• 3 Μαΐου 2024,

Αθώες οι ναυτιλιακές εταιρείες στο Μονομελές

 Αθώες οι ναυτιλιακές εταιρείες στο Μονομελές

Τρεις αθωωτικές αποφάσεις υπήρξαν χθες στο Μονομελές, σε ισάριθμες υποθέσεις με κατηγορούμενες ναυτιλιακές εταιρίες. Κάποιες από αυτές παραπέμπουν στο πρόσφατο σχετικά παρελθόν αφού αφορούν το επιβατικό πλοίο «Θεόφιλος». Πλοίο που στο μεταξύ αποσύρθηκε από την εκτέλεση δρομολογίων λόγω οικονομικών προβλημάτων της πλοιοκτήτριας εταιρίας.

Στην πρώτη υπόθεση το συγκεκριμένο πλοίο βρέθηκε να έχει παραλείψεις στα πιστοποιητικά του. Το περιστατικό αφορούσε έλεγχο του Λιμεναρχείου το 2014. Αν και ο Εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή των κατηγορούμενων, η πρόεδρος ανακοίνωσε την αθώωση τους. Στην δεύτερη υπόθεση ο «Θεόφιλος» δεν εκτέλεσε προγραμματισμένο δρομολόγιο του από την Καβάλα την 9η  Οκτώβρη του 2013. «Η εταιρία δεν πληρώνονταν από το κράτος και δεν είχε χρήματα να πληρώσει για να πάρει καύσιμα» είπε ο συνήγορος υπεράσπισης Κυριάκος Ελληνίδης. Επικαλέστηκε με λίγα λόγια λόγους ανωτέρας βίας. Η εταιρία αθωώθηκε λόγω έλλειψης δόλου.

Στην τρίτη υπόθεση κατηγορούμενος ήταν ναυτιλιακός πράκτορας που εξέδιδε εισιτήρια για το φέρι μποτ «Φιλιάγκος». Ο έλεγχος, μετά από καταγγελία άλλης εταιρίας, έγινε κατά τον κατάπλου στον Λιμένα δρομολογίου της 31ης Ιουλίου 2017.  Όπως κατέθεσε ο εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος τα εισιτήρια που είχαν στα χέρια τους οι επιβάτες (χειρόγραφα) είχαν παραλείψεις. Παραδέχθηκε ότι δεν ανέκυπτε θέμα φοροδιαφυγής. Ο ναυτιλιακός πράκτορας, η συνεργασία του οποίου με την εταιρία ήταν πολύ σύντομη, αθωώθηκε. Και για τις τρεις περιπτώσεις η ποινική διαδικασία ήταν συμπληρωματική. Δηλαδή έχουν επιβληθεί από τις αρχές τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα.

Αναβλήθηκε για τις αρχές του 2018 η δίκη με κατηγορούμενη την σχολική επιτροπή του Δήμου Νέστου κι αντικείμενο την καταλληλότητα του σχολείου της Γραβούνας. Το αίτημα της αναβολής έγινε δεκτό, αφορούσε ταξίδι του κατηγορούμενου Δημάρχου Νέστου στην Αθήνα.

Τέλος σε ποινή φυλάκισης 6 μηνών με αναστολή καταδικάστηκε γυναίκα κάτοικος Καβάλας επειδή εισέπραξε την σύνταξη του πατέρα της αν και αυτός είχε πεθάνει. Η κατηγορούμενη πρόλαβε και εισέπραξε μόνο μία σύνταξη μετά το θάνατο του πατέρα της, ποσό 515 ευρώ. Ο εκπρόσωπος του ΙΚΑ Καβάλας κατέθεσε ότι η κατηγορούμενη δεν έδειξε καμία διάθεση να επιστρέψει τα χρήματα, δεν ενδιαφέρθηκε καθόλου για την εκκρεμότητα. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι η δήλωση θανάτου του συνταξιούχου έγινε στο ΙΚΑ με καθυστέρηση, προφανώς για να προλάβει η συνδικαιούχος του τραπεζικού λογαριασμού να εισπράξει το ποσό.

 

 

Διαβάστε επίσης