• 5 Μαΐου 2024,

Αστραπές χωρίς βροχή ήταν η αιτία …

 Αστραπές χωρίς βροχή ήταν η αιτία …

Ποιός να μας το λεγε οτι η μεγαλύτερη καταστροφή στο καταπράσινο νησί της Θάσου μετά το 85’ θα ξεκινούσε απο μερικές αστραπές που πέσανε ξημερώματα Σαββάτου χωρίς όμως να πέσει σταγόνα βροχής στο νησί.

Οι αστραπές ήταν η αφορμή των πυρκαγιών που ξεκινήσανε με 4 μέτωπα και στην πορεία γίνανε 2.

Το φαινόμενο να πέφτουν αστραπές χωρίς βροχή είναι σπάνιο και πολύ επικίνδυνο όπως τελικά αποδείχτηκε.

Επικίνδυνο και καταστροφικό γιατί αν με τις αστραπές έπεφτε και βροχή οι φωτιές που ανάψανε απο τις αστραπές θα σβήνανε αμέσως.

Στην περίπτωση της Θάσου αυτό δεν έγινε αφού όπως τελικά αποδείχτηκε μπορεί οι αστραπές να πέσανε στην Θάσο αλλα η βροχή τελικά έπεσε αλλού.

Είναι κρίμα γιατί τεράστιες δασικές εκτάσεις μέσα σε λίγες ώρες γίνανε στάχτη και μπούρμπερη και σίγουρα η Θάσος που αφήσαμε πίσω μας μετα τις διακοπές του Αυγούστου δεν έχει καμμία σχέση με την Θάσο που θα αντικρίσουμε απο σήμερα Δευτέρα.

Είναι αλήθεια οτι κάθε καλοκαίρι οι Θάσιοι τρέμανα στο φόβο το νησί να μπεί στο στόχαστρο αδίστακτων εμπρηστών ιδιαίτερα τώρα τα τελευταία χρόνια που είχε στην κυριολεξία απογειωθεί τουριστικά και τελικά την “βρήκαμε” απο τι;ς αστραπές.

Δεν υπάρχει χρόνος για δάκρυα παρά μόνο δουλειά γιατί συνήθως μετά απο μια τέτοια κατοστροφή ακολουθεί ένας πολύ δύσκολος χειμώνας υπο την απειλή μεγάλων πλημμυρών στις περιοχές που επλήγησαν απο τις φωτιές.

Είναι πολλά τα θέματα που πρέπει να δούμε απο εδώ και μετά αφού όμως πρώτα οχυρώσουμε τις περιοχές που ίσως τον ερχόμενο χειμώνα να απειληθούν απο πλημμύρες.

Το δεύτερο που πρέπει να δούμε είναι τι θα αφήσει πίσω της τελικά αυτή η καταστροφή και αν αυτή η καταστροφή επηρεάσει τουριστικά το νησί τις επόμενες τουιριστικές σαιζόν αφού η Θάσος ήταν ένα νησί που το πουλούσε τουριστικά το “πράσινο¨.

Απο το βήμα της ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρα είπε και πολλά και διάφορα όπως συνηθίζουν να λένε όλοι οι προωθυπουργοί απο το συγκεκριμένο βήμα.

Επιλέγουν μόνο τις εξαγγελίες ευχάριστων ειδήσεων , αν υπάρχουν, και αν δεν υπάρχουν βάζουν την φαντασία τους και τις δημιουργούν.

Ο Τσίπρας μας είπε οτι την επόμενη διετία θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ απο έναν άλλο φόρο πιο δίκαιο ενώ είπε οτι οριστικά την επόμενη διετία η χώρα θα φύγει οριστικά απο το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής αποκτώντας πιο σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Το μόνο που δεν μας είπε πως θα περάσουν αυτά τα δύο χρόνια που εν τω μεταξύ οι έλληνες θα κληθούν για άλλη μια φορά να “ματώσουν” φορολογικά.

Τέλος ο έλληνας πρωθυουργός έδωσε ιδιαίτερη βάση στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης που θα πρέπει να έχει τελειώσει το αργότερο μέχρι τέλη του Οκτώβρη για να πάρουμε τα 2,8 δις της δόσης με τα οποία ο Τσίπρας θα τα ρίξει στην αγορά αφού θα πληρώσει το κράτος αυτά που χρωστάει εδώ και χρόνια σε ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Ο Τσίπρας προσπάθησε με αυτά που είπε να τονώσει το ηθικό των ελλήνων και να μας βοηθήσει όλους παρά τις δυσκολίες να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο.

Το επόμενο Σάββατο είναι η σειρά του Μητσοτάκη του Κυργιάκου που όπως δηλώνει εδώ και μέρες έχει χρέος να ανακόψει την καταστροφική πορεία της χώρας και αυτό θα προσπαθήσει να κάνει τους επόμενους μήνες αφού θέλει νωρίτερα απο το τέλος της τετραετίας τις βουλευτικές εκλογές αφού γνωρίζει πολύ καλά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας οτι πλέον ο χρόνος που κυλά λειτουργεί υπερ του Τσίπρα που θα προσπαθήσει μετά το τέλος του προγράμματος που αν όλα πάνε καλά θα είναι πριν το τέλος της θητείας του να “ρεφάρει”.

Ο Τσίπρας θέλει να πάει στις επόμενες εκλογές ώς ο πρωθυπουργός που έβγαλε την χώρα απο τα ΜΝΗΜΟΝΙΑ.

Μπορεί το τελευταίο ΜΝΗΜΟΝΙΟ να έχει την υπογραφή του αλλα θα είναι μεγάλη υπόθεση αν υπο την δική του θητεία στο Μαξίμου η Ελλάδα πάρει τις πρώτες της ανάσες εκτός προγράμματος.

Κατά τα άλλα πάμε καλά και μπαίνουμε σε μια εβδομάδα που ο καιρός θα είναι πιο Φθινοπωρινός με αραιές συννεφιές και μικρή πτώση της θερμοκρασίας αφού η ανώτερη θα είναι στους 28 βαθμούς.

Κυρίως φαίνεται οτι αφήνουμε πίσω μας οριστικά τις υψηλά ποσοστά υγρασίας που και μας ταλαιπώρησαν και μας κούρασαν.

Εδώ και περίπου δέκα ημέρα η υγρασία μας έχει δημιουργήσει συνθήκες θερμοκηπίου και μας προκαλεί το λιγότερο μια δυσφορία.

Καλή σας ημέρα και καλή εβδομάδα.

ΑΛΟΡΑ !

Διαβάστε επίσης