Dark Mode Light Mode

Άρθρο του Δήμου Ζαχαριάδη για την ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΉΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ.

Λίγο πολύ , όλοι έχουμε ακούσει για την περιβόητη «έκθεση Πισσαρίδη», στην οποία μεταξύ άλλων αντεργατικών-αντιλαϊκών μέτρων προβλέπεται και η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, μέσω του κεφαλαιοποιητικού συστήματος(βλ. τζόγο)

Και πριν «αλέκτωρ λαλήσει τρεις», λάλησε ο πρωθυπουργός στην έκθεση της Θεσσαλονίκης. « Οι νέοι πιστεύουν ότι δε θα πάρουν σύνταξη, γι αυτό προωθούμε το κεφαλαιοποιητικό σύστημα στην επικουρική ασφάλιση, ώστε ο κάθε εργαζόμενος να έχει έναν κουμπαρά στην άκρη που θα του προσφέρει μια ασφάλεια όταν θα βγει στη σύνταξη».

Όλα αυτά θα ισχύσουν για όσους μπουν στην εργασία μετά το 2021. Και όσοι εργαζόμενοι ησύχασαν…. Ήρθαν κάποιες διαρροές(βλ. λαγοί) του υπουργείου εργασίας(εργοδοσίας) να ενημερώσουν ότι η διάταξη αυτή θα ισχύσει και για εργαζομένους μέχρι ηλικίας 35 ετών και είναι ήδη ασφαλισμένοι στο ΕΤΕΑΕΠ.

Είναι όμως σιγουριά η ιδιωτική ασφάλιση; Από εμπειρία άλλων κρατών της Ε.Ε. και των ΗΠΑ βγαίνουν τα παρακάτω:

·   Από τη στιγμή που οι εισφορές θα ενταχθούν σε επενδυτικά πακέτα μικρού, μεσαίου και μεγάλου ρίσκου, οι νέοι εργαζόμενοι δεν θα πρέπει να αισθάνονται καμιά ασφάλεια με το τζογάρισμα των εισφορών τους.

·   Το κεφαλαιοποιητικό σύστημα δεν παρέχει καμιά εγγύηση για το ύψος των συντάξεων. Ο ασφαλισμένος γνωρίζει τι θα πληρώσει, δεν γνωρίζει όμως τι θα λάβει.

·   Πρόσφατα ήταν τα λουκέτα σε ασφαλιστικές εταιρείες σε Ελλάδα και παγκόσμια που άφησαν χωρίς ασφάλιση, σύνταξη και υγεία τους ασφαλισμένους.

·   Όσο για την αγωνία του κ. πρωθυπουργού ότι οι νέοι δε θα πάρουν σύνταξη είναι μεγάλη πρόκληση. Οι νέοι γνωρίζουν ότι τα προβλήματα στην κοιν. ασφάλεια και τις συντάξεις προέρχονται από τις συνεχείς αντιασφαλιστικές ανατροπές, από την κλοπή των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων μισού αιώνα και πάνω.

·   Μ’ αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση θέλει να βγάλει από πάνω το βαρίδιο της κοιν. ασφάλισης , όπως κάνει με την υγεία και την παιδεία. Στη λογικά «κόστος – όφελος» δεν υπάρχουν κέρδη για το κεφάλαιο. Να τι είπε ο υπουργός κ. Τσακλογλου: «Το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας δε δημιουργεί καθόλου πόρους για την ανάπτυξη» .

·   Γρήγορα αυτή η εξέλιξη θα επηρεάσει προς το χειρότερο και τις συντάξεις των ήδη συντ/χων, αφού δε θ υπάρχουν εισροές στα ταμεία.

Η κυβέρνηση «για να περάσει» την ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης , που δε θα είναι μόνο για τις επικουρικές, ισχυρίζεται ότι αυτό συμβαίνει και σε άλλα κράτη της Ε.Ε. Τώρα δηλ. μας αποστόμωσε: Η ιδιωτικοποίηση της υγείας και της ασφάλισης ήταν οι αιτίες που αναπτυγμένες χώρες της Ε.Ε. και των ΗΠΑ θρήνησαν χιλιάδες νεκρούς με την επιδημία και συνεχίζουν. Αυτές είναι που λόγω τις έλλειψης ασφάλισης, που οι εισφορές είναι πανάκριβες στις ιδ. ασφαλιστικές εταιρείες, μένουν έξω από τα νοσοκομεία και πεθαίνουν στους δρόμους.

Ευχαριστούμε την κυβέρνηση και την Ε.Ε. , αλλά δε θα πάρουμε. Απεναντίας θα δυναμώσουμε τους αγώνες μας συνταξιούχοι και εργαζόμενοι για να διεκδικήσουμε ότι μας έκλεψαν και τις σύγχρονες ανάγκες μας.


ΔΗΜΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ (Γ.Γ. του Συνδέσμου Πολιτικών Συντ/χων Ν. Καβάλας)

Προηγούμενο άρθρο

Ένα κρούσμα στο Ν. Καβάλας ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ

Επόμενο άρθρο

Ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι δωρεάν στειρώσεις στα αδέσποτα της Καβάλας