• 10 Μαΐου 2024,

Διαμαρτυρία της προέδρου των γιατρών ΕΣΥ Καβάλας λόγω απόσπασης στο Νοσοκομείο Ξάνθης

 Διαμαρτυρία της προέδρου των γιατρών ΕΣΥ Καβάλας λόγω απόσπασης στο Νοσοκομείο Ξάνθης

Με ανάρτηση της η κ. Κλαίρη Λαμπίρη, διευθύντρια ΕΣΥ και εργαζόμενη στο Νοσοκομείο Καβάλας, διαμαρτύρεται έντονα επειδή 1) Δρομολογήθηκε απόσπαση προσωπικού από την Καβάλα στο Νοσοκομείο της Ξάνθης και 2) διαπιστώνει αποδυνάμωση του Αναισθησιολογικού τμήματος.

Το κείμενο της αναφέρει τα ακόλουθα (η κ. Λαμπίρη είναι και πρόεδρος των γιατρών ΕΣΥ Ν. Καβάλας):

Πέρασε πια ένας χρόνος  που οι υγειονομικοί δίνουμε την μάχη μέσα και έξω από τα νοσοκομεία αντιμέτωποι με τη πραγματικότητα που διαμόρφωσε η νόσος covid-19.

Ένας χρόνος που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι το ΕΣΥ είναι οχυρωμένο και η αντιμετώπιση της πανδημίας ήταν η καλύτερη δυνατή. Που η πολιτική ηγεσία βαυκαλίζεται πως έχει θωρακίσει το σύστημα υγείας της χώρας ώστε ν αντέξει πολύ αποτελεσματικότερα μάλιστα απ ότι τα συστήματα άλλων χωρών.

Που κυβερνητικοί αξιωματούχοι διαδίδουν πως όλοι οι συμπολίτες μας είχαν την περίθαλψη  που έπρεπε κι όλα όσα έγιναν ή παρελήφθησαν ήταν γιατί έτσι το αποφάσισαν οι γιατροί. «Ειπώθηκαν ψέματα που ντράπηκαν και τα ίδια, μιας και δεν ντρέπονταν τα στόματα που τα ‘λεγαν.»

Η πραγματικότητα, όμως, που ζούμε καθημερινά, τους διαψεύδει εκκωφαντικά:

Με τους εκατοντάδες διασωληνωμένους σε όλη την χώρα, ιδίως στην Αττική, που βρίσκονται σε αναζήτηση κλίνης ΜΕΘ.
Με την πίεση στα δημόσια νοσοκομεία   να αυξάνεται συνεχώς, με την κατακόρυφη αύξηση των εισαγωγών σε κάθε εφημερία .
Με την εκτίναξη της θνητότητας το εφιαλτικό δίμηνο Νοέμβρη-Δεκέμβρη.
Με τη μετατροπή του δημόσιου συστήματος υγείας σε σύστημα μιας νόσου με οδυνηρές συνέπειες.
Με την αναστολή λειτουργίας τακτικών ιατρείων, χειρουργείων και ολόκληρων κλινικών.
Με τα “δωράκια” εκατομμυρίων ευρώ σε κλινικάρχες για την «εθελοντική συνεισφορά» τους, την ώρα που ήδη έχουν θησαυρίσει από τους ασθενείς που βρίσκουν κλειστή την πόρτα των δημοσίων νοσοκομείων .

Με τις άθλιες συνθήκες στις οποίες δουλεύουμε, με την εντατικοποίηση και την σωματική και ψυχική μας εξουθένωση, μετά από 6 και βάλε μήνες χωρίς άδεια. Με τις τεράστιες συνεχιζόμενες ελλείψεις σε προσωπικό στο ΕΣΥ.

Με την στοχοποίηση, με ΕΔΕ, στερήσεις μισθού, ακόμα και απόλυση, όποιου υγειονομικού αγωνίζεται ζητώντας τα αυτονόητα. Μέσα σ αυτό το ζοφερό κλίμα, όλο αυτό το διάστημα, στο νοσοκομείο Καβάλας, 6 και μοναδικοί εντατικολόγοι κράτησαν όρθια την ευρύτερη περιφέρεια .

Αναλαμβανοντας με αυταπάρνηση τη φροντίδα 18 κλινών ΜΕΘ ,τόσο covid,οσο και non covid πραγμα πρωτοφανές για περιφερικο νοσοκομείο.

Χωρις ειδικευομενους και εξειδικευομενους,χωρίς πάντα εξειδικευμένο προσωπικό διαθέσιμο για τη φροντίδα των άρρωστων,με την συμπαράσταση μόνο, στο βαθμό που ήταν εφικτό, κάποιων λίγων συναδέλφων χειρουργών κι αναισθησιολόγων, εντός του νοσοκομείου.

Σε συνθήκες εφημέρευσης εργασιακής γαλέρας,  συνθήκες που θυμίζουν μεσαίωνα, σε 3πλη εφημέρευση καθημερινά, χωρίς εννοείται να “βγαίνουν” τα απαιτούμενα ρεπό, με ανεσταλμένες τις  άδειες και με τις άδειες ειδικού σκοπού να αποτελούν όνειρο θερινής νυκτός που τεχνηέντως αφέθηκε να εννοηθεί πως δε θα υπογράφονταν ποτέ, αλλά και κανείς από τους ωφελούμενους δεν διανοήθηκε να αιτηθεί από σεβασμό στην κατάσταση και στους συναδέλφους του.

Έτσι κρατήθηκε το νοσοκομείο όρθιο και στήριξε για πολλοστή φορά και τα πέριξ νοσοκομεία.

Μ’ αυτούς τους ίδιους ανθρώπους που ακόμη δεν έχουν πληρωθεί τα δεδουλευμένα των υπερωριών τους και δεν έχουν πάρει ούτε μια μέρα άδειας, αφού  θεωρήθηκε σκόπιμο πως πρέπει να συμμετέχουν ακόμη και στο πρόγραμμα εμβολιασμού που διεξάγεται στο εμβολιαστικό κέντρο του νοσοκομείου .

Κι ενώ το 3ο κύμα καλπάζει κι επανερχόμαστε με μαθηματική ακρίβεια στις εργασιακές   ανάγκες του τέλους του προηγούμενου έτους,   κάποιοι θεώρησαν ως λύση στα κενά άλλων  δομών υγείας την απόσπαση   εντατικολογων από το ΓΝ ΚΑΒΑΛΑΣ.

Οι κυβερνητικοί αρμόδιοι αντί να ενισχύσουν την δημόσια περίθαλψη με τις αναγκαίες μόνιμες προσλήψεις, εξακολουθούν την επικίνδυνη πεπατημένη μεταφοράς  ιατρών από περιοχή σε περιοχή και τις εντολές μετακίνησης, τα γνωστά ” εντέλλεσθε” ιατρικού προσωπικού από νοσοκομείο σε νοσοκομείο αδιαφορώντας για τα κενά που αφήνουν πίσω τους.

Οι ενέργειες αυτές, σε συνδυασμό με την αποδυνάμωση του Αναισθησιολογικού  τμήματος που ανάλογες πρακτικές δημιούργησαν, θα οδηγήσουν στην κατάρρευση του ΓΝΚαβαλας, που δεν θα είναι πια σε θέση να στηρίξει τους πολίτες της πόλης αλλά και την ευρύτερη περιοχή που υποστηρίζει.

Το πρόγραμμα εφημέρευσης που μ αυτούς τους ασυνείδητους σχεδιασμούς διαμορφώνεται είναι εξαιρετικά επισφαλές και θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Πως νομίζετε κύριοι της διοίκησης και των γραφείων που ρυθμίζουν τις ζωές όλων μας, ότι μπορεί ένα προσωπικό που έχει ήδη ξεπεράσει προ πολλού τα όρια του burn out να συνεχίζει να δουλεύει πάνω από  κάθε φαντασία, έχοντας  τοποθετήσει κάθε διεκδίκηση για εργασιακά δικαιώματα κ ευρωπαικά κεκτημένα στον καιάδα της ιστορίας, χωρίς να κινδυνεύσουν άνθρωποι

Αυτός ο τρόπος διαχείρισης «εκ των ενόντων» για να καλυφθούν τα τεράστια κενά, χωρίς ουσιαστική ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας αποτελεί κι έναν από τους βασικούς μηχανισμούς διάλυσης του.

Η πανδημία, μεταξύ άλλων ,ήταν αυτή που ανέδειξε την τεράστια σημασία της δημόσιας υγείας για το κοινωνικό σύνολο. Ανέδειξε ότι μόνο με ενιαίο, στελεχωμένο, δωρεάν δημόσιο σύστημα υγείας μπορεί να αισθάνεται ο πολίτης ασφάλεια για τη ζωή και την αξιοπρέπεια του.

ΤΟ ΕΣΥ ΔΙΑΛΥΘΗΚΕ!!!

Συνάδερφοι παραιτούνται, θέσεις προκηρύσσονται και καταλήγουν άγονες (κανένα ενδιαφέρον).

Συνάδερφοι φεύγουν στο εξωτερικό αφήνοντας πίσω τους οικογένειες!!!

ΑΝΑΡΩΤΙΕΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑΤΙ???

ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ( αν μπορείτε οι καθήμενοι σε «υψηλές  καρέκλες»)!!!

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ!!!

ΚΛΑΙΡΗ ΛΑΜΠΙΡΗ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΕΣΥ

ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ ΕΝΤΑΤΙΚΟΛΟΓΟΣ

ΜΟΝΑΔΑ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ, Γ.Ν.ΚΑΒΑΛΑΣ

ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΙΑΤΡΟΣ

ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΠΟΥ ΤΙΜΩ ΤΟΝ ΟΡΚΟ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ

ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΜΑΝΑ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΥ!

Διαβάστε επίσης