• 23 Μαΐου 2024,

Αθώοι και οι 69 εργαζόμενοι της ΒΦΛ

 Αθώοι και οι 69 εργαζόμενοι της ΒΦΛ

Ολοκληρώθηκε πριν λίγο στο Μονομελές Καβάλας δίκη με κατηγορούμενους 69 εργαζόμενους της ΒΦΛ, όλοι τους πρώην απολυμένοι. Η πρόεδρος τους κήρυξε όλους αθώους αν και η πρόταση της εισαγγελέως ήταν καταδικαστική για 5 από τους 69. Όλοι ήταν κατηγορούμενοι για παράνομη βία κατά συναυτουργία.

Η υπόθεση αναφέρονταν σε επεισόδια που κατά τη δικογραφία φέρονταν να έγιναν την περίοδο των απεργιών και γενικότερων κινητοποιήσεων στο εργοστάσιο δηλαδή από 15 έως 30 Ιουνίου του 2016. Επί της ουσίας επίδικα ήταν γεγονότα της πρώτης μεγάλης 4ημερης απεργίας, περιστατικά τόσο στην κεντρική πύλη του εργοστασίου όσο και κάτω από τη γέφυρα αλλά και στην πύλη από την πλευρά του νέου λιμανιού.

Κατά την έναρξη της δίκης, περίπου στις 12 το μεσημέρι, οι συνήγοροι της ΒΦΛ ζήτησαν εκ νέου αναβολή. Το αίτημα υποβλήθηκε μέσω του προέδρου του δικηγορικού συλλόγου κ. Γιώργου Γραμμένου. Σύμφωνα με παρόντες στην αίθουσα, όταν το αίτημα της αναβολής απορρίφθηκε υπήρξε μικρής έκτασης ένταση ανάμεσα στον κ. Γραμμένο και κατηγορούμενους. Ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου δεν ενεπλάκη στην ακροαματική διαδικασία που επακολούθησε. Μάρτυρες κατηγορίας κατέθεσαν εργαζόμενοι της ΒΦΛ. Στη δίκη εκτός από τους 69 κατηγορούμενους, τους μάρτυρες κατηγορίας ήταν επίσης 7 συνήγοροι υπεράσπισης και 4 (από τους αρχικά 7 προταθέντες) μάρτυρες υπεράσπισης. Από το πρωί στο δικαστήριο και προς συμπαράσταση των κατηγορούμενων βρίσκονταν συνταξιούχοι της ΒΦΛ, εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ, συνδικαλιστές, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζόμενων σε Χημικές Βιομηχανίες, ο πρόεδρος των εργαζόμενων στα Πετρέλαια κτλ.

Στην αγόρευση της η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την καταδίκη 5 κατηγορούμενων, οι οποίοι αναγνωρίστηκαν από τους μάρτυρες κατηγορίας από την πρώτη στιγμή που η υπόθεση απασχόλησε τις αρχές. Για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους πρότεινε την αθώωση τους. Η κ. Εισαγγελέας είπε ότι από όσα κατατέθηκαν κι ακούστηκαν στη δίκη προέκυψε ότι στο εργοστάσιο υπήρχε ένταση εκείνο το διάστημα. Τόνισε ότι η πρακτική της εταιρίας ήταν αυτή που εξόργισε τους εργαζόμενους αλλά σημείωσε ότι τα επεισόδια έγιναν. Αν και όπως είπε δεν προέκυψε η ενοχή και των 69 κατηγορούμενων, το αδίκημα τελέστηκε. Ισχυρές αντίθετες απόψεις διατύπωσαν στις αγορεύσεις τους οι συνήγοροι υπεράσπισης.

Διαβάστε επίσης