• 10 Μαΐου 2024,

Ατομικές συμβάσεις και για το προσωπικό σίτισης- φύλαξης

 Ατομικές συμβάσεις και για το προσωπικό σίτισης- φύλαξης

72 ατομικές συμβάσεις με το προσωπικό της καθαριότητας υπέγραψε την Πέμπτη για λογαριασμό του νοσοκομείου Καβάλας ο διοικητής Τάσος Καρασαββόγλου. Είχε προηγηθεί η σχετική έγκριση από την πρόεδρο του Διοικητικού Εφετείου Θράκης. Για μια διαφορετική ημέρα στον τομέα της καθαριότητας έκανε λόγο το πρωί της Παρασκευής από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ ο Τάσος Καρασαββόγλου, αφενός διότι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα θα λειτουργούν στο εξής σε περιβάλλον δημοκρατίας και με διασφάλιση των βασικών εργασιακών τους δικαιωμάτων, αφετέρου διότι μέσω της αλλαγής θα βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση των εργαζομένων της καθαριότητας. Ταυτοχρόνως όμως θα εξοικονομηθούν σε ετήσια βάση περίπου 300.000 ευρώ προς όφελος του νοσοκομείου.

Το πέρασμα στο καθεστώς της απευθείας συνεργασίας του νοσοκομείου με τους εργαζόμενους, χωρίς ενδιάμεσους εργολάβους, πέραν της εξοικονόμησης κονδυλίων διασφαλίζει και τις βελτιωμένες συνθήκες των εργαζομένων. Από το σύνολο των 75 εργαζομένων στην καθαριότητα, ανδρών και γυναικών, έως το απόγευμα της Πέμπτης είχαν υπογράψεις τις ατομικές συμβάσεις οι 72 διότι οι υπόλοιποι 3 απουσίαζαν εκτός Καβάλας. Ο διοικητής ήταν σίγουρος ότι το σύνολο των 75 θα υπέγραφε τις νέες συμβάσεις με τη διοίκηση του νοσοκομείου. Ο κ. Καρασαββόγλου μας διαβεβαίωσε ότι βάσει του νέου πλαισίου συνεργασίας οι συνθήκες και κυρίως οι χρηματικές απολαβές θα είναι απείρως καλύτερες για τους εργαζόμενους της καθαριότητας.

Ο διοικητής αναγκάστηκε να μετακινηθεί την Πέμπτη στην Κομοτηνή προκειμένου να τακτοποιήσει ζήτημα, αναφορικά με το εάν το νοσοκομείο ήταν καλυμμένο θεσμικά και νομικά ώστε να προχωρήσει στην υπογραφή των συμβάσεων. Προηγούμενα φυσικά, η διοίκηση του νοσοκομείου είχε λάβει την απόφαση να εφαρμόσει το νέο εργασιακό καθεστώς των ατομικών συμβάσεων. Ο εργολάβος καθαριότητας είχε προσφύγει στο Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής εξασφαλίζοντας την έκδοση προσωρινής διαταγής που «πάγωνε» τη διαδικασία υπογραφής.

Την Πέμπτη ωστόσο η πρόεδρος του Διοικητικού Εφετείου ουσιαστικά έδωσε το «πράσινο φως» για την έναρξη υπογραφής των συμβάσεων. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Καρασαββόγλου, οι ισχυρισμοί και τα επιχειρήματα που επικαλέστηκε ο εργολάβος στερούνταν σοβαρότητας και αληθείας. Μάλιστα, άσκησε και πιέσεις στους εργαζόμενους προκειμένου να μην προχωρήσουν στην υπογραφή των ατομικών συμβάσεων. Εκείνοι όμως δε ενέδωσαν στις πιέσεις και στάθμισαν με προσοχή τα επιχειρήματα της διοικήσεως του νοσοκομείου, προτιμώντας να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας τους.

Εκ μέρους του αρμοδίου υπουργείου εκδηλώθηκε καθολική υποστήριξη για την εφαρμογή του νέου μοντέλου απευθείας συνεργασίας της διοικήσεως και των εργαζομένων. Απίστευτα ενισχυτική της προσπάθειας εκ μέρους της διοικήσεως αποδείχθηκε η στάση των κυβερνητικών βουλευτών της Καβάλας και του αναπληρωτή υπουργού υγείας Παύλου Πολάκη.

Ο διοικητής του νοσοκομείου μας εξήγησε επίσης ότι ανάλογη διαδικασία θα ακολουθήσει για τους εργαζομένους στη σίτιση και στη φύλαξη του νοσοκομείου. Στον τομέα της φύλαξης απασχολούνται περίπου 12 άτομα και στον τομέα της σίτισης απασχολούνται λιγότερα από 25 άτομα. Η εφαρμογή της νέας μορφής συνεργασίας θα προχωρήσει το συντομότερο δυνατό.

Στο σύντομο διάστημα που μεσολάβησε από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο κ. Καρασαββόγλου διαπίστωσε ότι το νοσοκομείο της Καβάλας είναι ένα εξαιρετικό νοσηλευτικό ίδρυμα, με απίστευτες υποδομές και με θαυμάσιο προσωπικό. Ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό δίνει τον καλύτερό του εαυτό παρά την τεράστια δυσκολία της υποστελέχωσης. Σύμφωνα με το οργανόγραμμα για παράδειγμα λείπουν 170 νοσηλευτές.

Διαβάστε επίσης