• 3 Μαΐου 2024,

Χωρίς ασθενοφόρο (και) το Κέντρο Υγείας Ελευθερούπολης

 Χωρίς ασθενοφόρο (και) το Κέντρο Υγείας Ελευθερούπολης

Την Τρίτη 16 Νοεμβρίου κατατέθηκε στη Βουλή ερώτηση που απευθύνεται στον Υπουργό Υγείας.

Την υπογράφουν δύο βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος. Ο Γιάννης Δελής και ο Λεωνίδας Στολτίδης.

Η ερώτηση αφορά τα προβλήματα στη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Ελευθερούπολης στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας και αναφέρει:

«Το Κέντρο Υγείας Ελευθερούπολης στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας εξυπηρετεί ασθενείς του Δήμου Παγγαίου με πληθυσμό περίπου 32.000 που τους καλοκαιρινούς μήνες αυξάνεται εξαιτίας της τουριστικής κίνησης. Εν μέσω πανδημίας ο ρόλος του Κέντρου Υγείας έχει μεγαλώσει αφού αποτελεί τη βασική μαζί με τα περιφερειακά του ιατρεία, μονάδα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Οι εργαζόμενοι υγειονομικοί καταβάλλουν τεράστια προσπάθεια να ανταποκριθούν σε συνθήκες εντατικοποίησης παρά τις μεγάλες ελλείψεις κυρίως σε νοσηλευτικό προσωπικό, όπου οι αναγκαίες προσλήψεις κολλάνε στη λίστα διορισμών που παραμένει κλειστή.

Αυτό φυσικά είναι το βολικό τεχνοκρατικό «εμπόδιο» για την πολιτική της κυβέρνησης που στα χνάρια όλων των προηγούμενων επικαλείται τα «δημοσιονομικά όρια» και τις «αντοχές της οικονομίας» και δεν προχωρά στη στελέχωση όλων των δομών υγείας με προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασιακή σχέση. Εκτός του νοσηλευτικού προσωπικού ελλείψεις υπάρχουν και στο ιατρικό και συγκεκριμένα λείπει ένας γενικός γιατρός και ένας ακτινολόγος.

Για τις θέσεις αυτές προβλέπονται επικουρικοί γιατροί δηλαδή γιατροί με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου κάτι που αποτελεί και αντικειμενικό εμπόδιο για την κάλυψη του σε συνάρτηση με την συνολικότερη υποβάθμιση της δημόσιας υγείας των χαμηλών μισθών της εντατικοποίησης κτλ.

Παράλληλα δεν υπάρχει διαθέσιμο ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας με αποτέλεσμα η περιοχή να εξυπηρετείται από το ΕΚΑΒ στην Καβάλα, με ότι αυτό συνεπάγεται στην άμεση και έγκαιρη αντιμετώπιση περιστατικών, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη ότι ο Δήμος Παγγαίου εκτείνεται σε περίπου 700 τετραγωνικά χιλιόμετρα με ορεινές και πεδινές περιοχές. Η μεταφορά για κάποιο επείγον περιστατικό μπορεί να απαιτεί ακόμα και περισσότερο από μία ώρα.

Συν τοις άλλοις μεγάλο πρόβλημα αποτελεί το κτιριακό με πολλά προβλήματα που ανακύπτουν λόγω της παλαιότητας των εγκαταστάσεων. Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ.Υπουργός τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση ώστε να στελεχωθεί το Κέντρο Υγείας Ελευθερούπολης του Δήμου Παγγαίου με όλο το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας.

Να υπάρξει μέριμνα για μόνιμη παρουσία ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας πλήρως επανδρωμένο. Να λυθούν τα κτιριακά προβλήματα με άμεσες παρεμβάσεις».

Διαβάστε επίσης