣ και της επαναδρομολόγησης του ταχύπλοου καταμαράν ANDROS JET) να παραμένει δυσεπίλυτο. Πρέπει να βρεθεί μόνιμη λύση για τη σύνδεση του νησιού με την ηπειρωτική χώρα και να ενταχθεί η Σαμοθράκη στο δίκτυο ακτοπλοίας του ΒΑ. Αιγαίου, συνδεόμενη με Λήμνο, Μυτιλήνη, Χίο και Καβάλα.
  3. Να συζητηθεί η φημολογούμενη εγκατάσταση κεραίας της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας στο Υψάριο Θάσου (σε σημείο προσπελάσιμο κι επισκέψιμο), διότι θεωρούμε αδιανόητη τη λήψη αποφάσεων ερήμην των τοπικών αυτοδιοικητικών αρχών και της τοπικής κοινωνίας
  4. Να αναληφθούν πρωτοβουλίες από την Περιφέρεια σε συνεργασία με τους δήμους για να γιορταστεί η ενσωμάτωση στον ελλαδικό κορμό του μεγαλύτερου τμήματος της Θράκης, το έτος 2020, με τρόπο ανάλογο της τεράστιας ιστορικής σημασίας του. Προτείνει μάλιστα να συμμετέχουν στο εορτασμό και οι εκπρόσωποι των χωρών μελών των συμμαχικών δυνάμεων της ΑΝΤΑΝΤ

Όλες οι παραπάνω επιστολές της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας, τις οποίες υπογράφει ο επικεφαλής της κ. Κατσιμίγας Κώστας, δεν εντάχθηκαν ως θέματα ημερήσιας διάταξης, προφανώς διότι δεν τυγχάνουν και ιδιαίτερης βαρύτητας, κατά τον πρόεδρο του ΠΣ. Η παράλειψη του προέδρου του ΠΣ να εντάξει στα θέματα της ημερήσιας διάταξης, όσα προτείναμε με τις επιστολές, δείχνει ουσιαστική αδυναμία κατανόησης του πνεύματος συνεργασίας που προωθεί ο Κλεισθένης από τους μετέχοντες- διοικούντες του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Επειδή όμως, σύμφωνα με το αρθρ. 167 Ν. 3852/2010, «αν το ΠΣ δε συγκληθεί το αργότερο μέχρι την έκτη ημέρα από την υποβολή της αίτησης (οι επιστολές απεστάλησαν την 11/09/2019) συνέρχεται… ύστερα από πρόσκληση εκείνων που υπέβαλαν την αίτηση και αποφασίζει για τα θέματα για τα οποία είχε ζητηθεί η σύγκλησή του» εμείς, ως αυτοδιοικητική παράταξη, δηλώνουμε ότι ΟΛΑ τα θέματα που ενδιαφέρουν και αφορούν τους πολίτες της Περιφέρειας ΑΜΘ θα συζητούνται στο ΠΣ, είτε το θέλουν είτε δεν το θέλουν ο πρόεδρος  και οι συνδιοικούντες.

Εκλεγήκαμε για να λειτουργούμε ως απόληξη των προβλημάτων των συμπολιτών μας, τα οποία και καλούμαστε, κατά το δυνατόν, να επιλύουμε! Αναδεικνύουμε και δεν υποβαθμίζουμε τα θέματα που άπτονται των κοινωνικών, οικονομικών  και πολιτικών αιτημάτων τους.  Δεν υποδυόμαστε  κοινωνικούς, πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς ρόλους που «συμμορφώνονται» σε υποδείξεις άνωθεν και εξαρτώνται από πόλους εξουσίας. Δηλώνουμε και είμαστε Ανεξάρτητοι!!

Με εκτίμηση

Λυμπεράκης Δημήτρης

Σύμβουλος ΠΕ Καβάλας

Διαβάστε επίσης