Ένας από τους παλαιότερους και εν ενεργεία καθηγητές του πρώην ΤΕΙ Καβάλας – νυν ΔΙΠΑΕ Καβάλας- ο κ. Νάσος Μητρόπουλος μίλησε στο ραδιόφωνο της Πρωινής για τα νέα δεδομένα και τα μαθήματα εξ αποστάσεως που θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος του τρέχοντος πρώτου εξαμήνου. Ζήτησε από όλους να κάνουν υπομονή. Άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά λόγω της πανδημίας και της υποχρεωτικής τήρησης των μέτρων πρόληψης του κορωνοϊού.
Η συνέντευξη
Ερ: Έγινε μια προσπάθεια το προηγούμενο διάστημα να προστεθούν στο πανεπιστήμιο αίθουσες αλλά καταλάβαμε ότι τελικά δεν ήταν θέμα αιθουσών για τα δια ζώσης μαθήματα.
Απ: Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ένα θέμα. Το μεγαλύτερο μέρος των μαθημάτων γίνεται εξ αποστάσεως, διότι οι φοιτητές που παρακολουθούν αυτά τα μαθήματα είναι πολύ περισσότεροι από τα 50 άτομα που βάζει όριο το Υπουργείο. Από τους 7.000 ενεργούς φοιτητές που έχει το ίδρυμα μας εδώ στην Καβάλα, δεν πιστεύω ότι οι περισσότεροι ενεργοί παραπάνω από 1000-1500 άτομα θα ήταν αυτά τα οποία θα παρακολουθούσαν δια ζώσης. Αυτή τη στιγμή από τις εκτιμήσεις που έχουμε εδώ στην Καβάλα είναι περίπου 1000 φοιτητές, οπότε η προσθήκη που θα γινόταν δεν θα ήταν παραπάνω από 500 άτομα.
Ερ: Αν μπορούσαν να γίνουν μαθήματα με 50 φοιτητές, θα ερχόταν λίγοι ακόμη;
Απ: Ακριβώς θα ερχόταν πολλοί λίγοι ακόμη. Δεν θα είχε κανένα νόημα αυτή τη στιγμή να θέσουμε το πανεπιστήμιο, την πόλη και όλο τον κόσμο σε μια επικινδυνότητα γιατί πολλοί από αυτούς θα έρθουν ενδεχομένως από περιοχές που είναι φορτισμένες από τον κορωνοϊό. Θα έρθουν λιγότεροι φοιτητές από αυτό το οποίο κανείς θα περίμενε. Τι κάνει το διπλανό μας πανεπιστήμιο στην πραγματικότητα; Λέει ότι το μάθημα προσφέρεται και δια ζώσης και εξ αποστάσεως. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτοί που θα πάνε να το παρακολουθήσουν δια ζώσης θα είναι πάρα πολλοί λίγοι. Στην πραγματικότητα δεν οδηγεί πουθενά. Η κεντρική ιδέα του πανεπιστημίου είναι ότι όλα γίνονται δια ζώσης, δεν υπάρχουν μαθήματα εξ αποστάσεως άρα οι φοιτητές πρέπει να έρθουνε στα πανεπιστήμια τους, στις πόλεις τους να παρακολουθήσουν. Ορθή είναι η εκτίμηση ότι δεν είναι θέμα αιθουσών να παρακολουθήσει κανείς τα πράγματα. Να σας πω ότι δια ζώσης αυτή τη στιγμή γίνονται στα εργαστήρια του τμήματος χημείας.
Ερ: Οι 1000 παρόντες φοιτητές είναι παρόντες εδώ για τα εργαστήρια του τμήματος χημείας ή και για άλλους λόγους;
Απ: Νομίζω ότι μπορεί να είναι εδώ και για άλλους λόγους. Δε θα έλεγα ότι είναι για τα εργαστήρια 1000 φοιτητές. Είναι φοιτητές οι οποίοι είτε είναι Καβαλιώτες, είτε είναι από άλλες περιοχές κοντινές, είτε έχουν μείνει εδώ πέρα, είτε έχουν έρθει εδώ πέρα για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους εξ αποστάσεως αλλά από την Καβάλα.
Ερ: Μας λέτε ότι δεν γίνεται διαφορετικά, προέχει η πρόληψη της νόσου;
Απ: Θεωρώ και συστήνω σε όλους όσους ασχολούνται με αυτό το θέμα ότι υπάρχει ένα δύσκολο εξάμηνο μπροστά μας, είναι αυτό το χειμερινό. Εάν μπορέσουμε να το ξεπεράσουμε γιατί η εκτίμηση μου είναι ότι αμέσως το 2021, θα έχουμε αποτελέσματα από την επιστημονική κοινότητα και για εμβόλια και για φάρμακα, νομίζω ότι από εκεί και μετά θα εκτονωθεί το κλίμα και θα επανέρθουμε στην κανονικότητα. Είναι ένα μικρό χρονικό διάστημα για το οποίο θα πρέπει όλοι να κάνουμε υπομονή για να μπορέσουμε να το ξεπεράσουμε.
Ερ: Είπε ο κ. Μπαντέκας ότι η προσφορά αιθουσών από τους φορείς έχει και τα καλά της, γιατί έρχονται πιο κοντά το ΔΙΠΑΕ Καβάλας με τους τοπικούς φορείς.
Απ: Αυτό είναι σωστό που λέει ο κ. Μπαντέκας από την εξής άποψη ότι οι φορείς πλησιάζουν το πανεπιστήμιο, βλέπουν την ανάγκη το να λειτουργήσει, να επανέλθει σε μια κανονικότητα και προσπαθούν και αυτοί να συμβάλλουν με οποιοδήποτε τρόπο. Αυτό είναι προς σωστή κατεύθυνση και νομίζω ότι αξιολογείται θετικά.
Ερ: Από πλευράς εργαζόμενων και κυρίως καθηγητών, προσέρχονται όλοι κανονικά στο ΔΙΠΑΕ Καβάλας;
Απ: Προσέρχονται όλοι κανονικότατα και είναι σε καθημερινή βάση μέσα στο πανεπιστήμιο. Φυσικά όταν είναι σε επαφή με τον κόσμο τηρούνται τα μέτρα τα οποία έχουν προταθεί, αυτά με τις μάσκες, με τις απολυμάνσεις κτλ. Οι καθηγητές είναι εδώ πέρα, προσέρχονται. Να σας πω επίσης ότι οι καθηγητές προσέρχονται για έναν επιπλέον άλλο λόγο, ο οποίος είναι ότι δεν μπορούν να κάνουν το εξ αποστάσεως από το σπίτι τους. Είναι αρκετά περίπλοκο μερικές φορές.
Ερ: Αυτή η σύνδεση που θα γίνει ή γίνεται ήδη στα μαθήματα εδώ του εξαμήνου γίνεται με τους καθηγητές μέσα στο ΔΙΠΑΕ Καβάλας.
Απ: Οι περισσότεροι καθηγητές είναι μέσα στο ΔΙΠΑΕ Καβάλας. Οι καθηγητές που το κάνουνε από το σπίτι τους, είναι αυτοί που έχουν κάποια γνώση πάνω στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές αλλά έχουν και τα μέσα.
Ερ: Κάποια εργαστήρια θα γίνουν δια ζώσης. Εδώ πως το έχετε οργανώσει; Τι πρωτόκολλο ισχύει;
Απ: Εδώ ισχύει το πρωτόκολλο ότι γίνεται με κύματα, δηλαδή στο τμήμα χημείας το οποίο κάνει αυτή τη στιγμή διά ζώσης εργαστήρια γίνεται ως εξής: καλούν τους φοιτητές ανά δεκαπεντάδες , οι φοιτητές έρχονται και όλη την εβδομάδα από το πρωί μέχρι το βράδυ κάνουν τα εργαστήρια τους και φεύγουν. Μετά από 15 μέρες θα φύγουν, θα έρθει η επόμενη δεκαπεντάδα και ούτω κάθε εξής. Διασφαλίζουμε αφενός μεν ότι οι φοιτητές βρίσκονται σ` έναν χώρο ο οποίος μπορεί να τηρήσει τις αποστάσεις, έχουμε και τις καθαρίστριες οι οποίες κάνουνε την απολύμανση και θέλω να τις ευχαριστήσω δημόσια για την προσφορά που έχουνε. Είναι σαφές ότι δεν μας ικανοποιεί αυτή η λειτουργία του πανεπιστημίου αλλά δεν μπορεί και να μας ικανοποιήσει μια γενικότερη συγκέντρωση των πάντων γύρω από το πανεπιστήμιο αυτή τη στιγμή. Είναι τέτοια η κατάσταση αυτή τη στιγμή η οποία δεν το επιτρέπει. Να κάνουμε υπομονή για λίγο χρονικό διάστημα. Έχω την πεποίθηση ότι το 2021 ίσως και νωρίτερα μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουμε αρκετά καλά αποτελέσματα από την επιστημονική κοινότητα όσον αφορά το πρωτόκολλο του κορωνοϊού.