Για λόγους που έχουν σχέση μόνο με την ίδια, η ΔΕΥΑ Καβάλας δεν εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία. Δεν ενημέρωσε αναλυτικά και επαρκώς τους κατοίκους του Ζυγού για το τι έκανε και τι δεν έκανε όσον αφορά το πρόβλημα των αυξημένων νιτρικών στο νερό της ύδρευσης του χωριού. Ο μεν πρόεδρος της επιχείρησης μίλησε αρκετά λεπτά αλλά δεν ήταν καθόλου συγκεκριμένος. Ο τεχνικός διευθυντής δεν ολοκλήρωσε ποτέ την ομιλία του λόγω διαμαρτυριών κι ο γενικός διευθυντής δεν μίλησε καθόλου.
Κατόπιν τούτου οι κάτοικοι του Ζυγού ήταν αδύνατον να ενημερωθούν, πολύ περισσότερο να πεισθούν. Θα συνεχίσουν την προσπάθεια τους για καθαρό νερό αφού το πρόβλημα υπάρχει και θα επιδεινώνεται. Η ΔΕΥΑΚ όπως φαίνεται έκανε μια δοκιμαστική γεώτρηση στη Λημνιά, όπου μάλλον δεν βρήκε την απαραίτητη ποσότητα καθαρού νερού που αναζητά. Σημειώνουμε ότι για αυτήν την γεώτρηση , προκειμένου να χρησιμοποιηθεί, χρειάζεται να κατασκευαστεί το απαραίτητο δίκτυο. Κι αυτό δεν έγινε ως τώρα. Όσο για τις επόμενες ή την επόμενη γεώτρηση (στο Βουνοχώρι;), όλα είναι θεωρητικά.
Κάπου ανάμεσα σε αυτά υπάρχει μια μελέτη του Α.Π.Θ. που αναμένεται. Αυτή θα βοηθήσει την επιχείρηση, δηλαδή θα περιορίσει το ρίσκο που αφορά κάθε νέα γεώτρηση. Η ΔΕΥΑΚ ισχυρίζεται ότι θα προλάβει το Καλοκαίρι και θα ρίξει τα ποσοστά των νιτρικών. Σίγουρα δεν είναι έτοιμη σήμερα, όπως περίπου είχε υποσχεθεί στη Διεύθυνση Υγείας. Αυτό είχε γίνει σε σύσκεψη τον περασμένο Ιούνιο.
Συνεχίζουν την προσπάθεια για καθαρό νερό στο χωριό τους
Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου η λαϊκή συνέλευση των κατοίκων του Ζυγού, με αποκλειστικό θέμα τα αυξημένα νιτρικά στο νερό της ύδρευσης του χωριού. Διήρκεσε περίπου τρεις ώρες. Οι κάτοικοι που την παρακολούθησαν (περισσότεροι από 100) δεν πείσθηκαν. Δεν ικανοποιήθηκαν μιας και οι εκπρόσωποι της ΔΕΥΑΚ δεν τους ανέφεραν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα των ενεργειών τους ώστε να γίνει πράξη η περιβόητη πρόσμιξη του νερού της υφιστάμενης γεώτρησης με νερό καθαρό από νέα ή νέες γεωτρήσεις. Κατόπιν τούτου οι πρωτοβουλίες των κατοίκων μέσω των συλλόγων του χωριού, θα συνεχιστούν.
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Νίκος Ξανθόπουλος έκανε μια «χλιαρή» κι εντελώς αόριστη προσπάθεια σχετικά με το αποτέλεσμα γεώτρησης στη Λημνιά. Ουδείς κατάλαβε σε ποια φάση βρίσκεται, αν υπάρχουν οριστικά αποτελέσματα, πότε θα χρησιμοποιηθεί κτλ. Λίγη ώρα μετά ο Άγγελος Λογκάρης (τεχνικός διευθυντής της ΔΕΥΑΚ) άφησε να εννοηθεί ότι η συγκεκριμένη γεώτρηση ποσοτικά δεν φαίνεται να καλύπτει τις ανάγκες του Ζυγού. Ως εκ τούτου θα χρειαστεί κι άλλη, που μάλλον θα γίνει στο Νέο Ζυγό ή κάπου αλλού. Ο κ. Ξανθόπουλος είπε ότι η γεώτρηση στο ρέμα της Λημνιάς –μετά από Χειμερινή δοκιμαστική άντληση- είχε εξαιρετικά ποσοτικά και ποιοτικά αποτελέσματα. Δεν είπε αν η γεώτρηση είναι έτοιμη να αξιοποιηθεί ή πότε θα συμβεί αυτό. Μίλησε για ακόμη 4 νέες γεωτρήσεις που όπως φαίνεται δεν άρχισαν ακόμη. Φάνηκε να εύχεται και να μιλά αόριστα για το μέλλον όταν είπε «…. Βρίσκουμε νερό και κάνουμε πρόσμιξη». Από τα λόγια του κ. Ξανθόπουλου υποθέτουμε ότι επόμενη γεώτρηση της ΔΕΥΑΚ ίσως να είναι στο Βουνοχώρι. Κι αυτό δεν προέκυψε συγκεκριμένα. Στη συνέλευση δεν μίλησε ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΚ κ. Κώστας Τσακίρης. Ήταν αλλά άκουγε.
«Είχατε δεσμευτεί να μας παρουσιάσετε κάτι τον Γενάρη του 2018» είπε προς τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ ο διευθυντής Υγείας κ. Χρήστος Παπαδόπουλος. Ο κ. Παπαδόπουλος πρώτος και καλύτερος έδειξε με την προαναφερθείσα φράση τη μη ικανοποίηση του για αυτά που έκανε η ΔΕΥΑΚ από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα.
Ένταση υπήρξε ανάμεσα στον Χρήστο Τσοχαταρίδη και τον Θέμη Καλπακίδη όταν ο πρώτος αναφέρθηκε στις ευθύνες των αγροτών για την εμφάνιση του προβλήματος. Ο κ. Καλπακίδης αμφισβήτησε αυτές τις ευθύνες.
Κριτική προς τη διοίκηση του Δήμου και της ΔΕΥΑΚ έκαναν ο Μάκης Παπαδόπουλος και ο Βαγγέλης Παππάς. Από τη συνέλευση απουσίαζε η δήμαρχος, ήταν όμως εκεί πολλοί συνεργάτες της. Οι οποίοι μίλησαν στο τέλος κι ενώ ο κόσμος αποχωρούσε. Οι διαμαρτυρίες του κοινού δυσκόλευσαν την ομιλία του κ. Λογκάρη (ουσιαστικά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ) ενώ ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ παρά το ότι επαναλάμβανε συνεχώς τη λέξη «σαφέστατα» μόνο σαφής και συγκεκριμένος δεν ήταν. Έφθασε μάλιστα στο σημείο να περιγράφει το που και πως θα γίνουν τα αντλιοστάσια όταν αρχίσει να κατασκευάζεται το έργο ύδρευσης του πρώην Δήμου Φιλίππων από το Κεφαλάρι! Σχέδιο ιδιαίτερα μακρινό.
Πολλές φορές κάτοικοι του Ζυγού και εκπρόσωποι των συλλόγων του χωριού ζήτησαν συγκεκριμένα πράγματα από τους εκπροσώπους της ΔΕΥΑΚ (χρονοδιάγραμμα ενεργειών κτλ) αλλά δεν έλαβαν απάντηση. Στη συνέλευση ήταν επίσης ο κ. Μαρκόπουλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης Προυσαεύ- Κελαϊδάκης. Οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης Βέρρος και Ποτόλιας. Εκεί ήταν ο περιφερειακός σύμβουλος Σωτήρης Παπαδόπουλος, ο πρώην βουλευτής Γιάννης Πασχαλίδης κτλ.
Τις απόψεις των κατοίκων του Ζυγού εξέφρασαν άριστα οι Ε. Ζαϊμίδης- Λ. Βουδούρης ενώ μίλησαν πρόεδροι ή πρώην πρόεδροι συλλόγων του χωριού. Ο κ. Ζαϊμίδης είπε ότι πρώτη φορά το πρόβλημα εμφανίστηκε το 2014. Αναφέρθηκε σε συνάντηση που έγινε τότε με τη Δήμαρχο. «Από τότε δεσμεύτηκε η ΔΕΥΑΚ για άμεση λύση» είπε. Ο πρώην πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου κ. Μουράτης είπε «Όταν δε θέλεις να ζυμώσεις δέκα χρόνια κοσκινίζεις» ενώ η πρόεδρος του Φυσιολατρικού Ομίλου Ζυγού κ. Πουλοπούλου παρουσίασε πολύ πρόσφατες αναλύσεις του νερού του χωριού με αποτελέσματα πάνω από το όριο. Ο κ. Τσοχαταρίδης υποστήριξε ότι το πρόβλημα ξεπερνά τις δυνατότητες της ΔΕΥΑΚ κι έτσι ζήτησε ακόμη μεγαλύτερη συνδρομή από το Δήμο Καβάλας.
*Εντός των ημερών η οργανωτική επιτροπή της λαϊκής συνέλευσης θα εκδώσει και δελτίο τύπου για τα αποτελέσματα και συμπεράσματα της.