Αυξημένη η παραγωγή σπαραγγιού σε σχέση με πέρσι, θα συνεχιστούν οι εξαγωγές στη Γερμανία μέχρι και τις αρχές Μαΐου

 Αυξημένη η παραγωγή σπαραγγιού σε σχέση με πέρσι, θα συνεχιστούν οι εξαγωγές στη Γερμανία μέχρι και τις αρχές Μαΐου

Μέχρι τις 10 Μαΐου αναμένεται να συνεχίσει η συγκομιδή σπαραγγιού στις περιοχές του Αγρινίου και της Καβάλας, όπως δήλωσαν στον ΑγροΤύπο ο κ. Γατής, πρόεδρος τους ΑΣ Αχελώου και ο κ. Καρκάτζαλος, διευθυντής και γεωπόνος στον ΑΣ Νέστου. Ωστόσο, διαφορετικά «θα κλείσει» η φετινή χρονιά παραγωγής στις δύο περιοχές: στο Αγρίνιο οι παραγωγοί είχαν να αντιμετωπίσουν για μια ακόμη χρονιά δυσμενείς καιρικές συνθήκες αν και η παραγωγή αυξήθηκε κατά 30-40% σε σχέση με πέρσι. Αντίθετα, στην Καβάλα, επικράτησε ευνοϊκός καιρός, γεγονός που βοήθησε στην άνοδο των στρεμματικών αποδόσεων, που μπορούν να φτάσουν και τα 800 κιλά ανά στρέμμα το Μάιο, εάν όντως επιβεβαιωθεί η εκτίμηση συνέχισης της συγκομιδής και των εξαγωγών, κυρίως στη Γερμανία, μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου.

Παρά τις διαφορές στην πορεία της παραγωγής, τόσο ο κ. Γατής όσο και ο κ. Καρκάτζαλος επισήμαναν ότι το ελληνικό σπαράγγι είναι ποιοτικά ανώτερο από το σπαράγγι της Γερμανίας και του Περού, που το ανταγωνίζονται στη μεγάλη αγορά της Γερμανίας. Ειδικά σε περιοχές με τις κατάλληλες εδαφοκλιματικές συνθήκες «μπορεί να αποτελέσει μια διέξοδο για τους παραγωγούς, εάν υπάρχει οργάνωση για την παραγωγή και εμπορία», όπως δήλωσε ο κ. Καρκάτζαλος. Αυτό συμβαίνει και γιατί «το ελληνικό σπαράγγι Α’ ποιότητας ξεχωρίζει από τη γεύση του και το ζητούν οι καταναλωτές στη Γερμανία», που ως γνωστόν αγαπούν πολύ το σπαράγγι. «Το προϊόν θα έπρεπε να λάβει τη γεωγραφική ένδειξη ότι είναι ελληνικό», όπως τόνισε ο κ. Γατής.

Παραγωγή και εμπορία σε Αγρίνιο και Καβάλα
Στο Αγρίνιο η καλλιέργεια σπαραγγιού εκτείνεται σε 1500 στρέμματα, ενώ το 2007 ήταν συνολικά στα 5000 στρέμματα. Σύμφωνα με τον κ. Γατή, «τα τελευταία χρόνια όλο και μειώνονται οι εκτάσεις καθώς από το 2007 οι καιρικές συνθήκες δημιουργούν πολλά προβλήματα στην καλλιέργεια. Ωστόσο, από το 2010 και έπειτα γίνεται ανανέωση των καλλιεργειών. Ο συνεταιρισμός έβαλε και πράσινα σπαράγγια και ήμασταν οι πρώτοι στην Ελλάδα που «ανοίξαμε» την αγορά της Γερμανίας για το συγκεκριμένο προϊόν. Από το 2012, έχουμε βάλει και βιολογικά σπαράγγια και εξάγουμε τις μεγαλύτερες ποσότητες κάθε χρόνο».

Όσον αφορά τη φετινή παραγωγή, «αντιμετωπίσαμε λιγότερες δυσκολίες λόγω καιρικών συνθηκών σε σχέση με πέρσι δίχως αυτό να σημαίνει ότι επικράτησαν οι καλές συνθήκες για την καλλιέργεια, όπως γινόταν κάθε χρόνο από το 1992 μέχρι το 2007. Και φέτος δεν είχαμε αλκυονίδες ημέρες μέσα στο Γενάρη για τα σαμάρια, ενώ τον Μάρτιο έπεσαν πολλές βροχές αλλά και χαλάζι πάνω από 4-5 φορές. Σαν να μην έφταναν αυτά, ο καιρός άλλαξε απότομα τον Απρίλη και επικράτησε ανομβρία, η οποία, σε συνδυασμό με την παλαιότητα του αρδευτικού συστήματος στην περιοχή και τα προβλήματα με τα ΤΟΕΒ, δημιουργεί περισσότερες δυσκολίες στους παραγωγούς».

Παρά τα προβλήματα με τον καιρό, όμως, «σημειώθηκε άνοδος στην παραγωγή αλλά και στις τιμές κατά 30% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι. Παράλληλα, οι εξαγωγές στη Γερμανία συνεχίζονται παρά το γεγονός ότι πέρσι, στις 2 Απριλίου, είχαμε σταματήσει να εξάγουμε. Βέβαια, τώρα συγκομίζονται οι μεγαλύτερες ποσότητες γερμανικού σπαραγγιού και έτσι παρατηρείται πτωτική τάση για τις τιμές εξαγωγής, που κυμαίνονται γύρω στα 4 ευρώ το κιλό για το πιο ποιοτικό προϊόν αυτή την περίοδο ενώ έφτασαν και μέχρι τα 8 ευρώ το κιλό φέτος (μόνο για το περιορισμένο χρονικό διάστημα της περιόδου του καθολικού Πάσχα). Η τιμή παραγωγού είναι ένα ευρώ κάτω από την τιμή εξαγωγής, καθώς περιλαμβάνει και έξοδα για συσκευασία και αποστολή στο εξωτερικό».

Στην Καβάλα, στην περιοχή του Νέστου, οι παραγωγοί του ΑΣ Νέστου καλλιεργούν μόνο το λευκό σπαράγγι σε 350 στρέμματα, αλλά αναμένεται επέκταση της καλλιέργειας σπαραγγιού τα επόμενα χρόνια. Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Καρκάτζαλος, διευθυντής και γεωπόνος του Συνεταιρισμού «η περιοχή ενδείκνυται για την καλλιέργεια του σπαραγγιού. Το λευκό σπαράγγι ευδοκιμεί σε ελαφριά προσχωματικά εδάφη εάν επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα και όχι ανοιξιάτικοι παγετοί το Μάρτιο. Φέτος, σημειώθηκαν χαμηλές θερμοκρασίες το Μάρτιο αλλά από τις αρχές Απριλίου ανέβηκε η θερμοκρασία».

Λόγω ευνοϊκών καιρικών συνθηκών αυξήθηκε και η παραγωγή: «αυτή την περίοδο οι στρεμματικές αποδόσεις κυμαίνονται σε καλά επίπεδα στα 600-700 κιλά ανά στρέμμα και αναμένεται αύξηση μέχρι και τα 800 κιλά ανά στρέμμα εάν συνεχιστεί η συγκομιδή μέχρι τις 10 Μαΐου, όπως προβλέπουμε. Παράλληλα, καλή είναι και η ποιότητα, ενώ ικανοποιητικές είναι και οι τιμές παραγωγού για το σπαράγγι, οι οποίες σημείωσαν αύξηση έως και 100% σε σχέση με πέρσι την ίδια περίοδο. Αυτή τη στιγμή, η τιμή παραγωγού για το προϊόν Α’ποιότητας φτάνει έως και τα 2 ευρώ το κιλό, ενώ στην αρχή της περιόδου συγκομιδής, λόγω μικρών ποσοτήτων στην αγορά έφτασε και τα 3,5 ευρώ το κιλό. Επομένως, αναμένεται να κλείσει καλά η χρονιά για τους παραγωγούς που έχουν καλές φυτείες φέτος».

Πηγή : agrotypos.gr

Διαβάστε επίσης