Χρήστος Ηλιάδης: « Διοίκησα τον ΟΛΚ με τεχνοκρατικούς και όχι πολιτικούς όρους»

 Χρήστος Ηλιάδης: « Διοίκησα τον ΟΛΚ με τεχνοκρατικούς και όχι πολιτικούς όρους»

Για περίπου 1 ώρα μιλούσε το πρωί στους δημοσιογράφους ο πρώην πρόεδρος του ΟΛΚ κ. Χρήστος Ηλιάδης. Ο απολογισμός του επί 6,5 χρόνια έργου του ήταν λογικό να είναι αναλυτικός και χρονικά μεγάλος. Η φράση που ξεχώρισε ειπώθηκε προς το τέλος της εισήγησης και εκτός κειμένου: « Διοίκησα τον ΟΛΚ με τεχνοκρατικούς και όχι πολιτικούς όρους» είπε ο κ. Ηλιάδης.

Ζήτησε συγνώμη απ’ όσους στεναχώρησε ή μάλωσε αφού παραδέχθηκε ότι συχνά έπρεπε να λάβει δύσκολες αποφάσεις. Ο κ. Ηλιάδης ευχαρίστησε πολλούς, με τους οποίους συνεργάστηκε ενώ ειδική αναφορά έκανε στο προσωπικό του Οργανισμού. Τόνισε ότι είναι μόνο 12 άτομα αλλά όλοι όπως είπε είναι εξαιρετικοί. Στην εισήγηση του αναφέρθηκε στην επί των ημερών του κερδοφορία του Οργανισμού, προέβλεψε αύξηση του τουρισμού κρουαζιέρας. Πρότεινε νέο λιμάνι στην Κεραμωτή, έξω από το χωριό. Τέλος επανέλαβε ότι η νέα ηγεσία του Υπουργείου δεν έχει ακόμη αποφασίσει την ιδιωτικοποίηση στην Καβάλα, αν θα είναι με παραχώρηση μετοχής ή δραστηριοτήτων. Ο κ. Ηλιάδης δεν παρέλειψε να ευχηθεί καλή επιτυχία στη νέα ηγεσία του Οργανισμού.

Βασικά σημεία της εισήγησης του

Τα τελευταία χρόνια στην Ο.Λ.Κ. Α.Ε. υπάρχει ξεκάθαρο όραμα που αποτελεί την κινητήρια δύναμη πίσω από την αναδιαμόρφωση της επιχείρησης. Όραμα του οποίου η υλοποίηση επιδιώκεται μέσα από συγκεκριμένους στόχους, δράσεις και αξίες οι οποίες διαμορφώνουν τις ενέργειες, Διοίκησης και εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι  έχουν κατανοήσει την αποστολή τους, η οποία ευθυγραμμιζόμενη με την αποστολή του Οργανισμού, μετατρέπεται σε κοινή προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου ανάπτυξης της εταιρείας, με ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Οι άοκνες προσπάθειες Διοίκησης και εργαζομένων, (μόνο δώδεκα εργαζόμενοι για τέσσερις λιμένες), στο πλαίσιο ευέλικτης και αποτελεσματικής διοικητικής λειτουργίας, έχουν προσδώσει μια εξαιρετική δυναμική.

Η Διοίκηση έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην οικονομική ανάπτυξη και θωράκιση της εταιρείας, έχοντας θετικές  οικονομικές επιδόσεις.

Σε φάση υλοποίησης βρίσκεται η αξιοποίηση των πρώην παλαιών αποθηκών, που μετατρέπονται σε σύγχρονο πολυχώρο, στον οποίο θα δημιουργηθεί και  terminal για τα κρουαζιερόπλοια και τα υδροπλάνα.

Επιδιώκουμε την μεταφορά των υπηρεσιών της Ο.Λ.Κ. Α.Ε., του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καβάλας, της 2ης  Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος και της Πλοηγικής Υπηρεσίας, σε τμήμα του κτιρίου των Τελωνιακών Αποθηκών που βρίσκεται εντός της Χ. Ζ. Λιμένα Καβάλας, στοχεύοντας στην αξιοποίηση του κτιρίου που στεγάζει την Ο.Λ.Κ. Α.Ε. , το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας αλλά και ιδιώτες, ως ξενοδοχείο, με πολλαπλά οφέλη για τον Οργανισμό και την τοπική κοινωνία.

Ώριμο 100% από πλευράς μελετών και αδειοδοτήσεων είναι το έργο «ανάπλαση τμήματος Χ.Ζ.Λ. Καβάλας επί της οδού Αβέρωφ». Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 887.000 ευρώ, αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης στο πλαίσιο της ΟΧΕ 2 «Πολιτιστικής Διαδρομής Εγνατίας Οδού». Το έργο έχει στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και της εικόνας της πόλης, την βελτίωση της αστικής κινητικότητας, τη βελτίωση των συνθηκών ασφαλείας και τη δημιουργία φιλικών χώρων, ευχάριστων στη διαμονή.

Αποστείλαμε στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών επικαιροποιημένο  τεχνικό φάκελο, σύμφωνα με το Ν. 4568/2018, με στόχο την αδειοδότηση λειτουργίας υδατοδρομίου.

Εκπονήσαμε  τεχνικό υπόμνημα και μελέτη διερεύνησης εναλλακτικών θέσεων χωροθέτησης  τουριστικού Λιμένα και θα την θέσουμε σε δημόσια διαβούλευση, στο αναπτυξιακό συνέδριο που στοχεύουμε να διοργανώσουμε για τα εκατό χρόνια λειτουργίας της Λιμενικής Επιτροπής- Λιμενικού Ταμείου- Οργανισμού Λιμένα Καβάλας, αναδεικνύοντας την ιστορική συμβολή τους αλλά και τον αναπτυξιακό σχεδιασμό μας για το παρόν και το μέλλον των λιμένων μας.

Ο Οργανισμός Λιμένος Καβάλας συνεχίζει τις παρεμβάσεις σε μια προσπάθεια ανάπτυξης νέων λιμενικών υποδομών, αναβάθμισης  λιμενικών υποδομών και υπηρεσιών, ανάπλασης της χερσαίας ζώνης. Στόχος είναι μέσα από μία σειρά συντονισμένων ενεργειών ο Λιμένας «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ» να αποτελεί ένα σύγχρονο και ασφαλές Λιμάνι, να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και το παραλιακό μέτωπο της πόλης στη νέα του μορφή να ανταποκρίνεται στις ανάγκες κατοίκων και επισκεπτών. Πρόκειται για έργα που έχουν αλλάξει και θα αλλάξουν δραστικά την εικόνα της θαλάσσιας και χερσαίας ζώνης του Λιμένα Καβάλας «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ».

Η οικονομική πορεία-επίδοση της Ο.Λ.Κ. Α.Ε. σύμφωνα με την «HBP ΟΡΚΩΤΟΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ – ΛΟΓΙΣΤΕΣ Α.Ε.» κρίνεται θετική, σταθερά ανοδική, βιώσιμη με ισχυρές ταμειακές ροές και λειτουργική κερδοφορία. Είμαστε ίσως ο μόνος Οργανισμός Λιμένος που έχουμε ΚΕΟΛ, ΓΚΠ, περιγράμματα θέσεων και πραγματοποιήσαμε για πρώτη φορά τη διαδικασία αξιολόγησης προσωπικού. Τηρούμε απαρέγκλιτα την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία (κώδικας ασφαλείας ISPS, παραλαβή και διαχείριση αποβλήτων και καταλοίπων των πλοίων, αντιμετώπιση εκτάκτου περιστατικού θαλάσσιας ρύπανσης) κ.α.. Η Ο.Λ.Κ. Α.Ε. διαθέτει επιχειρησιακό και στρατηγικό σχέδιο για την αξιοποίηση και ανάπτυξη όλων των λιμένων αρμοδιότητας της, το οποίο επικαιροποιείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και σύμφωνα με την Εθνική Λιμενική Πολιτική.

 

 

Διαβάστε επίσης