• 19 Απριλίου 2024,

Διαδικασία ιχνηλάτησης με τα 110 τεστ του ΕΟΔΥ που έγιναν χθες

 Διαδικασία ιχνηλάτησης με τα 110 τεστ του ΕΟΔΥ που έγιναν χθες

Σήμερα ή το αργότερο αύριο θα γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα των 110 περίπου τεστ στον κορωνοϊό που έκανε χθες στην αίθουσα «Νικόλαος Μάρτης» ο ΕΟΔΥ. Ενεπλάκησαν 3 κλιμάκια του, από Θάσο και Ξάνθη.

Τα τεστ έγιναν συγκεκριμένα και στοχευμένα σε εργαζόμενους της εταιρίας κρέατος και συγγενικά πρόσωπα αυτών. Για πολλούς ήταν το δεύτερο στη σειρά. Επρόκειτο επί της ουσίας για μια διαδικασία ιχνηλάτησης αφού όλα τα τεστ αφορούσαν πρόσωπα που είχαν σχέση με βέβαια κρούσματα προηγούμενων ημερών. Αυτός ήταν ο λόγος που ενώ στο χώρο υπήρξαν κι άλλοι πολίτες, αυτοί δεν έκαναν το τεστ και τους υποδείχθηκε να αποχωρίσουν! Υπάρχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες κλιμάκιο του ΕΟΔΥ θα επανέλθει στην Καβάλα εντός των ημερών.

Χθες νωρίς το απόγευμα μέσω του εργαστηρίου του Νοσοκομείου έγιναν γνωστά 3 ακόμη κρούσματα, ένα εκ των οποίων φέρεται να έχει σχέση με νοσηλευτικό προσωπικό στο Κέντρο Υγείας Ελευθερούπολης. Σε αυτό έγινε απολύμανση, μία ακόμη. Η απολύμανση επιβεβαιώνει εμμέσως το θετικό κρούσμα. Στο ίδιο Κ.Υ. υπήρξε προ λίγων ημερών θετική (αλλά ασυμπτωματική) γιατρός. Σημειώνουμε ότι τα δείγματα του Νοσοκομείου χθες ήταν περίπου 30. Εκτός από τα 3 θετικά όλα τα υπόλοιπα ήταν αρνητικά.

Η πόλη και ο Νομός Καβάλας ήταν και χθες σε αναστάτωση αφού μέσω ιχνηλάτησης το αρχικό πρόβλημα δείχνει να απλώνεται περισσότερο. Σε χώρους εργασίας, περιοχές κτλ. Οι αρμόδιοι είναι αισιόδοξοι μιας και αρκετοί μπαίνουν σε ολιγοήμερη καραντίνα κι όλοι οι υπόλοιποι προσέχουν. Η χρήση μάσκας είναι περισσότερο συχνή, ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους. Παρόλα αυτά χρειάζεται να συνεχιστεί η επίμονη προσπάθεια μιας γενικής προφύλαξης ενώ η ιχνηλάτηση θα παρουσιάζει πιο συγκεκριμένα την εξάπλωση της νόσου.

Προτεραιότητα στα τεστ οι εργαζόμενοι της βιομηχανίας κρέατος

Στις 9:30 το πρωί της Τρίτης είχαν ήδη συγκεντρωθεί έξω από την αίθουσα «Νικόλαος Μάρτης» αρκετοί άνθρωποι που περίμεναν να υποβληθούν σε τεστ κορωνοϊού. Όλοι τους φορούσαν προστατευτικές μάσκες. Οι περισσότεροι -τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες- ήταν νεαρής σχετικά ηλικίας. Τα πρόσωπα έδειχναν ότι επρόκειτο για ανθρώπους προερχόμενους από την περιοχή του Παγγαίου. Γρήγορα έγινε αντιληπτό ότι οι πιο πολλοί ήταν κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Ελευθερούπολης, εργαζόμενοι στη βιομηχανία κρέατος. Όλοι είχαν υποβληθεί σε τεστ κορωνοϊού που ήταν αρνητικό την προηγούμενη εβδομάδα, με πρωτοβουλία της ίδιας εταιρείας. Επανήλθαν χθες στη διαδικασία του ελέγχου, αυτή τη φορά με τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ. Στην αίθουσα «Νικόλαος Μάρτης» ετοιμάστηκαν τρία κλιμάκια, αποτελούμενα από έξι τουλάχιστον άτομα. Τη διαδικασία βοήθησε προσωπικό της Διεύθυνσης Υγείας. Παρόντες ήταν ο Διευθυντής Υγείας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας αλλά και ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Κώστας Αντωνιάδης.

Πέντε λεπτά πριν τις 10:00 άρχισαν τα τεστ. Κάθε ένα διαρκούσε περίπου 2 λεπτά. Όποιος υποβάλλονταν σε τεστ δήλωνε τα στοιχεία του αλλά και το τηλέφωνο του αφού ο ΕΟΔΥ από σήμερα θα ενημερώσει τηλεφωνικά μόνο αυτούς που θα βγουν θετικοί στον κορωνοϊό. Η διαδικασία εξελισσόταν πολύ γρήγορα καθώς υπήρχε οργάνωση τόσο από τον ΕΟΔΥ όσο και από το προσωπικό της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας. Επειδή όσοι υποβλήθηκαν στο τεστ είχαν περάσει προ λίγων ημερών την ίδια διαδικασία, ήταν και για αυτούς εύκολο να περιμένουν να υποβληθούν γρήγορα στο τεστ. Οι δηλώσεις που έγιναν από τους δύο Αντιπεριφερειάρχες δεν έβγαλαν είδηση. Ήταν μία επανάληψη ήδη γνωστών απόψεων και μηνυμάτων προς την τοπική κοινωνία. Σημειώνουμε ότι η δυνατότητα που υπήρχε χθες μέσω των κλιμακίων του ΕΟΔΥ έφθανε μέχρι τα 150 τεστ.

 

Διαβάστε επίσης