μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Αν δεν υπήρχε η κινητοποίηση των Καβαλιωτών το Καλοκαίρι του 2017 (πολιτών και φορέων) τα μετωπικά διόδια θα κατασκευάζονταν στην Παράκαμψη, σε ένα λάθος σημείο. «Ενοχλώντας» και την κίνηση προς την πόλη. Οι διαμαρτυρίες, τα συλλαλητήρια κι οι προσφυγές στη δικαιοσύνη ανέδειξαν το λάθος κι η Εγνατία Οδός το διόρθωσε. Κερδίσαμε αρκετό χρόνο αλλά να που τα μετωπικά διόδια επανήλθαν. Κι όπου να ‘ναι κατασκευάζονται. Μεγάλα και άνετα. Λίγο πριν τον κόμβο των Άσπρων Χωμάτων (κόμβος νέου λιμανιού).

Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τη σκοπιμότητα του έργου, το οποίο έχει μόνο εισπρακτικό χαρακτήρα. Πολίτες και φορείς σιωπούμε σα να αποδεχόμαστε το… μοιραίο. Αμέσως μετά και σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, η οδός θα ιδιωτικοποιηθεί μαζί με τα διόδια της. Άρα ότι φτιάχνει σήμερα η εταιρία, το φτιάχνει για τον ιδιώτη που θα πλειοδοτήσει και θα αναλάβει τη διαχείριση του δρόμου. Το ίδιο διάστημα «κλείνουν» εκκρεμότητες ετών δηλαδή ολοκληρώνεται η κατασκευή πολλών πλευρικών διοδίων, τα οποία αρχίζουν να λειτουργούν. Προίκα κι αυτά στον ιδιώτη που θα αναλάβει το δρόμο. Τόσο απλά, τόσο ελληνικά και τόσο… ωραία!

 


 

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης ενεπλάκη στα ελληνοτουρκικά θέματα, στις ελληνοτουρκικές διαβουλεύσεις- διαπραγματεύσεις. Μία ακόμη φορά δεν ξέχασε τον τόπο του, την Καβάλα, κι έφερε εδώ τη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογο του. Ψάχνουμε να βρούμε την ουσία της συγκεκριμένης υπόθεσης μα δεν τη βρίσκουμε. Μάλλον αυτός είναι ο λόγος που ακόμη και τα αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης ελάχιστα ασχολήθηκαν με το θέμα. Π.χ. η κρατική τηλεόραση κάλυψε τη συνάντηση των Υφυπουργών μόνο μέσω φωτογραφιών! Τίποτα παραπάνω.

 

Η πόλη μας από όλα αυτά δεν κέρδισε δα και κάτι σημαντικό. Της έγινε τουριστική προβολή (εντός και εκτός Ελλάδας), είχε μια κίνηση και μια αναστάτωση από αυτές που προκαλούν τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Τόσους αστυνομικούς σε κινητοποίηση δεν είχαμε ξαναδεί. Τροχονόμους σε κάθε διασταύρωση (από την Καλαμίτσα ως το λιμάνι) επίσης. Ξοδεύτηκαν όπως καταλαβαίνουμε αρκετά χρήματα για την ασφάλεια, γεγονός που είναι φυσιολογικό. Έτσι γίνεται πάντα, έτσι έγινε και στην προκειμένη περίπτωση.

 

Ο κ. Κώστας Φραγκογιάννης επισκέφθηκε την Παρασκευή το πρωί το Δημαρχείο όπου παρουσία του καλού του φίλου κ. Κωστή Σιμιτσή, συνάντησε το Δήμαρχο. Υπάρχουν κάποιες αόριστες φήμες σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Φραγκογιάννης προσπαθεί να βοηθήσει τον τόπο του και μέσω μιας ή δύο επενδύσεων. Οι οποίες αφορούν επιχειρηματίες του εξωτερικού, που ψάχνουν κατάλληλο χώρο (οικόπεδο) για να υλοποιηθούν. Ο Καβαλιώτης Υφυπουργός φέρεται να τις «σπρώχνει» προς την Καβάλα.

 

Αν όλα αυτά είναι αλήθεια τότε υπάρχουν πιθανότητες ευχάριστων γεγονότων. Πρέπει να περιμένουμε. Και να μην έχουμε τίποτα σίγουρο. Θυμάστε; Ο κ. Φραγκογιάννης έκανε το ίδιο για την επένδυση της Volkswagen στη Θάσο μα στο τέλος μας προέκυψε άλλο ελληνικό νησί.

 

Τα μέτρα πρόληψης της πανδημίας και του κορωνοϊού συνεχίζονται και την ίδια στιγμή χαλαρώνουν. Δυστυχώς ούτε αυτήν την Παρασκευή, αυτήν που μας πέρασε, ο Νίκος Χαρδαλιάς έκανε την ανακοίνωση που περιμέναμε. Να βγάλει το Ν. Καβάλας από το «βαθύ κόκκινο». Μήπως περιμένουμε άδικα κι όλα αυτά έχουν καταργηθεί στην πράξη και αθόρυβα; Μπορεί. Ξέρουμε ωστόσο ότι οι Δήμοι Καβάλας και Θάσου είναι στο «βαθύ κόκκινο» από τις 16 Απριλίου. Ο δε υπόλοιπος Νομός από τις 23 Απριλίου.

 

Από αύριο Τρίτη 1η Ιουνίου ιδιώτες και αυτοδιοίκηση είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν ναυαγοσώστες στις πολυσύχναστες πλαζ τους. Οι ιδιώτες θα το κάνουν. Είναι σχεδόν βέβαιο. Οι Δήμοι συνεχίζουν να προσπαθούν. Η γραφειοκρατία «εμποδίζει» κάποια πράγματα κι έτσι και οι 4 Δήμοι του Νομού μάλλον δεν θα είναι έτοιμοι αύριο.

 

Τι θα γίνει αλήθεια με την Καλαμίτσα; Θα τηρήσει τη συμφωνία της με το Δήμο η ΕΤΑΔ ώστε ο Δήμος να διαθέσει για την παραλία ναυαγοσώστες; Ερωτηθείς σχετικά ο αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Προμούσας απάντησε: « Η ΕΤΑΔ ως τώρα δεν έδειξε τίποτα».

 

Συνέντευξη και του δημοτικού συμβούλου Θέμη Καλπακίδη. Ο οποίος δήλωσε πάλι ενοχλημένος από τη διαδικασία των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και σχολίασε σχετικά: «Κάποιοι (δημοτικοί σύμβουλοι) χρονοτριβούν για να κάνουν εντύπωση». Σωστή παρατήρηση. Ισχύει διαχρονικά και όχι μόνο στην τρέχουσα 4ετια.

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας δεν συνεδριάζει σήμερα, αν και Δευτέρα. Τελευταία συνεδριάζει με τηλεδιάσκεψη. Δια ζώσης συνεδρίαση έχει να γίνει από τις 25 Ιουνίου του 2020. Τότε η συνεδρίαση είχε γίνει στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Συνεδρίαση δια ζώσης στο Δημαρχείο έχει να γίνει από τις 9 Μαρτίου του 2020.

 

Συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα με τηλεδιάσκεψη το Περιφερειακό Συμβούλιο της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Στην ημερήσια διάταξη είναι γραμμένα για να συζητηθούν 27 θέματα, τα περισσότερα απλά και εύκολα. Πριν την ημερήσια διάταξη θα συζητηθούν δύο μόνο επίκαιρες ερωτήσεις. Και οι δύο του κ. Χρήστου Τρέλλη.

 

Εκπρόσωποι της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Ασύλου ήταν στην Καβάλα την περασμένη Παρασκευή. Από τα λίγα που έγιναν γνωστά φαίνεται ότι ενδιαφέρονται για την προετοιμασία και έναρξη δημοτικού έργου έξω από το Ασημακοπούλου. Το οποίο και επισκέφθηκαν. Το δημοτικό έργο αφορά πεζοδρόμια και φωτισμό έξω από το πρώην στρατόπεδο, γίνεται με χρήματα του Υπουργείου Μετανάστευσης και φυσικά βελτιώνει τις γενικότερες συνθήκες της περιοχής. Αφορμή μόνο είναι το ότι θα εξυπηρετούνται και οι πρόσφυγες – μετανάστες που βρίσκονται στο πρώην στρατόπεδο.

 

Προς τιμήν του ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ κ. Δημήτρης Τσαλικάκης παραδέχθηκε τις δυσκολίες των γιατρών της ΜΕΘ του Νοσοκομείου. Ουσιαστικά παραδέχθηκε το δίκιο της διαμαρτυρίας τους κι υποσχέθηκε βελτίωση της κατάστασης το προσεχές διάστημα. Αυτό έγινε την Παρασκευή που ο κ. Τσαλικάκης ήταν στην πόλη μας. Η πρόεδρος των γιατρών του Νοσοκομείου κ. Κλαίρη Λαμπίδη σχολίασε ηλεκτρονικά (τις δηλώσεις Τσαλικάκη): «Υποσχέσεις, ας ελπίσουμε να υλοποιηθούν…Ουδέν κυφόν υπό τον ήλιο κύριοι».

 

Μετά από πρόσκληση του κ. Ντίνου Κλειτσιώτη ήρθαν την περασμένη Παρασκευή στο Νοσοκομείο και συσκέφθηκαν, συνάδελφοι του διοικητές απ’ όλα τα ιδρύματα της Β. Ελλάδας. Για να βρουν να παρκάρουν τα οχήματα τους διατέθηκε «παρκαδόρος»! Του προσωπικού της security! Ήταν αναγκαίο λόγω της έλλειψης χώρου στάθμευσης έξω από το Νοσοκομείο Καβάλας. Με κατάλληλες κινήσεις και αποφάσεις, βρέθηκε χώρος και παρκάρισαν όλοι όπως έπρεπε. Κοντά στην κεντρική είσοδο!  Μετά το τέλος της σύσκεψης ο οικοδεσπότης τους προσκάλεσε σε γεύμα. Το οποίο έγινε στο κατάστημα «Μύλου Μόλος».

 

Μπράβο στον κ. Χρήστο Τζανάκο. Πρόσφατα έκανε διαδικτυακή παρουσίαση των εκθεμάτων του Δημοτικού Ναυτικού Μουσείου σε μαθητές από σχολείο του Έβρου. Η ανάρτηση του εξηγεί ότι: «Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και ενθουσιασμό από τους μικρούς μας μαθητές διαδικτυακή ξενάγηση – παρουσίαση του Δ.Ν.Μ.Κ. με την οπτικοακουστική μέθοδο και χρήση υπολογιστή στη Γ΄ Τάξη του Δημοτικού Σχολείου Απαλό Αλεξανδρούπολης .Μια παρουσίαση που όλοι τη χαρήκαμε». Το Δημοτικό Ναυτικό Μουσείο συνεχίζει να λειτουργεί, προσαρμοσμένο στα γνωστά μέτρα πρόληψης του κορωνοϊού.

 

Συμπολίτης ήταν στη Θάσο τις προηγούμενες μέρες κι έτυχε να είναι μάρτυρας του περιστατικού που μας διηγήθηκε: «Οδηγός λεωφορείου έκανε παρατηρήσεις σε μαθητές επειδή αυτοί αν και επιβάτες, δεν φορούσαν μάσκα. Την ίδια στιγμή δεν φορούσε μάσκα ούτε ο οδηγός του λεωφορείου». Αν έτσι έγιναν τα πράγματα τότε ήταν μια κακή στιγμή για όλους τους εμπλεκόμενους. Τους μικρούς και τον μεγάλο.

 

 

 

Διαβάστε επίσης