Χωριό Παλιός Ξεριάς: Ιστορικό προσπάθειας συντήρησης και διάσωσης

 Χωριό Παλιός Ξεριάς: Ιστορικό προσπάθειας συντήρησης και διάσωσης

Γράφει η Πηλίτση Χ. Δημοτική Σύμβουλος και Επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Νέστου

Α) Με πρωτοβουλία μιάς ομάδας νέων , που γεννήθηκαν και μερικοί μεγάλωσαν στο χωριό αυτό, έγινε προσπάθεια να διασωθεί ότι μπορεί από τα εναπομείναντα κτίρια (σχολείο, κοινότητα, εκκλησία, κ.α.) με στόχο την συντήρηση και αξιοποίηση τους . Η πρωτοβουλία αυτή βρήκε ανταπόκριση. Οι δυσκολίες , κυρίως νομικές και σε σχέση με το Δημόσιο, πολλές.

Τελικά εκείνο που κατόρθωσαν ήταν να καθαρίσουν την κεντρική πλατεία, να ανοίξουν την εκκλησία,  να την καθαρίσουν & συντηρήσουν (στέγη, κ.α.), να δενδροφυτέψουν και να κρατήσουν το νερό. Επιπλέον περιέφραξαν όλη την πλατεία, για να μη βάζουν οι βοσκοί τα ζώα τους και λερώνουν ή καταστρέφουν το χώρο.

Μερικές εκδηλώσεις , με ανταπόκριση από τους χωριανούς, έγιναν στην αρχή και μετά σιγά- σιγά ατόνισαν. (πληροφορίες γι αυτό το κομμάτι μπορούν να συλλεχθούν κυρίως από τους : αφοί Αμπεριάδη (Παναγιώτη & Περικλή) μιας και ήταν στην ομάδα πρωτοβουλίας.

Ο κ. Βαγγέλης Αμπεριάδης (αν και σήμερα 89 ετών) πηγαίνει μόνος ή με εργάτη και διατηρεί το χώρο καθαρό.

Β) Η Ειρήνη Ταξίδου (κάτοικος Χρυσουπόλεως) με δική της πρωτοβουλία ανέλαβε , οικονομικά και με προσωπική εργασία να κρατήσει ανοιχτή την Εκκλησία , να καλύψει όλες τις ανάγκες ώστε να μπορεί να λειτουργεί η εκκλησία και όσο μπορεί να την συντηρήσει.

Ζήτησε και πήρε κλειδιά της Εκκλησίας. Καθάρισε το χώρο και κάθε φορά που μπορούσε οικονομικά έφτιαχνε και κάτι μέσα στην εκκλησία. Σε κάποια φάση εξασφάλισε από εργολάβο ξυλεία για την συντήρηση του γυναικωνίτη.

Εκείνη ακριβώς την εποχή Ξανθιώτης , με καταγωγή από Π. Ξεριά ο κ. Γιώργος Καζαντζής, θέλησε να βοηθήσει στις επισκευές και τη συντήρηση της εκκλησίας.

Έφερε συνεργείο με εργάτες από Ξάνθη, τους οποίους πλήρωσε, στοκάρισε, έβαψε μέσα – έξω την εκκλησία, έβαψε όλα τα σιδερένια περβάζια, έβαψε τα κάγκελα  και την πόρτα της αυλής, έστησε κολώνα για τις σημαίες, κλάδεψε τα δένδρα , έκανε με τσιμέντο όλη την είσοδο της εκκλησίας και την έβαψε, έβαψε τα στασίδια και έκανε γενικά όλη την επισκευή και συντήρηση που χρειάζονταν η εκκλησία.

Τώρα προσπαθεί να βρεί βαφέα για να ξαναβάψει απ’ έξω την εκκλησία.

Γ) Μου ζήτησε η κ. Ειρήνη, αν μπορώ να βοηθήσω και μετά από δική μου παρέμβαση στους ανάλογους αντιδημάρχους και όχι μόνο, έγιναν τα παρακάτω:

  • Τηλεφωνική συνεννόηση με τον κ. Πουταχίδη Αλέκο (Αντιδήμαρχο καθαριότητας) έστειλε 3 φορές φορτηγό και συνεργείο καθαριότητας για να μαζέψουν τα μπάζα, να κλαδέψουν και να πετάξουν τα κλαριά από τα δέντρα και να καθαρίσουν την αυλή της εκκλησίας.
  • Τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Γκιοζένη Γιώργο (Υπεύθυνο ηλεκτροφωτισμού του Δήμου Νέστου) μπήκαν λάμπες στις κολώνες και στην αυλή της εκκλησίας και στην είσοδο της πλατείας.
  • Με επίσκεψη μου στα κεντρικά της ΔΕΥΑΝ και συνεννόηση με τον Δ/τη της κ. Κώστα Κάλφα επαναφέραμε το νερό στην εκκλησία, με ειδική γραμμή και βρύση . Οι εργασίες έγιναν από τους εργάτες της ΔΕΥΑΝ.

Όλα τα παραπάνω  δείχνουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον από μερίδα συν χωριανών  και όχι μόνον, στο να συμβάλλουν , ο καθένας ανάλογα με τις δυνάμεις του, ώστε να γίνει ο Αι Γιώργης της Π. Ξεριάς σημείο αναφοράς των αναμνήσεων μας (άλλων όλης της ζωής, άλλων των παιδικών τους  χρόνων) και ευκαιρία συνάντησης μας, όποτε μπορούμε.

Θεωρώ όμως ότι είναι άδικο, για όλους αυτούς που κόπιασαν, άλλος πολύ και άλλος λίγο, να έρχονται κάποιοι επιτήδειοι και να προσπαθούν να καρπωθούν εύσημα, γιατί …τάχα  βοήθησαν. Όπως θεωρώ ότι, εμείς σαν παλιοί  Ξεριώτες και συγχωριανοί, χρωστάμε ένα ευχαριστώ τουλάχιστον, σε όσους μη χωριανούς βοήθησαν.

Το κείμενο αυτό γράφτηκε με αφορμή την Λειτουργία και Αρτοκλασία που πραγματοποιήθηκε (με πρωτοβουλία της οικογένειας Αμπεριάδη και της κ. Ειρήνης Ταξίδου) στον Π. Ξεριά το Σάββατο 4/6/22. Εκεί παραβρέθηκε (απορία ποιος τον κάλεσε ή τον ενημέρωσε) ο κ. Χιώτης Κώστας, Αντιδήμαρχος Δήμου Νέστου και όπως δήλωσε ήρθε ως Κώστας.

Αν ο κ. Χιώτης ασχολιόταν πραγματικά και ουσιαστικά με τα εκκλησιαστικά, θα ήξερε ότι δεν έχει το δικαίωμα ακάλεστος να παραβρίσκεται σε αρτοκλασία.

 Συνέβησαν όμως δύο περίεργα γεγονότα:

  • Ο Ιερέας που λειτούργησε βγήκε στην Ωραία Πύλη και δημόσια ευχαρίστησε τον κ. Χιώτη για την προσφορά και βοήθεια που πρόσφερε στην εκκλησία και στο χωριό, τόσο στον Π. Ξεριά , όσο και στον Ν. Ξεριά , χωρίς όμως να αναφέρει πού, πότε και σε τι βοήθησε και
  • Ο κ. Χιώτης, μετά το πέρας της λειτουργίας με στημένες φωτό βγήκε φωτογραφία να παίρνει αντίδωρο από το χέρι του Παπά, αγκαλιά με τον ιερέα μέσα στην εκκλησία η δεύτερη και η Τρίτη η εκκλησία.

Θεωρώ ότι είναι ασέβεια να εκμεταλλεύεσαι ένα χώρο ιερό για προσωπική σου προβολή.

Να θυμίσω λοιπόν, μ΄ αυτή την ευκαιρία, ότι … δεν είναι όλα για Πολιτική ή Κομματική εκμετάλλευση. Καλό είναι να σεβόμαστε τα ιερά και τα πιστεύω κάποιων ανθρώπων και όχι όλα βορά στις όποιες πολιτικές και προσωπικές σκοπιμότητες.

 

***Το κείμενο γνωστοποιήθηκε σε:

Δήμαρχο Νέστο κ. Σάββα Μιχαηλίδη

Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιώργο  Ζυγούλα

Επικεφαλή Αξιωματικής Αντιπολίτευσης

κ. Βαγγ. Τσομπανόπουλο

 

Χρυσούπολη 7-6-2022

Διαβάστε επίσης