Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης στην ΑΜΘ κ. Κωστής Σιμιτσής γνωστοποίησε με δηλώσεις που έκανε χθες την υπογραφή – στις 3 Φεβρουαρίου- της πρώτης απόφασης για την ένταξη στο πρόγραμμα μη επιστρεπτέας προκαταβολής 1.022 αιτήσεων επαγγελματιών και επιχειρήσεων.
Συμφώνησε για το καθυστερημένο της διαδικασίας ζητώντας και από τα Επιμελητήρια να «ρίξουν νερό στο κρασί τους», να κάνουν υποχωρήσεις προκειμένου να υπάρξει συνεργασία τους με την Περιφέρεια ΑΜΘ.
Σύμφωνα με τον κ. Σιμιτσή οι 1.022 αιτήσεις θα ικανοποιηθούν με πληρωμή των επιδοτήσεων που δικαιούνται ως το τέλος του Μαρτίου. Οι υπόλοιποι που είναι οι περισσότεροι θα περιμένουν κι άλλο. Το χρονοδιάγραμμα που περιέγραψε ο κ. Σιμιτσής προβλέπει μαζικές πληρωμές τον Μάη ή και τον Ιούνιο.
Εκτός αν ο έλεγχος των αιτήσεων επισπευστεί. Για να γίνει αυτό πρέπει να συνεργαστούν οι εμπλεκόμενοι. Τα Επιμελητήρια με την Περιφέρεια ΑΜΘ. Δεν φαίνεται πιθανό αφού μόλις προχθές τα Επιμελητήρια κατηγόρησαν ως μοναδικό υπεύθυνο της καθυστέρησης τον Περιφερειάρχη.
Η ανάγνωση του μακρύ καταλόγου των αιτήσεων που γίνονται δεκτές, περνούν στη δεύτερη φάση της διαδικασίας για να πληρωθούν τον Μάρτιο, οδηγεί σε χρήσιμα συμπεράσματα. Οι 1.022 δικαιούχοι προέρχονται και από τους 5 Νομούς.
Οι περισσότεροι θα εισπράξουν από 2.000 ευρώ. Το ποσό αυτό είναι αυξημένο στις αιτήσεις από τη Ξάνθη (όπως ειδικά για τη Ξάνθη προέβλεπε το πρόγραμμα). Έτσι το ελάχιστο ποσό των επιχειρήσεων του Ν. Ξάνθης είναι 2.400 ευρώ.
Το μεγαλύτερο ποσό μη επιστρεπτέας προκαταβολής στις 1.022 αιτήσεις είναι 15.000 ευρώ. Θα το εισπράξει εταιρία κρασιών από τη Δράμα και εταιρία εμπορίας πετρελαιοειδών από την Καβάλα. Στις πρώτες αιτήσεις που έγιναν δεκτές δεν περιλαμβάνονται οι μεγάλες επιχειρήσεις και των 5 Νομών.
Εντύπωση προκαλεί ότι στις αιτήσεις που γίνονται δεκτές στην Καβάλα υπάρχουν πολλές λογιστών και λογιστικών γραφείων, δικηγόρων αλλά και συμβούλων επιχειρήσεων- εταιρίες που έχουν σχέση με τους υπολογιστές κτλ.
Είναι σαφές ότι όλοι αυτοί είχαν την ετοιμότητα, την προετοιμασία και τη γνώση και έκαναν αμέσως αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα. Πάντα στις αιτήσεις που εγκρίνονται από το Ν. Καβάλας εντοπίζονται και επαγγελματιών Ταξί.
Συνολικά δημιουργείται μια δαπάνη που υπολογίζεται στα 2,6 εκ ευρώ. Όλα αυτά είναι μόνο η αρχή του προγράμματος αφού σε εκκρεμότητα για τον πρώτο έλεγχο είναι χιλιάδες ακόμη αιτήσεις.