Αθώα για ρευματοκλοπή

 Αθώα για ρευματοκλοπή

Οι υποθέσεις της ρευματοκλοπής είναι συνηθισμένες πια στο δικαστήριο της Καβάλας. Τόσο στο Μονομελές όσο και στο Τριμελές. Αυτό που δεν συνηθίζεται είναι η αθώωση των κατηγορούμενων. Σχεδόν πάντα οι κατηγορούμενοι για ρευματοκλοπή καταδικάζονται, όσους ισχυρισμούς κι αν παρουσιάσουν. Υπάρχει σε βάρος τους μάρτυρας κατηγορίας του ΔΕΔΔΗΕ που δεν αφήνει περιθώρια στους δικαστές παρά να καταδικάσουν τον κάθε κατηγορούμενο. Εκτός από τη δίκη που έγινε χθες, μετά από έφεση.

Γυναίκα από την επαρχία Νέστου κατηγορούνταν για ρευματοκλοπή. Πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε ποινή 10 μηνών με αναστολή. Χθες αθωώθηκε. Λόγω αμφιβολιών και με μεγάλη επιείκεια, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο πρόεδρος του δικαστηρίου.

Γιατί αθωώθηκε η κατηγορούμενη; Για δύο λόγους. Πρώτον γιατί πλήρωσε ήδη όλη τη ζημιά που προκλήθηκε στη ΔΕΗ (ποσό κοντά στις 5.000 ευρώ), δεύτερον διότι ο συνήγορος της Μανώλης Δημητριάδης έπεισε το δικαστήριο ότι την ρευματοκλοπή μπορεί να την έκανε κάποιος άλλος. Κάποιος από αυτούς που νοίκιαζαν διαμέρισμα στο ίδιο κτίσμα. Η παροχή ήταν μία. Το ρολόι της ΔΕΗ επίσης ένα.

Ο μάρτυρας εκπρόσωπος του ΔΕΔΔΗΕ που ρωτήθηκε σχετικά, δεν απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο. Περιέγραψε τι είχε βρει στον έλεγχο που έκανε: «Υπήρξε παρέμβαση στο κουτί. Στο ύψος της περιστροφής του δίσκου. Με ένα σύρμα μπορούσε κάποιος να σταματήσει τη καταγραφή της κατανάλωσης. Όποτε ήθελε τη σταματούσε κι όποτε ήθελε την άρχιζε». Η ρευματοκλοπή αφορούσε (σύμφωνα με υπολογισμούς της ΔΕΗ) το χρονικό διάστημα Αύγουστου του 2012 έως Μάρτιο του 2015. Η υπολογισθείσα ζημιά στο ποσό των 5.000 ευρώ. Η κατηγορούμενη ρύθμισε το ποσό και το πλήρωσε με δόσεις. Στο κτίσμα υπήρχαν 3 ακόμη νοικοκυριά, κατά συνέπεια οι υποψίες έπεσαν και σε αυτούς αφού η κατηγορούμενη είναι ανάπηρη. Μάρτυρας υπεράσπισης υποστήριξε ότι δεν είχε λόγο να προβεί σε αυτήν την ενέργεια. «Εκεί έμεναν κι άλλοι» συμπλήρωσε.

Διαβάστε επίσης