Άρθρο του Ζαφείρη Μυστακίδη ενόψει των εκλογών στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο

 Άρθρο του Ζαφείρη Μυστακίδη ενόψει των εκλογών στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι Γεωτεχνικοί,

Ο συνδυασμός της ΓεωΔράσης ιδρύθηκε πριν από 8 χρόνια στο Παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, από πρόσωπα χωρίς καμιά εξάρτηση, με όραμα, φαντασία, ανιδιοτέλεια και με απήχηση που ξεπερνά τα στενά τοπικά όρια.

Δούλεψαν σκληρά και κατόρθωσαν να αναβαθμίσουν τον ρόλο του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, στην προσπάθεια τους να το καταστήσουν πραγματικό Σύμβουλο του Λαού, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Πολιτείας.

Γεωτεχνικοί προερχόμενοι από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους και αφετηρίες, αλλά με την ίδια αγάπη για το Γεωτεχνικό χώρο, ενώσαμε τις δυνάμεις μας,ικανοποιώντας την ανάγκη για πολυσυλλεκτικότητα, καθώς οι λύσεις στα προβλήματα και τις ανάγκες των Γεωτεχνικών δεν έχουν «χρώματα».

Άλλωστε αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σταθερό μας αίτημα διαχρονικά, ήταν και παραμένει, η ύπαρξη ενός ενιαίου ψηφοδελτίου για την Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματος μας. Επιπλέον αυτός είναι ο λόγος που η ΓεωΔράση μετέχει στις εκλογές του ΓΕΩΤΕΕ με ψηφοδέλτιο μόνο στα όργανα Διοίκησης του Παραρτήματος Ανατολικής Μακεδονίας.

Με απόλυτο σεβασμό προς τους Γεωτεχνικούς της Ανατολικής Μακεδονίας που δοκιμάζονται καθημερινά από την πρωτοφανή και πολύπλευρη κρίση, χαράξαμε δρόμους διεξόδου αντί να περιοριστούμε σε ρόλο κομπάρσου ή απλού διαχειριστή κρίσεων.

Με ειλικρινή διάλογο και δημοκρατικές διαδικασίες κληθήκαμε να λάβουμε αποφάσεις, με ανεξαρτησία στη σκέψη και στην δράση, και θέσαμε τις βάσεις για το μέλλον του κλάδου μας, χωρίς διαχωριστικές γραμμές, με αίσθηση ευθύνης και διάθεση για προσφορά.

Δεν αρκεστήκαμε στην ανάδειξη των προβλημάτων του Γεωτεχνικού χώρου, αλλά προχωρήσαμε στην συγκρότηση και κατάθεση τεκμηριωμένων επιστημονικών προτάσεων. Οι Γεωτεχνικοί είναι εκείνοι οι επιστήμονες, που μπορούν να δώσουν πειστικές απαντήσεις, στα πιεστικά ερωτήματα του πρωτογενούς τομέα και ειδικότερα της παραγωγής και διάθεσης των τροφίμων.

Απαντήσεις όμως που θα προκύψουν, αφού πρώτα αναρωτηθούμε αν:

  • Είναι έτοιμο το Γεωτεχνικό επιστημονικό δυναμικό της χώρας, να καθοδηγήσει αυτήν την προσπάθεια με όρους σύγχρονους και καινοτόμες πρωτοβουλίες;
  • Από την άλλη πλευρά είναι έτοιμη η Ελληνική πολιτεία να εμπιστευτεί με τρόπο ουσιαστικό και ειλικρινή, τον Έλληνα Γεωτεχνικό αναθέτοντας του ρόλους;

Κινηθήκαμε με γνώμονα την προστασία του δημόσιου συμφέροντος και του πολίτη και δε διστάσαμε να αντισταθούμε σθεναρά ως Διοίκηση του Παραρτήματος ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας, στις πολλαπλές προσπάθειες καταπάτησης των επαγγελματικών δικαιωμάτων μας, στέκοντας αρωγοί στις καθημερινές δυσκολίες των Γεωτεχνικών.

Οικοδομήσαμε  μια αμφίδρομη σχέση επικοινωνίας  με τα μέλη μας, έχοντας τα αυτιά μας ανοιχτά, προκειμένου να αφουγκραστούμε τα προβλήματά τους και τελικά να βοηθήσουμε στην επίλυση τους.

Στον τομέα της ενημέρωσης και πληροφόρησης των συναδέλφων Γεωτεχνικών έγιναν εντυπωσιακά ποιοτικά άλματα, υπηρετώντας την αρχή: υπεύθυνος γεωτεχνικός είναι ο ενημερωμένος γεωτεχνικός.

Είμαστε σε θέση πλέον να προσφέρουμε  συνεχή ροή πλούσιας και ουσιαστικής ενημέρωσης με κάθε πρόσφορο μέσο, κυρίως ηλεκτρονικά με τακτικά (εβδομαδιαία) και έκτακτα Newsletters καθώς και με την ανανεωμένη ιστοσελίδα μας www.geotee-anmak.gr.

Στην διάρκεια της θητείας μας είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι δώσαμε άλλον «αέρα» στο ΓΕΩΤΕΕ. Τον αέρα της ανανέωσης, της εργατικότητας, της ανιδιοτέλειας και της ελπίδας. Δεν είναι τυχαίο πλέον ότι αποτελούμε το παραγωγικότερο Παράρτημα ΓΕΩΤΕΕ , ανάμεσα στα δέκα που υπάρχουν στη χώρα μας και μάλιστα με διαφορά.

Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που στο πέρασμα των χρόνων, καταφέραμε να πείσουμε και να φέρουμε κοντά μας ακόμα περισσότερους Γεωτεχνικούς, που έβαλαν στην άκρη κομματικές πεποιθήσεις, που παραμέρισαν τις όποιες διαφωνίες και αντιθέσεις και συνεργάζονται πλέον με μοναδικό σκοπό να υπηρετούν το συμφέρον των Γεωτεχνικών.

Συνεχίζουμε με αέρα δυναμικής ανανέωσης, με σύνεση, με εμπειρία, με σύνθεση και με δημιουργική διάθεση ως ένας υπερκομματικός συνδυασμός, μακριά και έξω από κόμματα και μηχανισμούς, έχοντας συγκεντρώσει άξιους, ικανούς και έμπειρους υποψηφίους Γεωτεχνικούς από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους και στους τρεις νομούς (Δράμα, Καβάλα και Σέρρες).

Η λειτουργία του Παραρτήματος Ανατολικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤΕΕ, διέπεται από χρηστή διαχείριση και πλήρη διαφάνεια των οικονομικών και διοικητικών θεμάτων, για τα οποία ο καθένας μπορεί να ενημερωθεί από τον ιστοχώρο της Διαύγειας.

Δεν ήταν λίγες οι στιγμές που αναλάβαμε πρωτοβουλίες που ξεπερνούσαν τα γεωγραφικά μας όρια με χαρακτηριστικό παράδειγμα, τον καταλυτικό ρόλο μας στο θέμα του ασυμβιβάστου μεταξύ συνταγογράφου και πωλητή γεωργικών φαρμάκων που αν τελικά θεσμοθετούνταν, θα αναιρούσε την επιστημονική ιδιότητα και ικανότητα συναδέλφων μας με τρόπο άδικο.

Δημιουργήσαμε ένα δίαυλο άμεσης επικοινωνίας με όλα τα καταστήματα Γεωργικών φαρμάκων, παρέχοντας τους ενημέρωση όχι μόνο για την συνταγογράφηση, αλλά και για τα ΚΤΕΟ ψεκαστικών μηχανημάτων, την εγγραφή τους στα μητρώα εμπόρων εφοδίων και εισροών, καταγραφή αποθεμάτων λιπασμάτων, θεσμό Γεωργικών Συμβούλων κ.α.και άλλα θέματα που τους αφορούν.

Προβήκαμε στην ανάληψη δράσεων για την καθιέρωση του τρισδιάστατου ρόλου των συναδέλφων στη δημόσια διοίκηση, ο οποίος αφορά:

  • την παροχή τεχνογνωσίας και επιστημονικής συμβουλής σε παραγωγούς κ.λπ.
  • τη διενέργεια των ελέγχων εφαρμογής της Ελληνικής και Κοινοτικής Νομοθεσίας,
  • τη χάραξη πολιτικής σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Αγκαλιάζουμε και εμπιστευόμαστε το νέο Γεωτεχνικό επιστήμονα, του δίνουμε ρόλο και χώρο, αφήνοντάς τον ελεύθερο να αποδείξει κι αυτός τις δικές του δυνατότητες, αντί να τον παγιδεύσουμε και να τον κουράσουμε με δήθεν αυθεντίες και πρότυπα.

Η απασχόληση των ανέργων συναδέλφων μας, αποτελεί για όλους εμάς προτεραιότητα και για αυτό το λόγο προχωρήσαμε στην κατάρτιση και επιμόρφωση τους, με την οργάνωση πλήθους ημερίδων και σεμιναρίων.

Συστήσαμε διάφορες ομάδες εργασίας προκειμένου με σοβαρότητα και υπευθυνότητα να τοποθετηθούμε σε θέματα κομβικής σημασίας, όπως η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της Ανατολικής Μακεδονίας, η αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων, η αξιοποίηση των Τεναγών Φιλίππων, η αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων στην λεκάνη του Στρυμόνα και η Αειφορική τους διαχείριση κ.α.

Συμμετείχαμε σε κάθε δημόσια διαβούλευση που προερχόταν από την Κυβέρνηση, Οργανισμούς, την Τοπική Αυτοδιοίκηση ή άλλους φορείς για θέματα που αφορούν ευρύτερα τους Γεωτεχνικούς.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο καταθέσαμε ολοκληρωμένες προτάσεις σε όλους τους δήμους της περιοχής μας, για την υιοθέτηση ενός προγράμματος διαχείρισης των κενών δοχείων φυτοπροστατευτικών, αφού η ανεξέλεγκτη απόρριψη δημιουργεί πολλά προβλήματα.

Οι διεκδικήσεις μας ξέφυγαν από τα στενά επαγγελματικά πλαίσια και αφορούσαν στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας με δεδομένο πως ο πρωτογενής τομέας φέρει για μια ακόμη φορά την ιστορική ευθύνη της ανασυγκρότησης της χώρας μας. Αναγνωρίζοντας την σημασία των τοπικών προγραμμάτων Leader για την ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη, καταθέσαμε ολοκληρωμένη πρόταση στη διαβούλευση για τους νομούς Δράμας, Καβάλας, Σερρών.

Όντας γνώστες της σημασίας της Γεωθερμίας στην ανάπτυξη της Εθνικής Οικονομίας, προωθήσαμε στο ΥΠΕΚΑ ειδική έκθεση αναφορικά με τα προβλήματα στην αξιοποίηση της  Γεωθερμίας στην περιοχή του παραρτήματος μας και διατυπώσαμε  προτάσεις για την επίλυση τους.

Συχνές ήταν οι παρεμβάσεις μας στα αρμόδια υπουργεία, υπηρεσίες, αρχές και φορείς σχετικά με την παράνομη εισαγωγή μη εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών ουσιών, μέσω των όμορων χωρών και τις επιπτώσεις που έχει αυτή η κατάσταση στην αγροτική παραγωγή, στα φορολογικά έσοδα, στην Εθνική οικονομία, στο περιβάλλον και στην υγεία των πολιτών.

Είναι πλέον κοινή παραδοχή ότι η ΓεωΔράση ως πλειοψηφούσα παράταξη τα τελευταία χρόνια στη Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματος του ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας κατάφερε να λειτουργήσει αποτελεσματικά, χωρίς κομματικές εξαρτήσεις και παραταξιακές αγκυλώσεις, πετυχαίνοντας τα μέγιστα για το Επιμελητήριο και τα μέλη του.

Συναδέλφισσα, Συνάδελφε,

η συμμετοχή μας στις εκλογικές διαδικασίες είναι πράξη ευθύνης, ώστε να καταστήσουμε το ΓΕΩΤΕΕ δύναμη δημιουργίας,εμποδίζοντας άλλους να αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς. Συμμετέχουμε στις εκλογές του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, συνδιαμορφώνοντας τις εξελίξεις, δημιουργώντας ένα ισχυρό και συμμετοχικό ΓΕΩΤΕΕ, που είναι δίπλα στους γεωτεχνικούς της χώρας, αρωγός της πολιτείας στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, με σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον.

Αγωνιζόμαστε για ένα ΓΕΩΤΕΕ που θα υπηρετεί τα συμφέροντα των Γεωτεχνικών και της κοινωνίας, ενώνουμε τις φωνές μας και βάζουμε στο περιθώριο ιδεολογικά στεγανά και κομματικά αναχώματα. Την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022 στις Εκλογές του ΓΕΩΤΕΕ στηρίζουμε τον συνδυασμό της ΓεωΔράσης

Ο επικεφαλής,

Μυστακίδης Ζαφείρης,

πρόεδρος της ΔΕ του ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας

Διαβάστε επίσης