Αύξηση παράπλευρων θανάτων λόγω της πανδημίας

 Αύξηση παράπλευρων θανάτων λόγω της πανδημίας

Η πανδημία του κορονοϊού, πέρα από τους περίπου 12.000 θανάτους που προκάλεσε στην Ελλάδα, είχε δυστυχώς και πολλές παράπλευρες απώλειες.

Αυτό αποκαλύπτεται από μία έρευνα που έκαναν διακεκριμένοι επιστήμονες και τα στοιχεία της συγκεντρώθηκαν και δημοσιεύονται σε ένα βιβλίο με τίτλο «Πανδημία covid – 19 και οι σύγχρονες απειλές για τη δημόσια υγεία», που κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις «Τόπος».

Στην έρευνα αυτή λοιπόν την οποία επιμελήθηκαν επιστημονικά ο Ηλίας Κονδύλης, αναπληρωτής καθηγητής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ και ο Αλέξης Μπένος, ομότιμος καθηγητής Υγιεινής και Κοινωνικής Ιατρικής στο ΑΠΘ και αφορά το διάστημα από 22 Φεβρουαρίου 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2020 και λόγω της υπερφόρτωσης του ΕΣΥ με τα περιστατικά του κορονοϊού που είχε σαν αποτέλεσμα να υπολειτουργούν πολλές κλινικές και τμήματα των Κρατικών Νοσοκομείων, σημειώθηκαν περίπου 8.500 θάνατοι περισσότεροι (όχι λόγω covid-19 αλλά από άλλες αιτίες) από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας που σημειωνόταν στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Αποδείχθηκε λοιπόν ότι η δημόσια υγεία στη χώρα δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις έκτακτες συνθήκες που επέβαλε η πανδημία αλλά και δεν βοηθήθηκε όσο θα έπρεπε από την πολιτεία με προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Μερικά ακόμη στοιχεία αυτής της έρευνας είναι χαρακτηριστικά της αδυναμίας του ΕΣΥ να ανταπεξέλθει στις έκτακτες καταστάσεις και που στην ουσία έμεινε όρθιο χάρη στην αυταπάρνηση και την αυτοθυσία όσων το υπηρετούν.

Στο αναφερόμενο παραπάνω λοιπόν διάστημα έγιναν περίπου τέσσερα εκατομμύρια λιγότερες επισκέψεις στα επείγοντα, 253 χιλιάδες λιγότερες νοσηλείες, 108 χιλιάδες λιγότερες χειρουργικές επεμβάσεις και 2,3 εκατομμύρια λιγότερες επισκέψεις στα Κέντρα Υγείας της χώρας.

Συμπέρασμα: Ας σταματήσει η κυβέρνηση να ερωτοτροπεί με τις νεοφιλελεύθερες ιδέες της για την ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στο χώρο της υγείας και ας κοιτάξει με κάθε τρόπο να ενισχύσει το ΕΣΥ διότι σ’ αυτό καταφεύγει η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου για να εξασφαλίσει το στοιχειώδες κοινωνικό αγαθό της υγείας και γι’ αυτό το λόγο πληρώνει μια ζωή υψηλούς φόρους.

Θ.Θ.

Διαβάστε επίσης