• 20 Απριλίου 2024,

Αυτό το Δημαρχείο στη Βόρεια Ελλάδα είναι χάρμα οφθαλμών ! (αφιέρωμα ιστοσελίδας της Θεσσαλονίκης)

 Αυτό το Δημαρχείο στη Βόρεια Ελλάδα είναι χάρμα οφθαλμών !  (αφιέρωμα ιστοσελίδας της Θεσσαλονίκης)
Σε ένα επιβλητικό Μέγαρο στεγάζεται σήμερα το Δημαρχείο Καβάλας, αποτελώντας ένα από τα πιο ξεχωριστά και ιδιαίτερα κτίρια της πόλης. Χτισμένο στα τέλη της δεκαετίας του 1890, ως μια μικρογραφία ουγγρικού πύργου, δεσπόζει αρχοντικά επί της οδού Κύπρου και στεγάζει σήμερα αρκετές υπηρεσίες, από το Γραφείο και τη Γραμματεία Δημάρχου μέχρι το Ταμείο, Λογιστήριο, το Πρωτόκολλο κ.α.
Επιπλέον, είναι το μέρος στο οποίο συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο. Εικόνα από τον Δήμο Καβάλας Υπήρξε αρχικά ιδιοκτησία και κύρια κατοικία του Ούγγρου καπνεμπόρου, βαρώνου Πιέρ Έρτζοχ, και μάλιστα χτίστηκε από τον ίδιο. Μετέπειτα, το 1937, το κτίριο βγήκε σε αναγκαστικό πλειστηριασμό για οφειλές της Ανώνυμης Εταιρίας Καπνών Ανατολής και αγοράστηκε από το Δήμο Καβάλας για να στεγαστεί το Δημαρχείο. Ο πρώτος Δήμαρχος Καβάλας που θήτευσε εντός του ήταν ο Γεώργιος Πρωτόπαππας ενώ συνολικά, από το 1938 κι έπειτα, πέρασαν 33 Δήμαρχοι (!) από το εσωτερικό του.
Παλιότερα, το κτίσμα υπέστη μία μικρή πυρκαγιά στην οποία καταστράφηκε μικρό μέρος της στέγης (οροφής). Με δεδομένο ότι πρόκειται για διατηρητέο, οι μεγάλες παρεμβάσεις απαγορεύονται αλλά έχουν γίνει ορισμένες εσωτερικές μικροεπεμβάσεις ώστε να εξυπηρετούνται οι ανάγκες των υπηρεσιών του Δήμου και των δημοτών. Εικόνα από το Δήμο Καβάλας Όπως και να ‘χει, πρόκειται για ένα στολίδι που αναβαθμίζει αισθητικά την πόλη και ενδείκνυται για φωτογραφίσεις κάθε τύπου, αλλά και για απογευματινή βόλτα με φόντο την υπέροχη αρχιτεκτονική του.

*Ευχαριστούμε για τις εικόνες τον Δήμο Καβάλας

Πηγή : www.parallaximag.gr

Διαβάστε επίσης