Ας δούμε τι έκαναν άλλοι Δήμοι καλύτερα από εμάς και ας τους μιμηθούμε (Μέρος δεύτερο)

 Ας δούμε τι έκαναν άλλοι Δήμοι καλύτερα από εμάς και ας τους μιμηθούμε (Μέρος δεύτερο)

Της Ροδιάς Φουρνιάδου


Ο γειτονικός Δήμος της Δράμας κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη δύο μεγάλων δωρητών  της πόλης του κ. Άρη Θεοδωρίδη και του κ. Κώστα Αποστολίδη οι οποίοι χρηματοδότησαν την αποκατάσταση και τη λειτουργία  ως χώρων πολιτισμού του Μαρμάρινου Σπιτιού στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας και του Σαντιρβάν Τζαμιού στο κέντρο της Δράμας.

Τα έργα αυτά έδωσαν μία άλλη πνοή στη Δράμα  ανεβάζοντας το πολιτιστικό επίπεδο της πόλης και προσελκύοντας υψηλού επιπέδου τουρισμού. Επιπλέον η εταιρεία του κ. Αποστολίδη (RAYCAP) έχει χρηματοδοτήσει και ένα πρωτοποριακό αρχιτεκτονικό masterplan του διεθνούς κύρους γραφείου Fosters που θα αλλάξει την εικόνα του κέντρου της πόλης αλλά και τη δημιουργία ενός οπτικοακουστικού κέντρου στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Ανδρικάκη που θα έλξει επιχειρήσεις του οπτικοακουστικού τομέα (audiovisual hub και κινηματογραφικό campus).

Απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση όλων των παραπάνω έργων ήταν εδώ και αρκετά χρόνια η συνεργασία  των δωρητών με τους ανθρώπους της  Διοίκησης του Δήμου Δράμας, που αντιλήφθηκαν τη μεγάλη ευκαιρία για την πόλη τους  και την αξιοποίησαν με τον καλύτερο τρόπο με στόχο  τη μεταμόρφωση του αστικού τοπίου της Δράμας.

Στην Καβάλα υπάρχει πλήθος ιστορικών και διατηρητέων κτιρίων κατοικιών και καπναποθηκών αλλά και κοινόχρηστων κτιρίων και οικοπέδων που θα μπορούσαν με χρηματοδοτήσεις δωρητών  της πόλης να αγορασθούν από τον Δήμο (τα ιδιωτικά), να αποκατασταθούν και να στεγάσουν χώρους πολιτισμού με συγκεκριμένες δράσεις που θα συμβάλλουν στην βιωσιμότητα, την ανθεκτικότητα και τη διαχρονικότητα των χώρων αυτών με πολλαπλά ανταποδοτικά οφέλη για την κοινωνία.

Ας μην ξεχνούμε ότι η ανάδειξη του πολιτισμού αποτελεί ένα από τα πλέον αποτελεσματικά και δημιουργικά εργαλεία για την επίτευξη της κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας. Απ’ ότι γνωρίζω δεν είναι λίγοι οι μέχρι σήμερα δωρητές και ευεργέτες  που προίκισαν την πόλη μας με  κοινωφελή ιδρύματα κλπ και η πόλη, πολύ σωστά, τους μνημονεύει τους ευγνωμονεί. ‘

Ωστόσο τα τελευταία χρόνια, λόγω του ότι  δεν υπήρχε  συγκεκριμένος σχεδιασμός και όραμα από τις  εκάστοτε διοικήσεις του Δήμου για την σύγχρονη εικόνα  της πόλης μας, για το τι είδους αποτύπωμα θα θέλαμε να έχει ανάμεσα στις υπόλοιπες πόλεις της χώρας μας, δεν μπορέσαμε, ούτε να εκμεταλλευτούμε σωστά τις δωρεές των τελευταίων ετών προς όφελος της πόλης, ούτε να προσελκύσουμε νέους  δωρητές για να χρηματοδοτήσουν συγκεκριμένα έργα, ώστε αυτά να προσδώσουν το ιδιαίτερο πολιτιστικό χαρακτήρα της πόλης και να αποτελέσουν πόλο έλξης  Ελλήνων και ξένων τουριστών και σημείο αναφοράς για την Καβάλα.

Είναι γεγονός ότι  στη σύγχρονη εποχή για να κερδίσει ένας Δήμος την εμπιστοσύνη δωρητών πρέπει να έχει προηγουμένως επιδείξει αποτελεσματική διοίκηση και σωστή διαχείριση ώστε οι δωρεές να  επιφέρουν αισθητές, θετικές και διαχρονικές κοινωνικές επιρροές.

Η αδυναμία της διοίκησης να λειτουργήσει αποτελεσματικά και αξιοκρατικά, η έλλειψη επαγγελματισμού και θεσμών καθώς και και η απουσία υποδομών (ηθικών, υλικών και θεσμικών), αποτρέπουν δωρητές σπό σημαντικές δωρεές που θα μπορούσαν να συμβάλουν προς όφελος του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.

Πιστεύω ότι ο υποψήφιος Δήμαρχος κ. Χαράλαμπος Χρυσανίδης έχει τις ικανότητες και τα προσόντα να εμπνεύσει επαγγελματισμό και εμπιστοσύνη στους δωρητές και να προχωρήσει μαζί τους σε μία εποικοδομητική συνεργασία που θα αλλάξει τη μορφή της πόλης.

Αξιοσημείωτο είναι ότι και ο ίδιος, το 2009 επί Δημαρχίας Κ. Σιμιτσή, είχε προβεί σε δωρεά ακινήτου  προς την πόλη του για χρήση παιδικής βιβλιοθήκης, ενώ σήμερα συμμετέχει με την επαγγελματική του ιδιότητα στις εργασίες για την αποκατάσταση της πρώην Ορθοπεδικής Κλινικής στο Σανατόριο, μετά από σημαντική δωρεά συμπολίτη μας.

*Η Ροδιά Φουρνιάδου είναι δικηγόρος Καβάλας και υποψήφια δημοτική σύμβουλος του συνδυασμού ΕΡΓΟ ΤΩΡΑ-Χαράλαμπος Ν. Χρυσανίδης. 

Διαβάστε επίσης