• 20 Μαΐου 2024,

Δεν ανοίγουν εμπορικά κέντρα και φροντιστήρια

 Δεν ανοίγουν εμπορικά κέντρα και φροντιστήρια

Για ώρες, καθώς συνεδρίαζε η επιτροπή, οι φήμες και οι εικασίες για το αποτέλεσμα είχαν προκαλέσει σύγχυση στην κοινή γνώμη. Χθες, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ζητήσει από κυβερνητικούς αξιωματούχους να απέχουν από δηλώσεις για την επαναλειτουργία καταστημάτων και την άρση των περιορισμών.

Παρ΄μόλα αυτά οι διαρροές για τη λειτουργία των εμπορικών κέντρων και των φροντιστηρίων επέμεναν.

Εν τέλει η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων απάντησε αρνητικά στο αίτημα για επαναλειτουργία εμπορικών κέντρων και κέντρων αισθητικής από την επόμενη εβδομάδα καθώς και για τη χαλάρωση των περιορισμών που διέπουν τη διαδικασία των αγορών με ραντεβού.

Την εισήγηση των λοιμωξιολόγων φαίνεται ότι υιοθετεί απαράλαχτη η ελληνική κυβέρνηση, στη σκιά του κλίματος που δημιουργούν οι 819 δισωληνωμένοι και οι 104 νεκροί που ανακοινώθηκαν χθες.

Η απόφαση

Έτσι και την επόμενη εβδομάδα η αγορά θα λειτουργήσει με βάση τα σημερινά δεδομένα. Όπερ σημαίνει ότι θα συνεχίσουν να λειτουργούν μόνο εμπορικά καταστήματα, πολυκαταστήματα με ένα ΑΦΜ, κομμωτήρια, νυχάδικα και πρακτορεία ΟΠΑΠ με click away και click inside.

Επίσης η αγορά της Θεσσαλονίκης θα συνεχίσει και την επόμενη εβδομάδα να λειτουργεί μόνο με click away.

Μοναδικό βήμα στην κατεύθυνση της σταδιακής επαναφορά της αγοράς αποτελεί η απόφαση για την επαναλειτουργία της αγορά στην Κοζάνη. Ωστόσο και εκεί θα εφαρμοστεί αποκλειστικά το click away.

Χλωμό το Πάσχα στο χωριό

Δύσκολη φαίνεται σε αυτή τη φάση η υλοποίηση του εξαγγελθέντος σχεδιασμού για “κανονικό” Πάσχα, καθώς οι εμβολιασμοί εξελίσσονται με πολύ αργό ρυθμό. Βασική αιτία είναι τα προβλήματα στις παραδόσεις των εμβολίων, ενώ ρόλο στην ανάσχεση του ρυθμού παίζουν και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν τόσο με το εμβόλιο της AstraZeneca, όσο και με αυτό της J&J.

Το θέμα των μετακινήσεων εκτός νομού, που ενδιαφέρει τους πολίτες, φαίνεται πως θα τεθεί επί τάπητος στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Στο κυβερνητικό επιτελείο αν και εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα, επικρατεί σκεπτικισμός για το κατά πόσο μια ενδεχόμενη απελευθέρωση των μετακινήσεων από νομό σε νομό, θα επιδρούσε αρνητικά στην επιδημιολογική εικόνα και θα αύξανε το ιικό φορτίο σε επαρχιακές πόλεις και χωριά στις οποίες θα ταξίδευαν πολίτες από μεγαλύτερες πόλεις που είναι στο βαθύ «κόκκινο».

πηγή: www.crisismonitor.gr – φωτογραφία αρχείου

Διαβάστε επίσης