• 19 Μαΐου 2024,

Αθώοι δύο δημοτικοί υπάλληλοι

 Αθώοι δύο δημοτικοί υπάλληλοι

Αθωώθηκαν χθες αργά το μεσημέρι στο Τριμελές Καβάλας δύο δημοτικοί υπάλληλοι που ήταν κατηγορούμενοι για βίαιη περισυλλογή αδέσποτου σκύλου. Το περιστατικό οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη μετά από καταγγελίες φιλόζωων. Αφορά περισυλλογή αδέσποτου σκύλου στον περιβάλλοντα χώρο του Νοσοκομείου τον Μάη του 2014. Από την ακροαματική διαδικασία αποδείχθηκε ότι όλα έγιναν με τον σωστό τρόπο, το σκυλί οδηγήθηκε στο κυνοκομείο όπου εμβολιάστηκε κτλ.

Αθώα αλλά ταλαιπωρημένη 90χρονη συνταξιούχος

Πολύ κόσμο είχε χθες στο δικαστικό μέγαρο Καβάλας λόγω ταυτόχρονης συνεδρίασης του Μονομελούς και του Τριμελούς Δικαστηρίου. Πολλές υποθέσεις ειδικά στο Μονομελές παρεγράφηκαν εξαιτίας εφαρμογής της ειδικής διάταξης για την αποσυμφόρηση της δικαιοσύνης, ενώ σε αρκετές υποθέσεις και στις δύο αίθουσες κατατέθηκαν αιτήματα αναβολής που έγιναν δεκτά.

Ξεχώρισε η εκδίκαση υπόθεσης με κατηγορούμενη 90χρονη ανάπηρη η οποία κατηγορούνταν για απάτη σε βάρος του ΙΚΑ. Η ιστορία της γυναίκας και κυρίως η απολογίας της δημιούργησε συγκίνηση στην αίθουσα. Τελικά αθωώθηκε για τη μία εκ των δύο κατηγοριών, τη δεύτερη, ενώ το δικαστήριο διέταξε περαιτέρω έρευνα καθώς τα χρήματα που κατηγορούνταν ότι πήρε επιπλέον των κανονικών και αφορούν σε σύνταξη προηγούμενων ετών είναι πιθανόν να έχουν ήδη παρακρατηθεί από το ΙΚΑ. Έτσι, είναι πιθανόν να μην οφείλει καθόλου χρήματα στο ασφαλιστικό ταμείο.

Η γυναίκα, γεννημένη στην Καβάλα, ήταν ανάπηρη με σχετική σύνταξη η οποία ενισχύθηκε με σύνταξη χηρείας όταν το 1995 πέθανε ο σύζυγός της. Κατηγορούνταν ότι απέκρυψε το γεγονός πως ήδη λάμβανε σύνταξη αναπηρίας με αποτέλεσμα η σύνταξη χηρείας να είναι ποσό που δε δικαιούνταν. Σύμφωνα με το νόμο, όταν κάποιος εισπράττει ήδη σύνταξη η επιπλέον σύνταξη καταβάλλεται μειωμένη.

Το ΙΚΑ τη χρέωσε με ποσό 60.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένων των τόκων. Έγινε κατάσχεση στον τραπεζικό της λογαριασμό ύψους 24.000 ευρώ ενώ κάθε μήνα που εισπράττει τη σύνταξή της βάζει στο πορτοφόλι της μόνο 150 ευρώ, καθώς το υπόλοιπο ποσό παρακρατείται έναντι της αρχικής οφειλής.

Η απολογία της ανήμπορης γυναίκας που έφτασε στο εδώλιο του κατηγορούμενου υποβασταζόμενη από γυναίκα αστυνομικό και χρησιμοποιώντας μπαστούνι συγκίνησε όσους την παρακολούθησαν. Θέλω να πάω στο γηροκομείο αφού τα παιδιά μου δεν μπορούν να με φροντίσουν αλλά δεν έχω τα χρήματα, δήλωσε απολογούμενη η 90χρονη. Σημείωσε πως έγινε κατάσχεση ποσού 24.000 ευρώ σε τραπεζικό της λογαριασμό, όπως επίσης και το ότι εισπράττει σύνταξη κάθε μήνα λόγω άλλης κατάσχεσης μόνο 150 ευρώ. μετά την απολογία της η υπόθεση κρατήθηκε από το δικαστήριο, έτσι μετά τη διάσκεψη εκδόθηκε η προαναφερόμενη απόφαση.

Σε άλλη υπόθεση του Μονομελούς, μετά από μήνυση της ΑΕΠΙ κατηγορούμενος ήταν παλαιός συνεργάτης της στην Καβάλα για υπεξαίρεση ποσού 6.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον μάρτυρα κατηγορίας έβγαζε άδειες για λογαριασμό των καταστημάτων χωρίς να εισπράττει χρήματα. Στην απολογία του παραδέχθηκε ότι διευκόλυνε πολλούς επαγγελματίες, αρνήθηκε ότι διέπραξε οποιαδήποτε υπεξαίρεση και τελικά αθωώθηκε από το δικαστήριο καθώς τα χρήματα που διεκδίκησε και διεκδικεί από αυτόν η ΑΕΠΙ κατά την άποψη του δικαστηρίου δεν εισπράχθηκαν ποτέ από τον κατηγορούμενο.

 

Διαβάστε επίσης