• 28 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Υπάρχουν δύο επιλογές και δύο δρόμοι… Ο πρώτος είναι ο σύγχρονος. Συμμετέχεις στην προεκλογική συζήτηση με όρους αλήθειας. Σέβεσαι τον αντίπαλο, του κάνεις κριτική επισημαίνοντας τα λάθη του. Τονίζεις το σύνηθες, εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Αυτό προσπαθείς να πείσεις ότι φέρνεις. Σε αυτή τη διαδικασία ο πολιτικός πολιτισμός είναι κυρίαρχος. Μένουν στην άκρη φασαρίες, καταγγελίες, υστερίες.

 

Ο άλλος δρόμος είναι του λαϊκισμού. Της υπερβολής και της προσπάθειας να μειώσεις τον αντίπαλο σου. Ξεπερασμένος. Κάποτε τον προτιμούσαν οι πολλοί. Σήμερα ελάχιστοι. Αυτός ο λαϊκισμός -ας μην ξεχνάμε- ηττήθηκε πανηγυρικά στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές. Προφανώς ίδια τύχη θα έχει και στις προσεχείς, δημοτικές- περιφερειακές.

 

Με χαρά διαπιστώνουμε ότι τον δεύτερο δρόμο τον επιλέγουν λίγοι. Οι γνωστοί. Αντίθετα τον πρώτο, οι περισσότεροι. Κι έτσι παρακολουθούμε έναν προεκλογικό διάλογο πολιτισμένο. Με όρους και κανόνες. Που δεν ενοχλεί, δεν απωθεί και δεν ξεπερνά τα όρια. Αυτή η επιτυχία όλων σχεδόν των υποψήφιων συνεχίζεται σταθερά. Και κάπως έτσι θα λήξει το επόμενο διάστημα η προεκλογική περίοδος. Αν και τις τελευταίες μέρες όλο και κάτι θα βρουν, όλο και κάτι θα κάνουν όσοι απλώς κρύβουν τον λαϊκισμό που υπηρετούν. Που προτιμούν αλλά προσωρινά δεν εκδηλώνουν.

 

Ο Θέμης Καλπακίδης που μίλησε χθες στην Πρωινή, υποψήφιος με το Θόδωρο Μουριάδη, αυτό προσπάθησε να θίξει. Τα ψέματα που λέγονται στην προεκλογική περίοδο. Σίγουρος από την άλλη ότι η αλήθεια θα τα νικήσει. Πολύ σωστά. Ο κ. Καλπακίδης είπε επίσης χθες ότι κι αυτός πρόσφατα νόσησε. Είχε κορωνοϊό. Λόγω της έντονης προεκλογικής του δράσης και των συναντήσεων με πολύ κόσμο. Όμως τον ξεπέρασε γρήγορα κι είναι πάλι στις επάλξεις. Πρώτα τις επαγγελματικές αγροτικές, μετά στις προεκλογικές.

 

Άλλαξαν μία ακόμη φορά οι αποδόσεις στο στοίχημα για το νικητή των εκλογών στο Δήμο Καβάλας. Ελαφρώς για τους πολλούς, περισσότερο για το Γιάννη Εριφυλλίδη. Εκεί που είχε απόδοση 20 η νίκη του στις εκλογές, μειώθηκε στο 8. Σταθερά στην απόδοση 50 η υποψηφιότητα του Χρήστου Ποτόλια.

 

Τώρα που συζητούμε το φυσικό αέριο, μια και είναι έξω από την πόρτα μας, τώρα είναι η ώρα να θυμηθούμε την εκκρεμότητα. Πρέπει να σκάψουν για να κατασκευάσουν δίκτυο και στην οδό Ομονοίας. Το συγκεκριμένο έργο αναβλήθηκε δύο φορές. Λόγω της Μεγάλης Εβδομάδας (την περασμένη Άνοιξη), λόγω της τουριστικής περιόδου (το Καλοκαίρι). Επειδή οι γιορτές δεν είναι μακριά, καλό είναι να το αρχίσουν άμεσα το έργο. Για να προλάβουν να τελειώσουν ως τα Χριστούγεννα.

 

Προ ετών ο τότε Περιφερειάρχης ΑΜΘ Γιώργος Παυλίδης πήρε μια σημαντική απόφαση. Ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων του ΕΣΠΑ να διατεθεί για την κατασκευή δικτύου φυσικού αερίου. Στις πρωτεύουσες όλων των Νομών της ΑΜΘ. Έτσι ξεκίνησαν όλα. Εκείνη η απόφαση Παυλίδη συνεχίστηκε από αυτούς που τον διαδέχθηκαν. Φθάνοντας το Φθινόπωρο του 2023 στο σημείο το φυσικό αέριο πρώτη φορά στην ιστορία, να είναι έτοιμο να εξυπηρετήσει και τους Καβαλιώτες.

 

Το απόγευμα της Τρίτης (προχθές) δεν συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο λόγω έλλειψης απαρτίας. Παρόντες ήταν μόνο 13 δημοτικοί σύμβουλοι. Χθες το μεσημέρι λιγότεροι από 13, πάλι η συνεδρίαση δεν πραγματοποιήθηκε. Η τελευταία προσπάθεια ήταν να γίνει χθες το απόγευμα. Είναι σπάνιο πράγμα το δημοτικό συμβούλιο να προσπαθεί να συνεδριάσει ενώ είμαστε 10 μέρες προ των δημοτικών εκλογών. Αυτή είναι η εξήγηση του προβλήματος.

 

Έξω από την εκκλησία του Παλαιοχώριου μοιράζονταν την περασμένη Κυριακή έντυπο αντίθετο με τις ηλεκτρονικές ταυτότητες. Ανάμεσα στα επιχειρήματα αυτού που το συνέταξε (αλλά δεν το υπέγραφε) περιλαμβάνονταν και αναφορά στις διατροφικές μας ανάγκες! Θα έχουμε, αναφέρονταν, το δικαίωμα να αγοράζουμε ως 5 κιλά κρέας το μήνα! Θα μας ελέγχουν (!) κι αν ξεπεράσουμε αυτό το όριο θα απαγορεύεται να πάρουμε περισσότερο κρέας…. Ε και; Θα αγοράσουμε ψάρια που είναι και πιο υγιεινά….

 

Αρκετές υποθέσεις του Μονομελούς Καβάλας χθες αφορούσαν δηλώσεις πόθεν έσχες (περιουσιακής κατάστασης) που δεν έγιναν στην ώρα τους. Κατηγορούμενοι αιρετοί, υπηρεσιακοί παράγοντες και λοιποί ιδιώτες. Όλοι οι κατηγορούμενοι είχαν αυτήν την υποχρέωση. Μετά τη δίωξη σε βάρος τους κατέθεσαν τη δήλωση ή τις δηλώσεις που είχαν ξεχάσει κι έτσι χθες όλοι αθωώθηκαν. Σύντομα και απλά.

 

Αρκετές στο ίδιο δικαστήριο χθες οι υποθέσεις χρεών. Τόσο προς το δημόσιο όσο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Υπήρξαν καταδικαστικές αποφάσεις. Υπήρξαν αναβολές αλλά και αναστολές των διώξεων. Οι επαγγελματίες – επιχειρηματίες κατάφεραν πάλι να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Κάποιοι εντάχθηκαν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Ελπίζοντας ότι θα τηρήσουν τους όρους του. Δύσκολο αλλά θα το προσπαθήσουν.

Διαβάστε επίσης