Αξιοποίηση των μηχανημάτων του κτηρίου του Εθνικού Οργανισμού Καπνού

 Αξιοποίηση των μηχανημάτων του κτηρίου του Εθνικού Οργανισμού Καπνού

Την προηγούμενη εβδομάδα το Ινστιτούτο Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού Καβάλας έδωσε στη δημοσιότητα επιτολή που απευθύνει στον περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο και στον αντιπεριφερειάρχη Θόδωρο Μαρκόπουλο. Ζητά από την περιφέρεια ΑΜΘ να παραχωρήσει στο Ινστιτούτο τη χρήση των δύο τελευταίων ορόφων του κτηρίου πρώην ΕΟΚ που βρίσκεται επί της οδού Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 4.

Πρόκειται για το μεγάλο καπνομάγαζο του πρώην Εθνικού Οργανισμού Καπνού στους δύο τελευταίους ορόφους του οποίου βρίσκεται ο εξοπλισμός του καπνομάγαζου, όταν αυτό λειτουργούσε κι επεξεργάζονταν καπνό. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ινστιτούτο θέλει να αξιοποιήσει το συγκεκριμένο εξοπλισμό, τον οποίον  η υπηρεσία νεοτέρων μνημείων έχει προτείνει να χαρακτηρισθεί διατηρητέος ως βιομηχανικό μνημείο.

Σε γενικές γραμμές το Ινστιτούτο έχει φιλόδοξα σχέδια για τους δύο τελευταίους ορόφους του κτηρίου, συμπεριλαμβανομένων των μηχανημάτων που υπάρχουν σ’ αυτόν και τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας του γεγονότος ότι επί χρόνια δεν έχουν συντηρηθεί. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει απάντηση εκ μέρους του περιφερειάρχη ή του αντιπεριφερειάρχη, που όλο αυτό το διάστημα κατά το οποίο οι δύο όροφοι βρίσκονται στην αρμοδιότητά τους δεν ανέλαβαν οποιαδήποτε πρωτοβουλία για την αξιοποίηση των τετραγωνικών μέτρων.

Το ίδιο αίτημα γνωστοποιήθηκε και στο δημοτικό συμβούλιο, ενώ υπάρχουν σκέψεις εφόσον το αίτημα αντιμετωπισθεί θετικά τότε να κατατεθεί πρόταση μέσω του Επιμελητηρίου προκειμένου να διεκδικηθεί χρηματοδότηση από ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Η επιστολή αναφέρει τα εξής: Το  Ινστιτούτο  Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού  στα πλαίσια των συνεχών και άοκνων προσπαθειών του για  την ανάδειξη και προβολή του πολιτιστικού και πολιτισμικού προϊόντος της περιοχής μας με άξονα την καλλιέργεια, μεταποίηση, εμπορία των καπνών και την διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς, αιτείται να τού παραχωρηθεί η χρήση των δύο τελευταίων ορόφων του κτιρίου ΕΟΚ (οδός Κ.Παλαιολόγου αρ. 4), ιδιοκτησίας της Περιφερειακής Διοίκησης. Οι ως άνω δύο όροφοι  πρόκειται να τύχουν αξιοποίησης από το Ινστιτούτο  Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού για την ανάδειξη της βιομηχανικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της πόλης της Καβάλας.

 

 

******

Διαβάστε επίσης