• 25 Απριλίου 2024,

Αυτισμός – Μπότση Ευανθία Φιλόλογος- Ειδική παιδαγωγός

 Αυτισμός – Μπότση Ευανθία  Φιλόλογος- Ειδική παιδαγωγός

Είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο πως κάθε φορά που σε μια συζήτηση ακούγεται η λέξη «αυτισμός» τα μάτια και η έκφραση των ανθρώπων που συνομιλούν δηλώνουν συμπόνια, λύπη, στεναχώρια και στο τέλος πολλά ερωτηματικά…

Τι είναι ο αυτισμός;

Ο αυτισμός προέρχεται από την ελληνική λέξη «αυτός», «εαυτός» που σημαίνει «εγώ ο ίδιος» και χρησιμοποιήθηκε για να υποδηλώσει το κλείσιμο ενός ατόμου στον εαυτό του. Ο αυτισμός είναι μια αναπτυξιακή διαταραχή που εκδηλώνεται στα πρώτα χρόνια ζωής, συνήθως εμφανίζεται κατά τη διάρκεια των πρώτων τριών χρόνωνκαι διαρκεί για μια ολόκληρη ζωή. Δεν πρόκειται για ψυχιατρική νόσο αλλά εντάσσεται στην κατηγορία των Διάχυτων Αναπτυξιακών Διαταραχών.Τι σημαίνει αυτό; Με τον όρο «Διάχυτες» οι ειδικοί αναφέρονται σε διαταραχές που χαρακτηρίζονται από προβλήματα σε πολλούς τομείς της ανάπτυξης ταυτόχρονα. Οι Διαταραχές αυτιστικού φάσματος αποδίδονται σε δυσλειτουργία του εγκεφάλου και εμφανίζονται σε παιδιά ανεξάρτητα από το φύλο, τη φυλή, τον πολιτισμό ή το κοινωνικό-οικονομικό επίπεδο από το οποίο προέρχονται. Ο αυτισμός φαίνεται να επηρεάζει περισσότερο τα αγόρια από τα κορίτσια αφού 4 στα 5 άτομα με αυτισμό είναι αγόρια.

Τα άτομα με αυτισμό αντιμετωπίζουν προβλήματα στις κοινωνικές τους σχέσεις, δυσκολεύονται δηλαδή να κατανοήσουν σωστά όσα βλέπουν, ακούν ή αισθάνονται. Με πιο απλά λόγια, αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην επικοινωνία με τους υπόλοιπους ανθρώπους αποφεύγοντας να επικοινωνούν τόσο με τους συνομηλίκους τους όσο και τους ενηλίκους. Είναι πολύ συνηθισμένο οι άνθρωποι στο φάσμα του αυτισμού να μην διατηρούν ή να μην έχουν καθόλου βλεμματική επαφή, εκφράσεις προσώπου και εκφραστικές χειρονομίες κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας ή αλληλεπίδρασης με κάποιον άλλο άνθρωπο.

Η ομιλία του παιδιού με αυτισμό αναπτύσσεται αργά ή καθόλου, έτσι είναι σύνηθες να επικοινωνεί με χειρονομίες και νοήματα αντί για λέξεις.Είναι επίσης πιθανό το παιδί να εμφανίζει υπερευαισθησία σε δυνατούς ήχους, φωτεινές εικόνες, σε ορισμένες υφές (κόλλα, άμμος κτλ) καθώς και σε συγκεκριμένες γεύσεις.Επιπρόσθετα, ένα άτομο με αυτισμόμπορεί να είναι υπερδραστήριο ή πολύ παθητικό, να εμφανίζει εκρήξεις θυμού χωρίς εμφανή λόγο, και πολύ συχνά να παρουσιάζειένα μόνιμο ενδιαφέρον για ένα συγκεκριμένο θέμα, ιδέα ή άτομο.Επιπλέον, ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των ατόμων με αυτισμό είναι οι στερεοτυπικές ή επαναλαμβανόμενες κινήσεις, δηλαδή το χτύπημα ή φτερούγισμα των χεριών ή ίσως η συνεχής κίνηση του σώματος τους μπρος-πίσω.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν καταστάσεις στη σφαίρα του αυτισμού που παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Υπάρχουν παιδιά με αυτισμό που εκδηλώνουν διάφορα ταλέντα σε τομείς όπως τα μαθηματικά, η μουσική ή η ζωγραφική και μάλιστα επιδεικνύουν τέτοιες ικανότητες που απέχουν σε αξιοπρόσεκτο βαθμό από τις αντίστοιχες των παιδιών που δεν βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού!

Θυμηθείτε:

«Το δάσος θα ήταν ένα πολύ σιωπηλό μέρος αν τα μόνα πουλιά που κελαηδούσαν, ήταν αυτά που κελαηδούν καλύτερα»

 

Μπότση Ευανθία

Φιλόλογος-Ειδική παιδαγωγός

anthoulab@hotmail.com

 

Διαβάστε επίσης