• 6 Μαΐου 2024,

Αθώος στο Τριμελές Καβάλας ο πρώην διοικητής του Νοσοκομείου

 Αθώος στο Τριμελές Καβάλας ο πρώην διοικητής του Νοσοκομείου

Στο πλαίσιο της επαναλειτουργίας των δικαστηρίων συνεδρίασε την Παρασκευή το πρωί το Τριμελές Καβάλας.

Η σημαντικότερη υπόθεση αφορούσε το Νοσοκομείο Καβάλας. Ειδικότερα τα προβλήματα υπολειτουργίας της Ουρολογικής κλινικής του. Κατηγορούμενος ήταν ο πρώην διοικητής του Νοσοκομείου Καβάλας κ. Τάσος Καρασαββόγλου. Κατηγορούνταν ότι εξέθεσε τους γιατρούς της Ουρολογικής κλινικής σε κίνδυνο καθώς δεν φρόντισε να προσληφθούν επιπλέον ουρολόγοι ώστε η κλινική να λειτουργεί ικανοποιητικά.

Η υπόθεση έφτασε στο ακροατήριο μετά από αναφορά τεσσάρων γιατρών της Ουρολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Καβάλας. Οι γιατροί περιέγραφαν στην αναφορά τους – την οποία έστειλαν στον Εισαγγελέα- τα σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της κλινικής τα έτη 2018 και 2019. Τρεις από τους τέσσερις γιατρούς που υπέγραψαν την αναφορά ήταν οι μάρτυρες κατηγορίας. Καταθέτοντας παραδέχτηκαν ότι στην Ουρολογική κλινική σήμερα η κατάσταση από πλευράς έλλειψης γιατρών είναι ακόμη χειρότερη!

Η υπεράσπιση παρουσίασε πολύ πρόσφατες δηλώσεις του σημερινού διοικητή κ. Κλειτσιώτη, με τις οποίες παραδέχονταν την προβληματική λειτουργία της ίδιας κλινικής σήμερα.

Καταθέτοντας ο ουρολόγος γιατρός κ. Αδαμόπουλος είπε ότι εκείνη την περίοδο η Ουρολογική κλινική του Νοσοκομείου Καβάλας εξυπηρετούσε περιστατικά και από όμορα Νοσοκομεία. Όπως είπε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ήταν λιγοστό.

Αυτή η υποστελέχωση των γιατρών- είπε στο δικαστήριο- έκανε πιο πιθανό το ιατρικό λάθος. Η αναφορά στάλθηκε για να καλυφθούν οι εργαζόμενοι γιατροί της κλινικής, ενώ άλλος γιατρός μάρτυρας κατηγόρησε καταθέτοντας τον τότε Διοικητή ότι για το πρόβλημα ζητούσε πρόσληψη μόνο επικουρικού ιατρικού προσωπικού και όχι μόνιμου. Υποστήριξε με λίγα λόγια ότι επικουρικός γιατρός δεν θα μπορούσε να βρεθεί αλλά αντίθετα μόνιμος ήταν πιο εύκολο να προσληφθεί.

Άλλος γιατρός και μάρτυρας που επίσης εργάζονταν και εργάζεται και σήμερα στην Ουρολογική κλινική χαρακτήρισε τις συνθήκες εκείνης της περιόδου ιδιαίτερα επισφαλείς. Σημείωσε ότι επικουρικοί γιατροί ενδιαφερόμενοι να καλύψουν τις κενές θέσεις δεν υπήρχαν. Σε ερώτηση του δικαστηρίου για την τύχη των ασθενών εκείνης της περιόδου, απάντησε καταθέτοντας ότι αβοήθητοι ασθενείς δεν υπήρξαν. Αλλά όπως είπε αυτό έγινε λόγω των υπέρμετρων προσπαθειών των γιατρών.

Στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας διαβάστηκε έγγραφο από την 4η Υγειονομική Περιφέρεια που αναφέρονταν σε αίτημα της διοίκησης του νοσοκομείου Καβάλας το 2017. Αίτημα που ικανοποιήθηκε με την πρόσληψη ενός μόνιμου γιατρού- ουρολόγου. Το έγγραφο αναφέρει επίσης ότι από το 2017 και μετά δεν ζητήθηκε πρόσληψη μόνιμου γιατρού για την ίδια κλινική. Ο συνήγορος υπεράσπισης αμφέβαλλε για το περιεχόμενο του εγγράφου παρουσιάζοντας στο δικαστήριο άλλα έγγραφα. Στα οποία η τότε διοίκηση του Νοσοκομείου ζητούσε την πρόσληψη γιατρών στην Ουρολογική κλινική.

Η γιατρός κ. Εύα Νάγκυ που κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης αναφέρθηκε σε μία γενικότερη κατάσταση υποστελέχωσης στο Νοσοκομείο Καβάλας εκείνη την περίοδο. Την περίοδο της αναφοράς των συναδέλφων της. Υπήρχαν –είπε-  ανάγκες για κάλυψη βασικών ειδικοτήτων. Η κ. Νάγκυ είπε επίσης ότι τις προσλήψεις μόνιμων γιατρών τις αποφασίζει το διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείου ενώ το Υπουργείο –είπε- έχει τον τελευταίο λόγο.

Ο Απόστολος Μανωλούδης που εκείνη την περίοδο ήταν διευθυντής διοικητικών υπηρεσιών κατέθεσε ότι ο κατηγορούμενος ζήτησε την ενίσχυση της κλινικής με γιατρούς. «Έκανε αυτό που έπρεπε» είπε χαρακτηριστικά.

Στην απολογία του ο Τάσος Καρασαββόγλου είπε ότι είχε διαρκές ενδιαφέρον για την Ουρολογική κλινική, παρουσιάζοντας στο δικαστήριο τα σχετικά έγγραφα που είχαν την υπογραφή του. Ζητούσαμε να προσληφθεί στην Ουρολογική κλινική μόνιμο και επικουρικό προσωπικό, είπε απολογούμενος. Εξηγώντας ότι προώθησε και άλλα αιτήματα που ικανοποιούσαν όσα τότε ζητούσε η ιατρική κοινότητα Ο κ. Τάσος Καρασαβογλου παρουσίασε στοιχεία στο δικαστήριο για τις ανάγκες που είχαν άλλες κλινικές του νοσοκομείου, η εξυπηρέτηση των οποίων παραδέχτηκε ότι ήταν δική του προτεραιότητα. Παρουσίασε μάλιστα στατιστικά στοιχεία επεμβάσεων κτλ που απέδειξαν ότι άλλες κλινικές εκείνη την περίοδο είχαν μεγαλύτερες ανάγκες ή τα αιτήματα των κλινικών αυτών έπρεπε να αντιμετωπιστούν κατά προτεραιότητα. Στο τέλος της ακροαματικής διαδικασίας το δικαστήριο έκρινε αθώο τον Τάσο Καρασαββόγλου.

Διαβάστε επίσης