• 19 Μαΐου 2024,

Διαγράφηκαν πρόστιμα κι εκδόθηκε μία νέα άδεια

 Διαγράφηκαν πρόστιμα κι εκδόθηκε μία νέα άδεια

Το βράδυ της Τετάρτης συζητήθηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας το θέμα των έγγραφων αντιρρήσεων 56 επιχειρήσεων της πόλης περί της επιβολής προστίμων αυθαίρετης χρήσης κοινόχρηστων χώρων. Το θέμα επανήλθε προς συζήτηση από το σώμα ύστερα από προηγούμενη απόσυρσή του, όταν είχε ζητηθεί να γίνει επανέλεγχος ορισμένων περιπτώσεων επαγγελματιών.

Το θέμα επανήλθε χωρίς αλλαγές πλην μίας περίπτωσης για την οποία εκκρεμεί γνωμοδότηση της τεχνικής υπηρεσίας, όπως ενημέρωσε σχετικά ο αντιδήμαρχος οικονομικών Ηλίας Καλανταρίδης. Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας του δήμου, όσοι επαγγελματίες είχαν προσέλθει στο δήμο και είχαν καταθέσει αίτηση για αδειοδότηση κοινοχρήστου χώρου, είτε πριν το διενεργούμενο έλεγχο είτε μετά, θα έπρεπε να βοηθηθούν από τη διοίκηση διότι επέδειξαν ενδιαφέρον για την τακτοποίηση της υποθέσεώς τους. Επομένως, για όλους τους παραπάνω επαγγελματίας αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο η διαγραφή των προστίμων. Από το σύνολο των 56 περιπτώσεων οι 37 επαγγελματίες απαλλάχθηκαν των προστίμων τους, ενώ για τις υπόλοιπες 19 επιχειρήσεις δεν υπήρξε δυνατότητα διαγραφής.

Στο πλαίσιο της ίδιας συνεδριάσεως, το σώμα ενέκρινε σε επιχείρηση επί της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου την άδεια τοποθέτησης λυόμενης και προσωρινής κατασκευής. Πρόκειται για την πρώτη νέα άδεια που εκδίδει ο δήμος Καβάλας σύμφωνα με την εγκύκλιο της τεχνικής υπηρεσίας κι έτσι σηματοδοτήθηκε η έναρξη της διαδικασίας. Η συγκεκριμένη επιχείρηση έπραξε όσα όριζε ο κανονισμός και αφού ελέγχθηκε από την τεχνική υπηρεσία και πιστοποίησε τις ασφαλείς κατασκευές της, κατάφερε να εξασφαλίσει την αδειοδότησή της.

Η ανανέωση της άδειας των κατασκευών για την επόμενη χρονιά θα γίνεται αυτομάτως και με μια απλή υπεύθυνη δήλωση του επαγγελματία, περί μη τροποποίησης της αρχικής αδείας. Στη διάρκεια ελέγχων που διενέργησε η αστυνομία λόγω αποκλειστικής αρμοδιότητας πάντως, διαπιστώθηκε το εξής παράδοξο, αρκετά καταστήματα να λειτουργούν χωρίς ποτέ να έχουν λάβει οποιαδήποτε αδειοδότηση από τις δημοτικές υπηρεσίες. Μετά τη διαπίστωση, η αστυνομία αφενός ενημέρωσε αρμοδίως το δήμο κι αφετέρου θα δρομολογήσει τις προβλεπόμενες ενέργειες όπως την επιβολή προστίμων και την προσφυγή στη δικαιοσύνη.

Περί μειώσεως ενοικίου στο πάρκινγκ του διοικητηρίου

Με σημαντική καθυστέρηση άρχισε το βράδυ της Τετάρτης η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας, με παρόντα στην αίθουσα τα μέλη του σωματείου της ΒΦΛ που ζήτησαν ομόφωνο ψήφισμα εκ μέρους του σώματος. Η συζήτηση για το φλέγον θέμα της τοπικής επικαιρότητας έληξε στις 21:40 κι αμέσως μετά ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Κωστής Σιμιτσής ζήτησε τον τακτικότερο προγραμματισμό των συνεδριάσεων και την αύξηση του αριθμού τους στη διάρκεια του μήνα. Ο πρόεδρος Γιώργος Γραμμένος ζήτησε την έναρξη των συνεδριάσεων στις 7:00 το απόγευμα τουλάχιστον έως τις 30 Ιουνίου. Επίσης, λόγω του περιορισμένου χρόνου και των αρκετών τακτικών θεμάτων αποφασίστηκε να μην τεθούν εκτός ημερησίας διατάξεως ερωτήματα στην διοίκηση.

Αρκετή συζήτηση ακολούθησε με αφορμή έκτακτο θέμα σχετικό με τις δαπάνες του δήμου και ειδικότερα για τα γεύματα και τα δείπνα που παραθέτονται σε σύνεδρους, καθώς και για το κόστος στείρωσης των αδέσποτων ζώων. Από τα τακτικά θέματα προτάχθηκε το 15ο σχετικό με την «Άδεια τοποθέτησης λυόμενων και προσωρινών κατασκευών» στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου που είχε τη θετική εισήγηση της υπηρεσίας λόγω συμμόρφωσης με το νέο κανονισμό λειτουργίας.

Ακολούθησε το 22ο θέμα της διατάξεως που δύο φορές στο παρελθόν είχε αποσυρθεί κι αφορούσε στην «Έγκριση ή μη  μείωσης του μηνιαίου μισθώματος του δημοτικού χώρου παραπλεύρως του κτιρίου της πρώην Νομαρχίας για την λειτουργία παρκινγκ Ι.Χ. αυτοκινήτων». Το μίσθωμα είχε ήδη μειωθεί παρατήρησε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Φιλόσογλου και αποφάνθηκε ότι βάσει των κερδών του μισθωτή δε συντρέχουν λόγοι περαιτέρω μειώσεως του ενοικίου.

Η δικηγόρος του μισθωτή ανέλυσε την οικονομική κατάσταση της οικογενειακής επιχειρήσεως, τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, θύμισε το ποσό των 80.000 ευρώ που καταβάλει ο μισθωτής αλλά και την «απώλεια» της ημέρας του Σαββάτου εξαιτίας της λαϊκής αγοράς. Η δικηγόρος ζήτησε από το σώμα να δείξει το κοινωνικό του πρόσωπο με τη μείωση του μισθώματος. Ο κ. Φιλόσογλου ωστόσο παρατήρησε ότι από το 2014 το ενοίκιο μειώθηκε κατά 20% κι επιπλέον είναι δύσκολο να αποφασισθεί περαιτέρω μείωση σε μια επιχείρηση που εμφανίζεται κερδοφόρα εντός του 2015.

Ο Βαγγέλης Παππάς από την πλευρά του θύμισε ότι ο χώρος μισθώθηκε μετά κόπων το 2012 μέσω δημοπρασίας και υπό το μελλοντικό σχεδιασμό απομάκρυνσης της λαϊκής αγοράς. Ο ίδιος επιχειρηματίας πάντως μισθώνει και το πάρκινγκ του ΝΟΚ. Ο Άρης Βέρρος συμφώνησε με μια ακόμη μείωση του ενοικίου κατά 15% για ένα έτος, αλλά ζήτησε το ίδιο να ισχύσει και για τους υπόλοιπους μισθωτές δημοτικών χώρων στάθμευσης. Δραστική μείωση των μισθωμάτων σε όλα τα πάρκινγκ πρότεινε ο Χρήστος Ποτόλιας ώστε η ελάφρυνση να μεταφερθεί και στην τσέπη των δημοτών.

Ο Κωστής Σιμιτσής όμως παρατήρησε ότι η οριζόντια μίσθωση όλων των ανάλογων μισθωμάτων θα ήταν εγκληματική, συμπλήρωσε δε ότι η Καβάλα διαθέτει τα πιο φθηνά πάρκινγκ κι άρα η τιμή δίνει το κίνητρο στους πολίτες να κατεβαίνουν στο κέντρο με τα ΙΧ τους. Βάσει των σημερινών δεδομένων όμως, το μίσθωμα σύμφωνα με την άποψη του κ. Σιμιτσή είναι υπέρογκο κι άρα η διοίκηση θα έπρεπε ίσως να δεχθεί μια μείωση της τάξεως του 15%, αλλά όχι οριζόντια.

Μείωσης της τάξεως του 20% πρότεινε ο Μάκης Παπαδόπουλος, ενώ ο Βαγγέλης Παππάς έκανε λόγο για το «προβληματικό και μη προνομιούχο πάρκινγκ» που μισθώνει ο επιχειρηματίας, πρότεινε δε τη μείωση του 20% για ένα έτος με τη δυνατότητα επανεξέτασης του μισθώματος. Η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα πάντως προειδοποίησε ότι εάν μειωθεί το μίσθωμα ενός πάρκινγκ τότε είναι σίγουρο ότι θα ακολουθήσουν ανάλογα αιτήματα και από τους λοιπούς ενοικιαστές. Το μέλλον του πάρκινγκ θα είναι λαμπρό, προέβλεψε η δήμαρχος, υπενθυμίζοντας την ανάπλαση της οδού Ερυθρού Σταυρού και την απαγόρευση στάθμευσης που ισχύει. Εάν η επιχείρηση ήταν ζημιογόνα τότε το αίτημα θα γινόταν ευκολότερα δεκτό, συμπλήρωσε η κ. Τσανάκα.

Ο ίδιος ο μισθωτής ομολόγησε ότι αφορμή για τη συμμετοχή του στο διαγωνισμό ήταν ο προγραμματισμός μεταφοράς της λαϊκής αγοράς, κάτι που ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί. Όταν μάλιστα διαπίστωσε ότι ο σχεδιασμός καθυστέρησε τότε θέλησε να αποχωρήσει αλλά στη συνέχεια προσπάθησε να βρει τη χρυσή τομή. Κατά πλειοψηφία τελικά απορρίφθηκε το αίτημα μειώσεως του ενοικίου ακριβώς στις 23:00 και έπειτα από ωριαία περίπου συζήτηση του θέματος.

Διαβάστε επίσης