• 29 Απριλίου 2024,

«Αυτό που έγινε δεν είναι Cosmopolis»

 «Αυτό που έγινε δεν είναι Cosmopolis»

Η δημοτική σύμβουλος της αντιπολίτευσης κ. Αναστασία Ιωσηφίδου γνωρίζει άριστα το φεστιβάλ Cosmopolis. Ως επικεφαλής της δημοτικής επιχείρησης Δημωφέλεια, το διοργάνωσε για μια 5ετία.

Φέτος μπορεί να μην είχε τη δυνατότητα να δει από κοντά κάποια από τις πρόσφατες εκδηλώσεις, έχει ωστόσο άποψη για όλα όσα έγιναν το προηγούμενο διάστημα. Η οποία επιβεβαιώνει όλα όσα διατύπωσε το προηγούμενο διάστημα. Θεωρεί ότι φεστιβάλ Cosmopolis δεν υπάρχει παρά μόνο μια διαδικασία εκδηλώσεων. Στο κέντρο της πόλης.

Η κριτική της προς τη διοίκηση του Δήμου Καβάλας και τους υπευθύνους αναφέρεται στο κείμενο που ακολουθεί.

Λόγια της κ. Ιωσηφίδου από τις δηλώσεις που έκανε χθες στο ράδιο Πρωινή:

«Μου λέτε ότι τελείωσε το Cosmopolis… Θα σας απαντήσω με μία ερώτηση: Γιατί, άρχισε κανένα Cosmopolis; Πιστεύετε ότι οι συμπολίτες μας κατάλαβαν να έγινε Cosmopolis; Χωρίς βέβαια να θέλω να δώσω καμία μομφή για τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν σε κάποιες εκδηλώσεις.

Εκδηλώσεις ναι. Είχαμε κάποιες εκδηλώσεις, οι οποίες έγιναν μέσα στην πόλη της Καβάλας. Να σας πω ότι δεν παρακολούθησα καμία εκδήλωση. Όχι γιατί δεν ήθελα. Ίσα ίσα θα ήθελα να παρακολουθήσω για να μπορώ να μιλήσω και για τις ίδιες τις εκδηλώσεις.

Δεν τις παρακολούθησα γιατί δεν μου το επέτρεπε ο προσωπικός μου χρόνος. Ο χρόνος της εργασίας μου. Από εκεί και πέρα μπορώ να σας μεταφέρω το τι μου είπανε. Κανείς δεν έχει καταλάβει ότι έγινε Cosmopolis. Ο κόσμος το έψαχνε. Δυστυχώς, πραγματικά δυστυχώς, αποδείχθηκε και στην πράξη ότι στην ουσία το Cosmopolis έχει καταργηθεί. Κι επειδή μου αρέσει να μιλώ με παραδείγματα, πείτε ότι το καρναβάλι της Πάτρας ή το καρναβάλι της Ξάνθης.

Αυτό το δυναμικό που γίνεται 3-4 μέρες έρχεται κάποια διοίκηση και λέει θέλω να το απλώσω σε όλη την πόλη. Θα έχει την ίδια επιτυχία; Όταν κάτι παίρνεις και το σπας και κάνεις μικρότερες εκδηλώσεις κάπου, το αποδυναμώνεις. Ανεβάζοντας μάλιστα και τον οικονομικό προϋπολογισμό. Γιατί τα πράγματα όταν κάνουμε εκδηλώσεις μέσα από έναν Δήμο, από έναν φορέα, όπου τα χρήματα είναι όλων των δημοτών τότε πρέπει να τα βάλεις και σε μια ζυγαριά.

Δηλαδή αυτό που δίνεις να έχει και το αντίστοιχο αποτέλεσμα. Πόσοι δημότες του Δήμου Καβάλας τις παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις; Όταν λοιπόν δαπανάς δημοτικό χρήμα θα πρέπει αυτό το χρήμα του Δήμου Καβάλας (κι ο οποιοσδήποτε Δήμος) να απευθύνεται κατ’ αρχήν στην πλειοψηφία των συνδημοτών ενώ ταυτόχρονα θα προσελκύει κόσμο από άλλες πόλεις και περιοχές. Πόσοι λοιπόν το παρακολούθησαν; Ελάχιστοι.

Επιπλέον, πιστεύετε ότι ήρθε κάποιος από Ξάνθη ή Θεσσαλονίκη επί τούτου; Και μη τα ρίχνουμε στην πανδημία… Βλέπετε ότι οι εκδηλώσεις, αυτές που λογάριαζε η διοίκηση, έγιναν. Από το Φθινόπωρο του 2019 φαινόταν ότι καταργείται το Cosmopolis. Όταν η σημερινή διοίκηση κάνει έναν προϋπολογισμό που ξεπερνά τις 300.000 ευρώ για ένα Cosmopolis (το Cosmopolis το βάζω σε εισαγωγικά), δεν μπορεί να έρχεσαι και να επικαλείσαι τον κορωνοϊό.

Λόγω του χαρακτήρα του, στέλνεις προσκλήσεις και δέχεσαι απ’ όλο τον κόσμο, δεν θα έπρεπε καν να γίνει. Δεν μπορεί τώρα να έχεις δαπανήσει τα πολλά αυτά χρήματα και να λες ότι λόγω κορωνοϊού δεν έγιναν όσα ήταν προγραμματισμένα στην οδό Θ. Πουλίδου στην Παναγία. Τα χρήματα όμως δόθηκαν.

Περιμένω να ολοκληρωθεί όλη η δομή των εκδηλώσεων αυτών- γιατί δεν είναι Cosmopolis- για να έχουμε και τα οικονομικά νούμερα. Αν αυτό που παρακολουθήσαμε αγγίζει τις 300.000 ευρώ, θα μου επιτρέψετε πάρα πολύ να πω ότι είναι κατασπατάληση του δημοτικού χρήματος. Μέσα από το διοικητικό συμβούλιο της Δημωφέλειας πέρασε προϋπολογισμός 300.000 ευρώ. Εγώ δεν το ψήφισα. Απολογιστικά πόσο θα έρθει, περιμένουμε.

Πέρσι το Cosmopolis που έγινε ή δεν έγινε, ξέρετε πόσο κόστισε; Κόστισε 150.000 ευρώ εκ των οποίων τα 130.000 ευρώ βγήκαν από το ταμείο της δημοτικής επιχείρησης. Επί των ημερών μας το Cosmopolis, αυτό που ο κόσμος ξέρει ως Cosmopolis, προϋπολογιστικά ήταν 200.000 ευρώ και απολογιστικά μας κόστιζε 150.000 ευρώ. Δηλαδή όλο αυτό το μεγάλο γεγονός που γινόταν επί των ημερών μας με τις χώρες απ’ όλο τον κόσμο κόστισε απολογιστικά το ίδιο ποσό περίπου με αυτό που είδαμε πέρσι…

Όταν καταργείς τον κορμό του Cosmopolis, όλα τα χορευτικά συγκροτήματα απ’ όλες τις χώρες του κόσμου. Αυτή ήταν η βασική ιδέα. Που δεν ξεκίνησε από μας. Από τη διοίκηση μας. Είχε ξεκινήσει από τον κ. Εριφυλλίδη.

Απλά η κάθε διοίκηση έβαζε τη δική της πινελιά. Το αναβιώσαμε αφού είχε καταργηθεί από τον κ. Σιμιτσή. Στην ουσία ο κ. Μουριάδης δεν το ήθελε. Η σημερινή δημοτική αρχή δεν ήθελε ποτέ να γίνονται εκδηλώσεις στην οδό Θ. Πουλίδου της Παναγίας. Στην ουσία κατάργησε το Cosmopolis. Δεν ήθελε όμως πολιτικά να πει ότι το καταργεί, κράτησε το όνομα κι έκανε κάποιες εκδηλώσεις.

Η κάθε δημοτική αρχή έχει δικαίωμα να κάνει κάτι διαφορετικό. Αν το ονόμαζε διαφορετικά δεν θα μπορούσα εγώ να την κατηγορήσω. Αυτό που έγινε δεν έχει καμία σχέση με αυτό που υπήρχε. Εγώ είμαι υπέρ σε κάθε εκδήλωση που γίνεται στην πόλη. Απλά αυτό που έγινε δεν είναι Cosmopolis».

Με την ίδια ευκαιρία ρωτήθηκε κι απάντησε για τα θέματα της δημοτικής της παράταξης. Της παράταξης «Ανάσα»:

«Πέρασα ένα καλοκαίρι με πολύ δουλειά που δεν μπορούσα να σκεφθώ τίποτα άλλο. Αρχηγός στην δημοτική μας παράταξη ως το τέλος της θητείας μας είναι η κ. Τσανάκα. Όλοι μέσα στην ομάδα θέλουμε να είναι και να μην φύγει ούτε δευτερόλεπτο.

Με ρωτάτε αν θα γίνουν διαδικασίες εντός της παράταξης για τον επόμενο επικεφαλής. Σε συνάντηση που κάναμε το Καλοκαίρι αποφασίσαμε ότι μέσα από την ομάδα θα σκεφθούμε και θα αποφασίσουμε τον επόμενο επικεφαλής.

Νομίζω ότι ακόμη είναι νωρίς. Ενδεχομένως και μέσα στο 2021 να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Κάτι νεότερο να σας πω δεν υπάρχει. Έχουμε ακόμη χρόνο, υγεία να έχουμε με όλα αυτά που βλέπουμε να συμβαίνουν… Ας επιστρέψει κι η Μαρία Φρατζεσκάκη…

Ο κ. Παπαδόπουλος που λέτε ότι είπε να γίνει η διαδικασία τον Σεπτέμβρη, ο Σεπτέμβρης ίσως είναι λίγο νωρίς. Το έχω συζητήσει με τον κ. Παπαδόπουλο. Συμφωνούμε και οι δύο ότι είναι κάτι που πρέπει να ξεκαθαρίσει άμεσα. Συμφωνούμε σε αυτό. Τον Σεπτέμβρη είναι νωρίς. Εντός του 2021 το βάζω χρονικά».

Διαβάστε επίσης