• 8 Μαΐου 2024,

Δέσποινα Μπλούκου: Από το Kavala Night City Run, πρωταθλήτρια Διάθλου και Αγώνων Δρόμου (φωτογραφίες-video)

 Δέσποινα Μπλούκου: Από το Kavala Night City Run, πρωταθλήτρια Διάθλου και Αγώνων Δρόμου (φωτογραφίες-video)

Η Δέσποινα Μπλούκου ξεκίνησε να τρέχει στο Kavala Night City Run και έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε πρωταθλήτρια του Διάθλου, συμμετέχοντας παράλληλα σε αγώνες δρόμου.

Η ίδια αφηγείται την ιστορία της στην Αθλητική Πρωινή και μιλάει για το πώς αποφάσισε να ασχοληθεί -έστω και αργά- με τον αθλητισμό.

Ερ: Πως ξεκίνησε η ιστορία σου με το Δίαθλο;

Απ: Εγκλιματίστηκα αρκετά στο τρέξιμο τα τελευταία τρία χρόνια και αποφάσισα να το εξελίξω λίγο, έβαλα στις προπονήσεις μου ποδηλασία και κολύμβηση. Έτσι άρχισα να σκέφτομαι να συμμετέχω σε αγώνες πέρα του τρεξίματος, ορεινού και δρόμου, σε κάτι συνδυαστικό. Μελλοντικά σκέφτομαι και το Τρίαθλο, φυσικά, η κολύμβηση επιφέρει μία επιπλέον κούραση, όμως θα το δοκιμάσω.

Πρόσφατα πήρα μέρος στο Δίαθλο που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη με συνεργασία του Δήμου Αλεξανδρούπολης και του Δρομέα Θράκης. Κατάφερα να βγω πρώτη στην κατηγορία μου έως 39 ετών και δεύτερη στη γενική γυναικών. Ήταν 2,2 χιλιόμετρα τρέξιμο, μετά 4,5 χιλιόμετρα ποδήλατο και στο τέλος πάλι 2,2 χιλιόμετρα τρέξιμο. Ήταν μία φοβερή εμπειρία.

Ερ: Από πότε άρχισες να ασχολείσαι με αυτό;

Απ: Αφορμή ήταν ένας τοπικός αγώνας δρόμου, το Kavala Night City Run στα 5 χιλιόμετρα. Ήταν οι πρώτοι μου αγώνες και δεν πήγαν τόσο καλά, όμως ήταν ένα έναυσμα για να ξεκινήσω δυναμικά. Την επόμενη χρονιά έλαβα μέρος στην ίδια διοργάνωση, όμως αυτήν τη φορά στα 10 χιλιόμετρα. Συνέχισα τους αγώνες στη Δράμα και το 2019 ξεκίνησα τους αγώνες βουνού.

Ερ: Θεωρείς πως άργησες να ασχοληθείς με τον αθλητισμό;

Απ: Πιστεύω πως στην ενήλικη ζωή κάνουμε πιο συνειδητές επιλογές και δεν το μετανιώνω που δεν ξεκίνησα πιο νωρίς. Σίγουρα θα με βοηθούσε περισσότερο αν είχα ξεκινήσει από πιο μικρή ηλικία, ωστόσο πλέον γνωρίζω απολύτως τους λόγους που το κάνω και αυτοί είναι επειδή το θέλω και το αγαπώ πάρα πολύ. Αποφάσισα να δοκιμάσω κάποια καινούργια πράγματα στον αθλητισμό, λατρεύω τη φύση και κάπως έτσι τα συνδύασα. Ήθελα να γνωρίσω και πολλά άλλα μέρη.

Ερ: Ποιος είναι ο σύλλογος που έχεις ενταχθεί;

Απ: Δεν είμαι σε ομάδα κλασικού αθλητισμού. Είμαι στο Σύλλογο Χιονοδρομίας και Ορειβασίας Καβάλας, εκεί ξεκίνησα τις πρώτες μου προπονήσεις και πλέον είμαι και στην One Step Beyond Endurance Team με προπονητή τον Δημήτρη Τζεφαλή, ο οποίος είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος, προπονητής και αθλητής. Με βοηθάει και με συμβουλεύει για να καταφέρω να πετύχω τους στόχους μου.

Ερ: Ποια είναι η φιλοσοφία σου για όλα αυτά;

Απ: Μου αρέσει να ανακαλύπτω καινούργιες διαδρομές, βουνά και γενικά πολλά μέρη. Για αυτό ασχολούμαι περισσότερο με το mountain running και όχι τόσο με το δρόμο. Μέχρι στιγμής έχω κάνει 32 αγώνες βουνού και δρόμου, εξ αυτών 7 ημιμαραθώνιους και 2 μαραθώνιους βουνού.

Ερ: Ποιος ήταν ο πιο δύσκολος αγώνας;

Απ: Ο πιο δύσκολος ήταν ο μαραθώνιος βουνού που έκανα φέτος στο Μέτσοβο και ήταν 40 χιλιόμετρα. Ήταν πολύ δύσκολες οι καιρικές συνθήκες, είχε βροχή, χαλάζι και σφοδρή καταιγίδα, ωστόσο τερμάτισα στην 5η θέση ανάμεσα σε καταξιωμένες αθλήτριες από ολόκληρο τον κόσμο.

Ερ: Προέρχεσαι από αθλητική οικογένεια;

Απ: Όχι, η ενασχόλησή μου με τον αθλητισμό είναι μία προσωπικά δική μου υπόθεση καθώς μου άρεσε αυτή η φιλοσοφία. Οι γονείς μου είναι πάντα στο πλευρό μου, με συντροφεύουν και με ακολουθούν σε πολλές διοργανώσεις που συμμετέχω για υποστήριξη.

Ερ: Υπάρχουν άλλα άτομα από την Καβάλα που ασχολούνται με αυτό;

Απ: Υπάρχουν κάποια άτομα που συμβαδίζουμε στα προπονητικά μας πλάνα. Πολλές φορές προπονούμαι μόνη μου διότι είναι ένα αρκετά μοναχικό άθλημα. Από όσο γνωρίζω δεν πρέπει να υπάρχει άλλη αθλήτρια εδώ. Θα ήθελα να γίνει κάτι στο μέλλον στην Καβάλα για να μπουν και άλλοι στο κλίμα και τελικά μπορεί να τους αρέσει.

Ερ: Προτιμάς τις μεγάλες ορεινές διαδρομές ή το δίαθλο;

Απ: Και τα δύο μου αρέσουν. Αρχικά μου άρεσε περισσότερο το βουνό, όμως άρχισα να αντιλαμβάνομαι ότι το Δίαθλο δίνει μία διαφορετική αίγλη και ομορφιά διότι γίνεται κάτι συνδυαστικά. Επίσης, μου αρέσει και η ποδηλασία πάρα πολύ. Οπότε, θα κοιτάξω να συμμετέχω όπου υπάρχουν τέτοιοι αγώνες. Μελλοντικός μου στόχος είναι το Ironman.

Ερ: Που γίνονται οι προπονήσεις σου;

Απ: Στο βουνό και στο δρόμο. Εδώ, στην Καβάλα γίνονται πολλές φορές στην παραλία, όμως έχει πολύ κόσμο και προτιμώ να φεύγω λίγο εκτός.

Ερ: Επηρεάστηκες από την πανδημία;

Απ: Σίγουρα η πανδημία, η καραντίνα και όλα τα μέτρα δεν ήταν βοηθητικά για κανέναν μας. Γενικά ήταν μία δυσάρεστη κατάσταση. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας δημιούργησε πολλά προβλήματα στις προπονήσεις μας. Θεωρώ ότι αθλητισμός, μας βοηθάει πνευματικά και σωματικά, επειδή μπορεί να σου κάνει μόνο καλό. Ελπίζω να τελειώσει σύντομα αυτή η κατάσταση και να είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι.

Ερ: Πόσο θα συνεχίσεις να ασχολείσαι με αυτό;

Απ: Ιδανικά θα ήθελα να το κάνω για πάντα. Αυτό έχει να κάνει με τη φιλοσοφία που έχεις για τη ζωή και για το τι σου αρέσει και αγαπάς. Δε θεωρώ ότι μπαίνει κάποιο όριο σε αυτό. Μακάρι να υπάρχει υγεία και να το συνεχίσουμε αυτό.

Ερ: Έχεις θυσιάσει πράγματα για τον αθλητισμό;

Απ: Σίγουρα έχω χάσει πράγματα από την προσωπική μου ζωή. Είναι δύσκολο να τα συνδυάζεις όλα. Εγώ ως ελεύθερος επαγγελματίας έχω πολλές υποχρεώσεις και δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο ωράριο στη δουλειά. Φυσικά θέλω να βγαίνω και με τους φίλους μου, να τρώω ότι μου αρέσει και να διασκεδάζω αλλά πιστεύω πως αν το θες πραγματικά μπορείς να τα συνδυάσεις όλα.

Ερ: Είχες απογοητεύσεις; Σκέφτηκες ποτέ να τα παρατήσεις;

Απ: Η αλήθεια είναι πως όχι. Θεωρώ πως οι δυσκολίες υπάρχουν για να μας κάνουν πιο δυνατούς και να καταβάλουμε περισσότερη προσπάθεια για να πετύχουμε τους στόχους μας. Πιστεύω ότι μικρές απογοητεύσεις πάντα υπάρχουν αλλά πρέπει να λειτουργούν σαν κίνητρο.


Πρώτη και στο Granitis Trail Running 2021

Η Δέσποινα κατέκτησε την 1η θέση και στον πιο δύσκολο Ημιμαραθώνιο βουνού της Ελλάδας. Συγκεκριμένα ήρθε πρώτη στον Ημιμαραθώνιο του Γρανίτη – Granitis Trail Running 2021, σε μια διαδρομή 21 χιλιομέτρων με +1550 μέτρα υψομετρική διαφορά και τελικό προορισμό την κορυφή του βουνού.

Διαβάστε επίσης