Αθώος αγρότης με αμπελόφυλλα, δύο ένοχοι για ρευματοκλοπές

 Αθώος αγρότης με αμπελόφυλλα, δύο ένοχοι για ρευματοκλοπές

Τρεις υποθέσεις ρευματοκλοπών απασχόλησαν τη χθεσινή συνεδρίαση του Τριμελούς Καβάλας. Οι υποθέσεις δικάστηκαν μετά από έφεση. Για την ακρίβεια δικάστηκαν οι δύο από τις τρεις αφού μία πήρε αναβολή λόγω του ότι η κατηγορούμενη νοσηλεύονταν έως πρόσφατα στο Νοσοκομείο Καβάλας. Η είδηση από την ακροαματική διαδικασία αφορά ιδιώτη κάτοικο  Καβάλας ο οποίος ήταν κατηγορούμενος για ρευματοκλοπή. Αυτή προκάλεσε στη ΔΕΗ η ζημιά 690 ευρώ. Παρά το ότι πλήρωσε τα χρήματα τελικά καταδικάστηκε σε φυλάκιση 10 ημερών με αναστολή.

Ας δούμε τις υποθέσεις πιο αναλυτικά. Το 2016 στο Νέο Ζυγό διαπιστώθηκε ρευματοκλοπή διάρκειας 15 μηνών με ζημία 1.164 ευρώ. Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι δεν έκανε τη ρευματοκλοπή. Υποστήριξε απολογούμενος στο δικαστήριο ότι την επίμαχη περίοδο του 2016 ήταν στη φυλακή. Το δικαστήριο έλεγξε τα έγγραφα του,  διαπιστώνοντας ότι ο ισχυρισμός του δεν είναι ακριβής. Τον καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών. Η δεύτερη υπόθεση της ρευματοκλοπής αφορούσε διαμέρισμα στην Καβάλα. Σύμφωνα με τον μάρτυρα κατηγορίας εκπρόσωπο του ΔΕΔΔΗΕ,  η ρευματοκλοπή έγινε για τέσσερις μήνες. Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο ίδιος δεν έχει τις σχετικές γνώσεις και δεν μπορεί να αλλάξει ούτε λάμπα! Είπε επίσης ότι είχε ενταχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο. Δεν έπεισε το δικαστήριο και τον καταδίκασε με ελαφρυντικό στην προαναφερθείσα ποινή των 10 ημερών με αναστολή.

Αρκετή ώρα στο Τριμελές Καβάλας συζητήθηκε υπόθεση με κατηγορούμενο αγρότη από τον πρώην Δήμο Ελευθερών. Βρέθηκε να πουλά αμπελόφυλλα σε λαϊκή αγορά του Νομού Καβάλας στα οποία το φυτοφάρμακο ήταν πολύ πάνω από το επιτρεπτό όριο.  Στο Μονομελές είχε καταδικαστεί. Η έφεση τον δικαίωσε. Γεωπόνος που κατέθεσε ως μάρτυρας είπε στο δικαστήριο ότι πολλές φορές οι παραγωγοί μπερδεύουν τις οδηγίες χρήσης του φυτοφαρμάκου,  οι οποίες αφορούν τον καρπό και όχι τα αμπελόφυλλα. Ο συνήγορος υπεράσπισης Κώστας Αντωνιάδης ισχυρίστηκε ότι με αφορμή αυτό το περιστατικό που έγινε το 2014 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στη διεύθυνση Γεωργίας,  δόθηκαν οδηγίες στους αμπελοκαλλιεργητές και έκτοτε έπαψαν να πωλούνται αμπελόφυλλα στις λαϊκές αγορές. Στην απολογία του ο κατηγορούμενος είπε ότι δεν γνώριζε τις οδηγίες χρήσεις. Συμπλήρωσε ότι μετά το περιστατικό έπαψε να κόβει τα αμπελόφυλλα από το αμπέλι του ενώ για την ίδια υπόθεση του επιβληθεί διοικητικό πρόστιμο 1.600 ευρώ το οποίο πλήρωσε. Το δικαστήριο δέχθηκε τους ισχυρισμούς του συνηγόρου υπεράσπισης και του κατηγορουμένου και τον απάλλαξε.

Διαβάστε επίσης