• 4 Δεκεμβρίου 2023,

Δαμιανός Καγκελίδης: Προτεραιότητα οι υποδομές της ΑΜΘ (φωτογραφίες)

 Δαμιανός Καγκελίδης: Προτεραιότητα οι υποδομές της ΑΜΘ (φωτογραφίες)

Ο Δαμιανός Καγκελίδης είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης ΑΜΘ με υποστήριξη από το ΠΑΣΟΚ.

Προέρχεται από τη Δράμα. Συνεχίζει καθημερινά μια μεγάλη προσπάθεια να παρουσιάσει εναλλακτική πρόταση ανάπτυξης για τους 5 Νομούς. Χθες περιόδευσε στο Ν. Καβάλας και σε εκδήλωση παρουσίασε τους υποψηφίους του. Από τις συναντήσεις προέρχονται οι φωτογραφίες.

Συνέντευξη Δαμιανού Καγκελίδη

Ερ: Πως τα βλέπετε τα πράγματα;

Απ: Είναι μια καινούργια προσπάθεια. Ο κόσμος περιμένει να ακούσει από μας τι έχουμε να του πούμε. Καταλαβαίνω ότι έχει απογοητευθεί από την υπάρχουσα διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ. Οπότε ο προοδευτικός κόσμος περιμένει με ανυπομονησία την πρόταση μας. Το θέμα είναι να δουλέψουμε εμείς, να του δείξουμε ότι έχουμε κάτι διαφορετικό να του πούμε. Πιστεύω ότι έχουμε όλες τις δυνατότητες για μια καλή παρουσία στις προσεχείς  εκλογές.

Ερ: Είναι και οι πυρκαγιές στον Έβρο, είναι και οι πυρκαγιές στο Δήμο Νέστου. Αλλάζουν την προεκλογική συζήτηση.

Απ: Ασφαλώς. Ζήσαμε στην Περιφέρεια μας μια ανυπολόγιστη καταστροφή. Ασφαλώς και όταν ζεις μια τέτοια τεράστια οικολογική καταστροφή, αυτομάτως είσαι μουδιασμένος. Η πολιτική μπαίνει σε δεύτερο πλάνο όταν ειδικά χάνονται και ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Όταν καταστρέφονται άνθρωποι. Αυτομάτως αυτό σε κάνει πιο απογοητευμένο από την κατάσταση που βιώνουμε στην Περιφέρεια μας.  Απλά αυτό όλο είναι και ένα εφαλτήριο ούτως ώστε να σκεφτεί ο κόσμος ποιοι θέλουν να τον εκπροσωπεί. Βλέπουμε ότι η διοίκηση της Περιφέρειας κρίθηκε ανεπαρκής στη διαχείριση αυτής της τεράστιας κρίσης. Αυτό που προέχει τώρα είναι να εκπονηθεί ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης. Κάτι αντίστοιχο που είχε γίνει και στην Εύβοια. Φυσικά να ληφθεί πρόνοια, ούτως ώστε να γίνουν άμεσα τα αντιπλημμυρικά έργα για να μην ζήσουμε καταστάσεις όπως αυτές στη Θεσσαλία. Με τόσες καμένες εκτάσεις γης, οι περιοχές μας είναι ευάλωτες πλέον και σε πολύ μικρότερους όγκους νερού απ` ότι έπεσε στη Θεσσαλία.

Ερ: Στο Νομό Καβάλας είναι πρόσφατη μια πολύ επιτυχημένη τουριστική περίοδος.

Απ: Ο τουρισμός μετά την πανδημία έχει μια εκρηκτική αύξηση. Το σημαντικό σε αυτές τις περιπτώσεις είναι αυτή την άνοδο στις αφίξεις των τουριστών να τη διατηρήσουμε. Χωρίς τις κατάλληλες υποδομές και χωρίς να τους προσφέρουμε αυτά που πρέπει, να είστε σίγουροι ότι δεν θα είναι εύκολο να  κρατήσουμε αυτόν τον κόσμο. Είδαμε στη Σαμοθράκη, έγιναν οι πυρκαγιές και για 4 ημέρες το νησί έμεινε χωρίς ρεύμα. Αυτά είναι πραγματικά δυσφήμιση για τον Ελληνικό τουρισμό. Οι υποδομές είναι το πιο σημαντικό για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε τους τουρίστες. Στο νομό Καβάλας, επειδή η μεγαλύτερη πλειοψηφία των τουριστών είναι από τη Βαλκανική, ένας ο οποίος μπαίνει στην Ελλάδα από το τελωνείο της Εξοχής ο δρόμος μέχρι να βγει στην Εγνατία και από την Εγνατία μέχρι το λιμάνι της Κεραμωτής, είναι σε άθλια κατάσταση. Δεν μας τιμά αυτή η εικόνα.  Αν θέλουμε να διατηρήσουμε σε υψηλά επίπεδα το τουριστικό διαμάντι που είναι η Θάσος, πρέπει να φροντίσουμε για τις υποδομές.

Ερ: Η διοίκηση Μέτιου παραθέτει ένα κατάλογο έργων που γίνονται ή έγιναν από το ΕΣΠΑ. Προτάσεις ακόμα περισσότερων έργων από το νέο ΕΣΠΑ. Αυτό δεν είναι αρκετό;

Απ: Όχι δεν είναι αρκετό. Στο προηγούμενο ΕΣΠΑ του 2014-2020 προβλεπόταν 5 εκατομμύρια για τουριστική προβολή. Από αυτά η διοίκηση Μέτιου κατάφερε να απορροφήσει μόνο τα 2 εκατομμύρια. Τα υπόλοιπα 3 εκατομμύρια μεταφέρθηκαν στο ΕΣΠΑ της περιόδου 2020-2027. Έτοιμα λεφτά τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην περαιτέρω τουριστική προβολή δεν μπόρεσαν να απορροφηθούν. Έχουν αργήσει πολλά πράγματα. Και κάποια άλλα έργα εξαγγέλλονται το τελευταίο δίμηνο. Προεκλογικά. Από την άλλη δεν είμαστε άνθρωποι που θέλουμε να τα μηδενίσουμε όλα. Έγιναν κάποια έργα, απλά δεν είναι αρκετά. Πρέπει να γίνει πολύ πιο εμπεριστατωμένη  προσέγγιση.

Ερ: Για αυτούς που διαφωνούν με τη διοίκηση Μέτιου και της κάνουν κριτική παρουσιάζεται ως εναλλακτική η ψήφος στην παράταξη Τοψίδη. Τι έχετε να πείτε για την παράταξη αυτή;

Απ: Προέρχονται οι παρατάξεις Μέτιου και Τοψίδη από την ίδια «μήτρα». Από τον ίδιο πολιτικό χώρο. Ο τρόπος που λειτουργεί αυτή η παράταξη είναι παρεμφερής με του κ. Μέτιου. Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Διαλύθηκε η αναπτυξιακή εταιρεία της Περιφέρεια μας. Ο γνωστός ΔΕΣΜΟΣ ΑΕ. Είμαστε η μοναδική Περιφέρεια που δεν διαθέτει αντίστοιχη εταιρεία. Αλληλοκατηγορούνται ο κ. Μέτιος και ο κ. Τοψίδης για το ποιος έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης, για το κλείσιμο της εταιρίας. Μέτοχοι ήταν τα Επιμελητήρια και η Περιφέρεια. Η παράταξη Τοψίδη δεν έχει να παρουσιάσει κάτι διαφορετικό.

Ερ: Πως το χειρίζεστε; Πρέπει να είστε σε 5 διαφορετικούς νομούς και να κάνετε πάρα πολλά χιλιόμετρα κάθε μέρα.

Απ: Αυτό συμβαίνει. Είμαστε όλη μέρα σε περιοδείες και προσπαθούμε να μας γνωρίσει ο κόσμος. Ξεκινήσαμε αργά και οι μέρες που είχαμε στη διάθεση μας, δεν ήταν πάρα πολλές. Ωστόσο με πολύ αγώνα και με πολύ προσπάθεια θα καλύψουμε το χαμένο έδαφος.

Διαβάστε επίσης