• 28 Μαρτίου 2024,

Διεθνείς διαγωνισμούς προγραμματίζει το Υπουργείο για τα περιφερειακά λιμάνια

 Διεθνείς διαγωνισμούς προγραμματίζει το Υπουργείο για τα περιφερειακά λιμάνια

Με την ευκαιρία ομιλίας του σε εκδήλωση που έγινε χθες στην Αθήνα, ο Υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης επανήλθε στα σχέδια του υπουργείου για τα 10 περιφερειακά λιμάνια της χώρας. Μεταξύ των οποίων και τα λιμάνια του ΟΛΚ. Νέο δεδομένο οι διεθνείς διαγωνισμοί που προγραμματίζονται. Άγνωστες οι λεπτομέρειες της πρωτοβουλίας, πάντως αφορούν και την Καβάλα. Το τηλεγράφημα του ΑΠΕ αναφέρει:

Τις πολλές και σημαντικές προκλήσεις που θα κληθεί άμεσα να αντιμετωπίσει η ναυτιλία αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης επισήμανε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, μιλώντας χθες στο Greek Economic Forum 2019.

«Η Ελλάδα είναι μακράν η πρώτη παγκόσμια ναυτιλιακή δύναμη. Εμείς ως χώρα είμαστε αυτοί που ουσιαστικά θα πρέπει να διαμορφώνουμε τις εξελίξεις για τις προοπτικές αλλά και για το πώς φανταζόμαστε το μέλλον της παγκόσμιας ναυτιλίας. Όταν το 90% του εξαγωγικού εμπορίου μεταφέρεται μέσω πλοίων αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντική είναι η παγκόσμια ναυτιλία και ιδιαιτέρως η Ελληνική», σημείωσε ο κ. Πλακιωτάκης και πρόσθεσε ότι η ναυτιλία θα αντιμετωπίσει πολλές και σημαντικές προκλήσεις.

Ο κ. Πλακιωτάκης στη συνέχεια αναφέρθηκε στη λιμενική πολιτική αλλά και το πλάνο αξιοποίησης των δέκα μεγάλων περιφερειακών λιμανιών της χώρας: «Τα λιμάνια μας μπορούν να αποτελέσουν ατμομηχανές ανάπτυξης σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Αποτελούν ουσιαστικά hub ευρύτερων γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών εξελίξεων. Λόγω της θέσης τους μπορούν να εξυπηρετήσουν ως hub τόσο προς την Ευρώπη, τη Μαύρη Θάλασσα αλλά και την Αφρική. Εμείς μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, εγκρίναμε το αναθεωρημένο master plan στο Λιμάνι του Πειραιά όπου δρομολογούνται επενδύσεις πάνω από 620 εκατ. ευρώ. Ομοίως και στη Θεσσαλονίκη, προγραμματίζονται με τη σύμβαση παραχώρησης υποχρεωτικές επενδύσεις 180 εκατ. ευρώ, όπως επίσης έχουμε προχωρήσει και σε διαδικασία αξιοποίησης των δέκα μεγάλων περιφερειακών λιμενικών της πατρίδας μας.

Ήδη μας έγινε μια πρώτη παρουσίαση από την Ernst and Young μέσω του ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίησή τους. Εμείς προφανώς θα εκμεταλλευτούμε τη στρατηγική θέση του κάθε λιμανιού, αλλά πέρα από αυτό, εμείς θα διαφυλάξουμε και το δημόσιο συμφέρον και θα έχουμε επενδύσεις και θέσεις απασχόλησης. Αφού έχουμε μία πρώτη καταγραφή θα προχωρήσουμε σε αποτύπωση των οικονομικών στοιχείων και σε τρίτο στάδιο οι διεθνείς διαγωνισμοί. Υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον από παγκόσμιους λιμενικούς παρόχους».

 

Διαβάστε επίσης