Δεύτερη συνάντηση Ανατασιάδη- Χατιντάτζι προχθές Τετάρτη

 Δεύτερη συνάντηση Ανατασιάδη- Χατιντάτζι προχθές Τετάρτη

Με τον επιχειρηματία και νέο ιδιοκτήτη της Αλάνας κ. Άλεξ Χατιντάτζι συναντήθηκε προχθές Τετάρτη ο κ. Φίλιππας Αναστασιάδης.

Είναι φανερό ότι ο Δήμαρχος Παγγαίου προσπαθεί να πείσει τον επιχειρηματία ως προς το περιεχόμενο της επένδυσης του στην Αλάνα. Να μην είναι μόνο κατοικίες.

Συνέντευξη Αναστασιάδη

Ερ: Είναι πρόσφατο το συνέδριο της ΚΕΔΕ, υπάρχουν καλά νέα για τους Δήμους; Πήρατε κάποια υπόσχεση;

Απ: Σίγουρα όλοι οι Δήμοι έχουν θέματα πολλά. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι είχε μεγάλη επιτυχία το συνέδριο με δεδομένο ότι έγιναν  πάνω από 1.800 εγγραφές. Ίσως για πρώτη φορά τόσο πολλές. Αυτό δείχνει το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει αλλά παράλληλα καταδεικνύει και τα προβλήματα που υπάρχουν. Υπήρχαν δεσμεύσεις που θεωρώ ότι είναι στη σωστή βάση. Κυρίως το θέμα του συνεδρίου, ήταν τα οικονομικά των Δήμων και η κατανομή των κεντρικών  αυτοτελών πόρων. Επ’ αυτού το προηγούμενο διάστημα έγινε μια πολύ καλή σοβαρή δουλειά από τους τεχνοκράτες της ΚΕΔΕ αλλά και από τη διοίκηση της ΚΕΔΕ. Συμφωνήσαμε στο να γίνει μια ανακατανομή των  πιστώσεων καθώς επίσης και των επιπλέον χρηματοδοτήσεων που θα δεχθούμε από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους ώστε να γίνει μια πιο δίκαια κατανομή.

Ερ: Θα υπάρξουν δηλαδή  και επιπλέον χρήματα;

Απ: Θα υπάρξουν 120 εκατομμύρια ευρώ που θα ενταχθούν στους προϋπολογισμούς στους Δήμους όλης της χώρας συνολικά. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι γίνεται μια ανακατανομή των κεντρικών αυτοτελών πόρων σύμφωνα με νέα και διαφορετικά κριτήρια. Έχουμε παραμετροποιήσει τα δεδομένα έτσι ώστε να ενισχύονται οι Περιφερειακοί Δήμοι. Μέχρι τώρα το κριτήριο ήταν ένας συντελεστής που άγγιζε το 90% όσον αφορά το πληθυσμό κάθε Δήμου. Ενώ τώρα ο συντελεστής αυτός από 90% έχει πέσει στο 60%. Έχουν αυξηθεί άλλοι συντελεστές που έχουν να κάνουν με τη γεωγραφική έκταση, που έχουν να κάνουνε με τη δημοτικές ενότητες, τους οικισμούς που έχει συνολικά ο κάθε Δήμος. Αυτό θα εφαρμοστεί από το 2024 και διαφαίνεται  μια μεγάλη αύξηση στους πόρους.

Ερ: Με τις ΔΕΥΑ βρέθηκε λύση; Βρέθηκαν χρήματα; Τι θα γίνει με τις ΔΕΥΑ;

Απ: Με τις ΔΕΥΑ όλοι μας έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα. Υπάρχει δέσμευση ότι θα χρηματοδοτηθούν σε πρώτη φάση με 20 εκατομμύρια οι ΔΕΥΑ. Ψάχνουμε να βρούμε τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει. Να είναι ένας δίκαιος τρόπος. Το επόμενο ποσό θα είναι άλλα 20 εκατομμύρια. Συνολικά όμως το κόστος, η επιβάρυνση  που έχουμε στο Πανελλήνιο ως ΔΕΥΑ είναι 60 εκατομμύρια ευρώ. Υπολείπονται αρκετά χρήματα για να μπορέσουν οι ΔΕΥΑ να πάρουν μια ανάσα. Είναι πολύ μικρό αυτό το αρχικό ποσό. Αυτό ήταν το σημείο αιχμής, το σημείο της κόντρας που είχαμε με τη κυβέρνηση, με τους υπουργούς που ήταν εκεί.

Ερ: Είπατε στο κράτος να πει στη ΔΕΗ να μην κόβει το ρεύμα, τουλάχιστον της ΔΕΥΑ; Μήπως εννοείται ότι δεν κόβεται το ρεύμα;

Απ: Κοιτάξτε βλέπουμε ότι δεν κόβεται το ρεύμα. Υπάρχει μια ελαστικότητα από τη ΔΕΗ αλλά αυτό δεν αλλάζει τα δεδομένα καθώς τα χρέη που δημιουργούνται δεν καθιστούν βιώσιμες τις ΔΕΥΑ. Το ότι δεν κόβεται το ρεύμα στις ΔΕΥΑ δεν αλλάζει τα οικονομικά τους. Υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα σε όλες τις ΔΕΥΑ της χώρας.

Ερ: Ο Χαντιτάτζι την πήρε οριστικά την Αλάνα. Είναι ο ισχυρός παίκτης στην περιοχή. Το ψάχνετε, τον έχετε βρει;

Απ: Δεν τον ψάχνουμε. Χθες (προχθές) ήταν στο γραφείο μου. Η είδηση είναι ότι βρίσκεται στη φάση της ωρίμανσης των μελετών του, προκειμένου να ξεκινήσει το έργο. Σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του. Δεν μπορώ να γνωρίζω πότε θα ξεκινήσει το έργο. Η υπόσχεση του είναι ότι θα ξεκινήσει άμεσα. Έχει υπογράψει με το ΤΑΙΠΕΔ. Δείχνει ότι προχωράει. Σίγουρα θα κάνει και ξενοδοχείο. Του προτείναμε να κάνει και ένα μεγάλο συνεδριακό κέντρο. Θα μπορέσει έτσι να προσελκύσει και πολλούς επισκέπτες στην περιοχή μας.

Διαβάστε επίσης